Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Büyük gemilerin atıkları da sanal ortamdan takip edilebilecek
Çevre ve Orman Bakanlığı, daha önce küçük tekne ve yatlar için uygulamaya koyduğu Mavi Kart uygulamasının bir benzerini büyük tekneler için başlatıyor. Gemi Atık Takip Sistemi (GATS) adı verilen bu uygulamayla, büyük gemilerin atıklarının sanal ortamda kontrol altına alınması hedefleniyor.

Sistem şöyle işleyecek: "Gemilerin internet üzerinden yaptığı bildirimler limanların sistemine düşecek. İşlenen bu bilgi doğrultusunda o gemideki atıklar alınarak bertaraf edilecek. Ayrıca, evrak prosedürü de ortadan kalkmış olacak."

Çevre ve Orman Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından Muğla’nın Fethiye ilçesinde 'Deniz ve Kıyı Temizlik Aktiviteleri' gerçekleştiriliyor. Etkinlikler kapsamında, Çevre ve Orman Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetimi Daire Başkanı Afire Sever ve Denizcilik Faaliyetleri Çevresel Yönetimi Şube Müdürü İbrahim Özdemir, Fethiye’de deniz kirliliğiyle ilgili denizcilere bilgi verdi.

Bakanlığın, deniz kirliliğine karşı hazırladığı yeni projeyi anlatan Afire Sever, yeni uygulamayla büyük gemilerin atıkları sanal ortamdan takip edilebileceklerini belirtti. GATS adı verilen projenin, 1 ay sonra faaliyete geçeceğini ifade eden Sever, böylece bütün gemilerin internet üzerinden, ne kadar atık taşıdığının ve nereye boşaltacağının bildiriminin yapılacağını kaydetti. Sever, “Gemilerin internet üzerinden yaptığı bu bildirimler limanların sistemine düşecek. İşlenen bu bilgi doğrultusunda o gemideki atıklar alınarak bertaraf edilecek. Bu şekilde halen devam eden evrak prosedürü ortadan kalkmış olacak. Ayrıca, denizlerin kirlenmesini önlemek amacıyla sistem ayrıca önem taşıyor. Bu şekilde gemilerdeki atıkların alınması, taşınması ve bertaraf edilmesi daha kolay yapılmakla birlikte sanal ortamdan izlenebilecek. Sistem için alt yapımız hazır. Bakanlık tarafından genelge çıkar çıkmaz uygulamaya başlayacağız.” şeklinde konuştu.

MAVİ KART İBRAZ ETMEYENLERE CEZAİ İŞLEM

Denizcilik Faaliyetleri Çevresel Yönetimi Şube Müdürü İbrahim Özdemir de marina temsilcileri ve tekne işletmecilerine 'Mavi Kart' sistemi hakkında bilgilendirme yaptı. Özdemir, pilot bölge seçilen Muğla’da uygulanan 'Mavi Kart' sisteminin küçük gemiler ve yatları kapsadığını anlattı.

Mavi Kart'ın amacının, yat ve teknelerdeki sintine, pis su ve çöplerin denize boşaltılmasını önlemek olduğunu ifade eden Özdemir, sistemin ilk etapta ücretsiz olarak dağıtılan çipli kartlarla çalıştığını açıkladı. Marinalar tarafından verilen bu kartlarla gemilerin adı, güzergahı, ne tür ve ne kadar atık taşıdığını ve tekne sahibinin bilgilerinin yer aldığını belirten Özdemir, şöyle konuştu:
“Mavi Kart bir takip sistemidir. Yani küçük teknelerin atık alımının online sistemde takip edilmesidir. Bu sistem, sahip olduğu teknenin özelliklerini içeriyor. Bu kartların tedarik noktaları aynı zamanda atık alım noktası da olan marina, liman ve balıkçı barınaklarıdır. Şu an Muğla’da atık alımı yapan ve Mavi Kart veren 30 ayrı nokta bulunmaktadır. Kartların denetimini Sahil güvenlik, Denizcilik Müsteşarlığı ve büyükşehir belediyeleri yapıyor. Bu kartı ibraz etmeyenlere para cezaları uygulanıyor. Mavi Kart, bir ceza kesme aracı değil, sadece oluşturulan sistemin takip edilmesidir.”


Eklenme tarihi: 28.05.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GEMAK Şirketler G..
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 NEVMAR Denizcilik..
 AYKIN Deniz Nakli..
 SAN-MAR Denizcili..
 MOBYDİCK Yat
 KOTİLOĞLU Deniz N..
 THE MOORİNGS Yach..
 TOPKAPI GROUP
 ST Shipping Surve..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim