Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
7 - 13 Ağustos haftalık navlun raporu
Capesize (Atlantik ve Pasifik)

Baltık Endeksi'nin önceki haftaki kapanış seviyesi olan 2.194'ten 3.210 seviyesine yükselmesiyle, bu hafta Capesize gemiler için çok olumlu geçti. Cuma günü itbarıyla %46 yükselen endekse ek olarak, 4 T/C rotalarında 11.534 artış kaydedildi. Fronthaul seferlerinde, fiyatlar 26$-26,50$ seviyelerini aşmış durumdaydı. Avustralya-Çin demir cevheri seferleri ise 11$ seviyesinin üzerine çıktı. 33.000$ düzeyini aşmış olan 3/5 - 4/6 ay süreli bağlantılı gemilerde daha fazla hareket gözlenirken, bir yıl süreli gemilerde 30.000$ seviyesinin geçerli olduğu ifade edildi. Orta Doğu-Brezilya hattında gidiş-dönüş bağlantı yapan ağır yük gemileri görüldü.

Panamax (Atlantik ve Pasifik)

Halen küçük bir ticaret hacmi var olsa da, kağıt fiyatlarının yavaşlaması sonucunda azalan karlılık, gemi kiracılarının hareketliliğinin azalmasına neden oldu. Doğuda spot fiyatları yavaşça yükselirken, Atlantik'te çok yavaş bir ticari hareketlilik mevcuttu. Fiyatların halen yüksek olduğu haber alınırken, çok az bağlantının gerçekleştirildiği belirtildi. Rusya'daki tarlaların yüksek sıcaklık nedeniyle telef olması yüzünden, Rusya'dan gelecek hafta tahıl sevkiyatı yapılamayacağı haberi, Panamax gemilerin yakın zamanda yükseleceği spekülasyonlarını da beraberinde getirdi. Kargoların bölünmesi imkanı azalırsa, Panamax ve Supramax gemiler üzerindeki baskı, Capesize gemilere de yansıyabilir.

Handy (Uzak Doğu/Pasifik)

Küçük Handy gemilerin fiyatları azalan talep yüzünden düşerken, bazı gemi kiracılarının, geçen haftaya göre daha düşük olan, günlük 1000$-2000$ seviyelerinde gidiş-dönüş bağlantılar yaptığı belirtildi. Supramax gemilere Kuzey Pasifik'ten yapılan seferler için talep artarken, günlük kiralama bedelleri hızlıca yükselmeye başladı. Haftanın sonunda, büyük modern bir geminin günlük 21.000$ fiyat seviyesinin üzerinde bir bağlantı yaptığı bildirildi. Daha büyük gemilere olan kısa dönemli talebin, spot piyasa seviyelerinin çok üzerinde olduğu görüldü.

Handy (Kuzey Avrupa/Akdeniz)

Karadeniz limanlarından buğday ihracatı yavaşça toparlanırken, daha küçük sevkiyat seviyelerinde hareketlilik görüldü. Söz konusu durum Handy gemilere avantaj sağlıyor. Daha büyük gemilerin buğday sevkiyatı alanındaki talep azlığı nedeniyle hala piyasada görülmediği belirtilirken, söz konusu durgunluğun etkisiyle, bir Handymax geminin iki trans-Atlantik yükleme ayağı için çok düşük bir fiyata bağlantı yaptığı bildirildi. Yine de, bazı büyük gemilerin, GOA üzerinden doğu yönünde, mantıklı fiyatlar üzerinden bazı bağlantılar yaptığı belirtildi. Avrupa'dan hurda bağlantıları hareketli bir hafta geçirse de, anlaşmalar gizli tutuldu. Güney Baltık bölgesinden Avrupa'ya ve Akdeniz'e kömür sevkiyatında da taze talep görüldü.

Handy (ABD/K.Atlantik/Lakes/G.Amerika)

Atlantik kıyılarında, trans-Atlantik seferleri için bağlanan ABD Körfezi'nden büyük gemilere talep artışı gözlendi. Büyük gemi kira fiyatları hafta boyuna artış gösterdi ve ABD Körfezi'nden günlük 30.000$ seviyelerinde bağlantılar yapıldığı belirtildi. Kiracıların Avrupa'dan gelen talebi de karşıladığı belirtilirken, söz konusu talebin doğuya sevkiyat yapmak isteyen, fakat bunu GOA üzerinden yapamayan tonajlar olduğu bildirildi. Güney Amerika'da olumlu seviyelerde hareketlilik gözlenirken, hem büyük, hem orta, hem de küçük tonajlı gemilerin trans-Atlantik bağlantıları yaptığı görüldü. Bazı büyük gemilerin doğu yönünde daha yüksek seviyelerde bağlantılar yaptıkları bildirildi.

Handy (Hint Okyanusu/Güney Afrika)

Bölge, Hindistan'ın batı kıyısından, Çin yönüne doğru demir cevheri bağlantı talepleri ve doğu kıyısından yüklenecek ek tonaj nedeniyle hareketli bir hafta geçirdi. Büyük ve modern gemilerin, günlük 20.000$ seviyesiyle doğu kıyısından sefer yaptığı belirtilirken, batı kıyısından yapılan seferlerin 3.000$ daha düşük seviyeden bağlandığı bildirildi. Güney Afrika'dan gidiş-dönüş kömür seferleri de yükseliş eğilimindeydi. Küçük gemiler için pazar olumsuz koşullar sergilerken, söz konusu gemi sahiplerinin, sadece bölgeden kaçabilmek için düşük fiyatlara doğu yönünde bağlantılar yapmaya çalıştığı ifade edildi.

Banchero Costa and Co Spa


Kaynak: SteelOrbis
Eklenme tarihi: 18.08.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İSKELE Denizcilik..
 PLUTO Dalış Merk.
 BURTRANS Shipping
 ALİ RIZA AKSOY De..
 KARADENİZ Yatçılı..
 MFS Line
 MNT Denizcilik Ta..
 BERRGANİ Denizcil..
 TEMEL Denizcilik
 EGE Su Altı Hizme..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim