Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi İnşa Sektöründe Açıklanan Rakamlar Doğru Yorumlanmıyor
Gemi İnşa Sektöründe Açıklanan Rakamların Şişirildiğini Söyleyen Oruç Reis Denizciler Kulübü Denizcilik Sektörü, ve Gemi İnşa Sanayi İle İlgili Rakamları Paylaştı.

ODEK Genel Sekreteri Vedat Parlar gemi inşa sektöründeki mevcut rakamları şu şekilde değerlendirdi: "Son 40 yıla baktığımızda, dünya filosu, 1982 ile 1987 yılları arasında DWT olarak küçük oranda azalmıştır fakat diğer tüm zamanlarda, dünya gemi filosu sürekli büyümüştür. Dünya tarihinin kilometre taşlarının arkasında hep gemi insat sektörünü direkt veya dolaylı olarak görürsünüz. Bu durum gelecekte de böyle olacaktır. Burada önemli olan, Türkiye olarak, bizim bu devasa sanayinin neresinde olduğumuzdur. Dersine iyi çalışan ve sektörüne sahip çıkan ülkeler, krizde bile pazar payını artırabildiler. Fakat plansız ve hazırlıksız olan ülkelerin denizcilik sektörü son derece olumsuz etkilendi…"

"Gemi inşa sektörünü ele alırsak, yan sanayisi güçlü ülkeler sipariş almaya devam ettiler ve ediyorlar…" diyen Genel Sekreter Vedat Parlar: "Denizcilik ve gemi inşa sektörüne ilişkin ülke politikası olmadığı takdirde, sektörün uzun soluklu yaşaması zordur. Dünyanın güçlü ülkelerinde denizcilikleri de her zaman zirvededir. Bugün, dünyanın en iyi 20 ekonomisi içerisinde denizciliği ve gemi inşa sektörü zayıflamış ülkeler, 10-15 yıl içerisinde ilk 20'deki yerlerini koruyamayacaklardır. Örneğin Çin. Bugün, Çin yönetimi, gemi inşa sektörüne büyük destek vererek hem sanayini koruyor, hem istihdamını artırıyor, "taşıtan ülke" konumundan, "taşıyan ülke" konumuna geçiyor, hem de pazarda ihtiyacı olan gemi sayısını artırarak, navlunların düşük seviyede olmasını sağlıyor. Böylece, ülkesinin ithalat ve ihracatında, büyük bir avantaj elde etmiş oluyor." diyor.

Gemi Siparişleri Çin, Japonya, Kore'den!

G-20 ülkelerinin, 2010 yılı ilk yarısındaki büyüme rakamları ve 2011 öngörülerinin pozitif yönde olması, sektör için ümit verici olduğunu belirten Vedat Parlar, "Piyasaya girecek yeni gemilerle birlikte, bu olumlu gelişmenin navlunlara ne kadar yansıyacağı konusundan emin değiliz. Bu konuda bir tahminde bulunmak zor. Gemi İnşa Sektörü olarak, siparişlerin 2010 yılına benzer bir süreç izleyeceğini ve birçok siparişin yine Çin, Japonya ve Kore'nin paylaşacağı öngörüsü ağır basıyor." diyor.

Türk Gemi İnşa sektörünün son iki yıldır herhangi bir önlem alınmaması nedeniyle 2011 yılı da şu parlak görünmediğinin üzerinde duran Parlar: "Tersaneler, ellerindeki siparişlerinin tamamına yakınını 2010 yılının ilk yarısında tamamladılar ve diğerleri de bitmek üzere. 1 Ocak 2010'dan bugüne kadar Türk Tersaneleri'nin inşasına başladığı yeni gemi sayısını ise şöyle özetleyebiliriz: 17 adet tanker toplam 76250 DWT, 5 adet kuru yük gemisi toplam 55700 dwt, 4 adet romorkor, 5 adet yolcu motoru 10 adet çeşitli duba-destek gemisi-klavuz botudur hepsi. Tüm bu projeleri, askeri siparişler dışında 9-10 tersane paylaşıyor. Maalesef, bu tablo son derece endişe vericidir ve acil önlemler alınmaz ise 2011 yılının, bu tablodan daha kötü bir görüntüsü olacağını sanıyoruz."

Durum değerlendirmesi yaparken rakam ve grafikleri iyi okuyabilmek gerektiğini söyleyen Vedat Parlar "Türkiye, gemi inşada zirve yaptığı 2008 yılında uluslar arası pazarda %0.8 pay almıştır. Durum böyleyken, bazı söz sahibi kişilerin "dünyada 5. olduk" demesi, sektörü olduğundan büyük göstererek, rehavet oluşmasına neden olmuştur. Dünya 5.liği adet bazındadır. Tersanelerimize sipariş verenlerin çoğunluğu Türk armatör ve bizzat tersanecilerin kendileridir. Kendi tersanesine sipariş veren 80-90 adet gemi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." şeklinde açıklama yaptı.

Sektör Büyüme Rakamları Doğru Yorumlanmıyor!

Genel Sekreter Vedat Parlar "Türk armatörlerden içerisinde, tersanelere 45 adete varan sipariş verenler olmuştur. Bu rakamlar, Türkiye'yi söz konusu 5.liğe yükseltmiş, hatta o dönem, "sektör %360 büyüdü" denmiştir. Ne yazık ki, krizle birlikte tüm bu siparişler iptal edilmiş veya ertelenmiş olduğundan kısa sürede tersanelerin hemen hepsi siparişsiz kalmıştır. Bu olumsuz gelişme, bankaları da ürküterek, kredi konusunda zorlukları beraberinde getirmiştir bilgisini paylaştı.

Parlar "devlet yetkilerince de, 1-2 yıl önce kağıt üzerinde gerçekleşen ama reele yansımayan büyüme tersanecilere hatırlatılarak, "kazandığınız paralar ne oldu?" sorularına muhatap kalan sektör yetkilileri, şu anda durumu ne devlet yetkililerine, ne de finans sektörüne anlatamamaktadır. Dünyanın sayılı 610 tersanesinden ilk 160'ı arasında Türkiye'den bir tersane bile giremiyor. Dünyadaki gemi sipariş defterinin %75'ini 51 yabancı tersane üstleniyor. İçerisinde Türk tersanelerinin de bulunduğu 375 tersanelik grup ise grup sipariş defterinin ancak %10'u anlamına geliyor." diyor.

Sektörün en önemli sorununun yeni sipariş olmaması olduğunu dile getiren Vedat Parlar yan sanayiye ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek şöyle devam ediyor "2009 yılında, Türk tersanelerine yurt dışından sadece 7 adet, toplamda 45.000 dwt gemi siparişi verilmiştir. 2010 yılının ilk 9 ayında, yurt dışından sipariş sadece 4 adet ve toplamda 32.000 dwt'liktir. Güney Kore, bugünkü durumuna 70'li yıllarda belirlediği 10 –15 yıllık planlar ile geldi. Ülkemizde de sektörün tüm Oyuncuları bir araya gelip, uzun süreli hedefler koymalı. Böylece 10 yıl içinde Japonya ve Kore ile rekabet etme fırsatı bulabiliriz. Sipariş alınamamasında, sektörün yanlış yönlendirilmesi, yurt dışı tanıtım eksikliği -ve hatta yanlış tanıtılması-, iyi pazar araştırmalarının yapılmaması gibi faktörler önemli rol oynuyor."

Son olarak Parlar "Devlet, bu sektörün ayağa kalkabilmesi için liderlik yapmak zorundadır. Sektördeki etkin birimlerde, sektörün önünü açacak teklif ve görüşler dile getirilmelidir. Şahsi olmaksızın, herkesi sevindirecek tekliflerin, devletin de desteğini artıracağı kanaatindeyiz." bilgisini paylaştı.


Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 25.10.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MARİN Römorkör ve..
 TURGUT REİS Deniz..
 MARMARA Deniz Taş..
 DENSAN Denizcilik
 SALMAKİS Turizm Y..
 HALİKARNAS Denizc..
 EGE Sualtı Gemici..
 THH Shipping
 SELİNDA Boat
 ÜNLÜ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim