Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
İsrail askerleri Gazze gemisine baskın düzenledi
İsrail, Gazze yoluna çıkmayı başarabilen tek gemi olan Onur-El Karame’yi savaş gemileriyle kuşattı. Güverteye çıkan askerler, gemiyi Aşdod Limanı’na çekti. Sorguya alınan aktivistler sınırdışı edilecek.

Gazze filosuna katılan gemilerden Fransız bandıralı Onur-El Karame’nin, İsrail ablukasını kırmak üzere çıktığı yolculuk, İsrail ordusu tarafından engellendi. Filistin yanlısı aktivistleri taşıyan gemiye, Gazze sahili yakınlarında dört İsrail savaş gemisi müdahale etti. İsrail askerleri, Gazze’nin 40 mil açıklarında durdurdukları geminin güvertesine çıkarak kontrolü ele geçirdi. Askerlerin herhangi bir direnişle karşılaşmadığı açıklandı. Filodaki gemiler arasında Gazze’ye doğru yola çıkmayı ve 40 mil yakalaşabilmeyi başarabilen tek gemi olan Onur-El Karame, İsrail’in Aşdod limanına çekildi. Aktivistler ise ilgili güvenlik idaresi yetkilileri ile polis tarafından sorgulandı. Ardından ise İçişleri Bakanlığı görevlilerine aktarıldılar. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Göçmen İdaresi de, İsrail’e yasal yollarla girmeyen aktivistlerin en kısa sürede sınır dışı edileceklerini açıkladı. Aktivistlerden hemen ülkelerine dönmeleri istenecek ya da mahkeme önüne çıkıncaya kadar gözetim merkezinde tutulacaklar. Ynet haber sitesi, İdare yetkililerine dayanarak, mevcut prosedürlere göre aktivistlerin bundan sonra İsrail’e girişinin 10 yıl yasak olduğunu belirtti.

Yardım operasyonunun sözcüsü Julien Rivoire, dün sabah saatlerinde Paris’ten telefonla yaptığı açıklamada, Gazze’ye doğru başladığı yolculuğun son ayağına gelen geminin en az üç İsrail gemisi tarafından kuşatıldığını ve ve bütün iletişim kesildiğini haber verip “Kendileriyle telefonla da internetle da bağlantı kuramıyoruz” demişti. İsrail ordusundan bir sözcü de, “Tek söyleyebileceğim gemiyi izlediğimiz” demekle yetinmişti. Ynet sitesi de filodaki aktivistlerden Dror Feller’in, Twitter’daki “Gazze’den 110 km. uzaktayız” mesajına yer vermişti.

‘Rota değiştirin’ uyarısı

İsrail gemilerince kuşatılan gemiye, önce ‘rota değiştirme’ uyarısı yapıldı. Aktivistlerin bunu yapmaması üzerine Genelkurmay Başkanı Beni Gantz, ‘harekete geçilmesi’ talimatı verdi. İsrail ordusunun açıklamasında geminin durdurulduğu açıklanıp “Kısa bir süre önce donanma ile gemi arasında temas sağlanmıştır. Donanma gemiyi, Gazze’ye deniz ablukası kapsamındaki bir bölgeye ilerlediği konusunda uyarmış ve gemideki her türlü tedarik malzemesinin yasal kanallarla gönderilmesi amacıyla Aşdod’a indirilmesi gerektiğini hatırlatmıştır” dendi.

Destinasyonunu Mısır’ın İskenderiye limanı olarak göstererek Yunanistan’dan ayrılan ve sonra rota değiştiren gemideki üçü mürettebat 17 kişi arasında bir Fransız meclis üyesi ile Haaretz yazarı Amira Hass ve El Cezire televizyonu muhabir ve kameramanı Ayyche Derradji ile Stephane Fueda da var.

FRANSA, İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
‘Sorumlu ve dikkatli davranılsın’


Fransa, Onur-El Karame gemisinin kontrolünün ele geçirilmesi dolayısıyla İsrail’in Paris Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Bakanlık, İsrail’den ‘sorumlu ve dikkatli davranmasını’ istedi. Sözcü Bernard Valero, ‘’Birkaç gündür İsrail yönetimine, Fransız gemisinin, ablukayı delme girişimi yapması halinde, sorumlu ve dikkatli davranmaları, Fransız vatandaşlarının tüm haklarına saygı göstererek, Fransa’ya geri dönmelerini sağlamaları yolunda çağrı yapıyorduk’’ dedi. Fransız büyükelçisinin, bu mesajı İsrailli yetkililere son iki gündür ilettiğini kaydeden Valero, aynı çağrının İsrail’in Paris büyükelçisine de tekrarlandığını söyledi.

BM KOMİSYONU ÜYESİ SANBERK:
‘İsrail yakında muhtemelen özür dileyecek’


İsrail donanmasının geçen yıl Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonu soruşturmak üzere oluşturulan komisyonun üyesi eski büyükelçi Özdem Sanberk, İsrail’in yakında Türkiye’den özür dileyebileceğini söyledi. Sanberk, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, ‘’Krizin çözümü konusunda her iki tarafın da siyasi iradesi olmasına rağmen özür dilenmemesi beni şaşırtır’’ dedi. ‘’Ay sonuna kadar muhtemelen çözümün olabileceğini’’ ifade eden Sanberk, ‘’ikili temasların düzensiz bir şekilde devam ettiğini, arayışların sürdüğünü’’ belirtti. Sanberk, ‘’Olumlu bir ilerleme bekliyorum’’ diye konuştu.

StarGazete

Eklenme tarihi: 20.07.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PASİFİK Denizcili..
 GOODHOPE Shipping
 VERA Denizcilik
 A&G Denizcilik
 KOÇLAR Denizcilik
 GULNAK Dnz. Nak. ..
 SINKO Internation..
 GAMMA Shipping
 ABC SHIPSTORE D..
 AKTUG Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim