Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Tekne Yapımında 50 Yıllık Tecrübesini Oğluna Aktardı
Trabzon'da yaklaşık 50 yıldır tekne ustalığı yapan Mehmet Saraç, yaşının ilerlemesinden dolayı tekne ve dümen yapımındaki tecrübesini oğluna aktardı.

Meslekte 46 yılını doldurduğunu belirten Mehmet Saraç (82), yaşının ilerlemesinden dolayı bildiklerini oğluna öğreterek mesleğin yaşamasını sağladığını söyledi. Tekne yapım mesleğini kursta öğrendiğini belirten Saraç, İstanbul'da askerlik görevini yaparken dümen yapımını öğrenerek Trabzon'da dümen üretmeye başladığını kaydetti.

Eski yıllarda denizde motorlu kayık olmadığını belirten Saraç, "O dönemler yelkenli kayıklar vardı. Yelkenli kayıkların bitmesiyle birlikte bunu yapan ustalar da kalmadı" dedi.

Eskiden yelkenle balık avlandığını ifade eden Saraç, "Önceleri yelkenlerle balık avlanırdı. Kayıkla nereye giderseniz gidin, yelkenle hareket ederdiniz. Bunu yapan ustalardan da kalmadı" diye konuştu.

Dümeni bölgeye taşıyan isim olduğunu belirten Saraç, "Karadeniz Bölgesi'ne dümeni getiren benim. İstanbul'da askerlik yıllarımda gemi dümeninin yapılış planını aldım. Bu bölgede bunu yapan kimse yoktu. Araba direksiyonu takıyorlardı motorlara. Rize'den Samsun'a kadar bu bölgeye dümen satışı yaptık" şeklinde konuştu.

Devlet memurluğundan emekli olan Sebahattin Saraç (53) ise mesleği babasından küçük yaşlarda öğrendiğini ancak memurluk görevine başlayınca ara verdiğini belirterek, "Çok küçük yaşlarda bu mesleği öğrendik ancak iş hayatımız resmi dairelerde devam etti. 27 yıllık devlet memurluğundan sonra emekli olarak baba mesleğine döndük" ifadelerini kaydetti.

Saraç, Avrupa Birliği normlarına göre üretimin artık CE belgesiyle yapılacağını kaydederek "Ürettiğiniz bir malın faturası, garantisi, bakım ve kullanım kılavuzu olmalıdır. En kısa zamanda bu üretime geçmezsek kepenk indireceğiz. Bu iş buraya gidiyor. Bizi zora soktuğu halde yine de devlet memuru emeklisi olarak şunu söylüyorum, doğru olanı buydu. Hatta çok önceden yapılması gereken bir uygulamaydı. İnsanlar denizde boğuluyor. Teknenin güvensizliği, tekne yapımındaki hatalar, yüklenme hataları kullanıcıyı

zor durumda bırakır. Bu uygulamayla birlikte, kişiye kullanım kılavuzu vereceksin, nasıl kullanacağını bilecek" şeklinde konuştu.

Haberciniz.biz

Eklenme tarihi: 08.07.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DERPINA Denizcili..
 CANAS Petrol ve G..
 İSKENDERUN Deniz..
 SERHAT Feribot A...
 TRANS KIBRIS
 MALATYA Büyükşehi..
 YEĞİNER SHIPPING ..
 DEN-TA Denizcilik
 ORIENT Shipping C..
 NİSA uluslararası..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim