Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İzmir Körfezi'nde dip taraması Hollanda modeliyle gerçekleştirilecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, derelerden gelen alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi'nin dip taraması ve su kalitesinin artırılması için bu konuda dünyanın en ileri teknolojilerine sahip "Hollanda modeli" üzerinde çalışıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, derelerden gelen alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi'nin dip taraması ve su kalitesinin artırılması için bu konuda dünyanın en ileri teknolojilerine sahip "Hollanda modeli" üzerinde çalışıyor. Üçte biri suyla kaplı başkent Amsterdam'da uygulanan tarama teknolojisi, İzmir Körfezi için en uygun çözüm olarak görülüyor.

Mart ayından bu yana Devlet Liman Hizmetleri (DLH)'nden kiraladığı ekskavatörlü gemilerle İzmir Körfezi'ne akan dere ağızlarında dip taraması yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezde giderek tehlikeli boyutlara ulaşmaya başlayan "karasallaşmanın" önlenmesi ve su kalitesinin artırılması için son derece önem taşıyan bu çalışmaları çok daha hızlı bir şekilde yürütebilmek için yeni bir teknoloji üzerinde yoğunlaştı. Dip taraması konusunda dünyanın en ileri teknolojisine sahip ülkesi olan Hollanda'da yapılan incelemelerde, yaklaşık üçte biri suyla kaplı olan başkent Amsterdam'da uygulanan dip tarama teknolojisinin, İzmir Körfezi için en uygun çözüm olduğu konusunda fikir birliği oluştu.

İZSU tarafından Hollanda'ya düzenlenen tarama teknolojileri inceleme gezisine katılan Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Erdeniz Özel ve Doç. Dr. Gökdeniz Neşer, E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Parlak, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Danışmanı Ali Dönmez ve E.Ü. Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Erkek, İzmir Körfezi için düşünülen sistemin, kentin uzun yıllardır gündemde olan dip çamuru sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracağı konusunda görüş birliğine vardı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Günümüzde dünyanın çeşitli bölgelerinde değişik amaçlarla deniz, göl ve nehir taramalarının gerçekleştirildiğini ve özellikle "kesici-emici" dip tarama gemi ve ekipmanlarının kullanıldığının tespit edildiğini kaydeden İZSU yetkilileri, şunları ifade ettiler: "Bu gemilerle yapılan çalışmalar sırasında dip tarama işlemi emici özellik taşıyan borularla yapıldığından, çevrede koku gibi olumsuz etkiler yaşanmıyor. Gerektiğinde ara pompa sistemleri kullanılarak dipteki sedimentin (tortu, çöküntü) uzaklaştırılacağı alana kadar borularla iletilmesi de mümkün."

KOCAOĞLU: KÖRFEZ HAYAT BULACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Büyük Körfez Projesi" olarak isimlendirdikleri son çalışmalarının, İzmir iç körfezinin hayatiyetini sürdürmesiyle doğrudan ilgili olduğunu söyledi. İzmir Körfezi'ne irili ufaklı 16 adet dere ve kollarından alüvyon akışı olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Bu alüvyonlar giderek körfezi sığlaştırıyor ve dolduruyor. Bizden önceki dönemde 20 yılı aşkın bir çalışmayla başlayan Büyük Kanal Projesi'ni, geçtiğimiz yaz aylarında yaptığımız temizlik ve ilave hat yapımı gibi çalışmalarla ciddi anlamda revize ettik. Şimdi de körfezin sürekli taranmasının ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesi konusuna yoğunlaştık. Dünyada birçok nehir ağzı limanlarında bu iş sürekli olarak yapılıyor. Biz de bu noktadan hareketle önce dere ağızlarına gelen malzemeleri taramayı, sonra da körfezin kuzeyinde su sirkülasyonunu hızlandıracak kıyıya paralel tarama çalışmalarının yapılmasını öngörüyoruz. Halen bu bölgede derinlik bir metre ile 20 santimetre arasında değişiyor. Güney aksından, yani Yenikale Burnu'ndan gelen ve kuzeydeki sığlıkta yavaşlayan hakim akıntıyı iç körfeze ulaştırıp suyun kalitesini artırmayı, canlılığı maksimum düzeye çıkarmayı planlıyoruz. Bu çalışmaları yaptığımızda, İzmir Körfezi yeniden hayat bulacaktır."


Kaynak: Haberaktüel
Eklenme tarihi: 25.12.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OLAY NAUTIC
 DALYAN Denizcilik
 CANMAR Denizcilik
 INTERGLOBAL Deniz..
 AREL Denizcilik
 SAMBURCO Denizcil..
 ALTERNATİF Denizc..
 KERMANTRANS deniz..
 AYSA Denizcilik A..
 DUMAN Gemicilik v..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim