Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
TPAO ve Shell'den dev anlaşma
Antalya açıklarında ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleştirilecek olan petrol ve doğalgaz aramaları için TPAO ile İngiliz-Hollanda Ortaklığı Şirketi Royal Dutch Shell arasında ortaklık anlaşması imzalandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile İngiliz-Hollanda Ortaklığı Şirketi Royal Dutch Shell arasında Antalya Açık Deniz alanı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi alanlarını kapsayan Arama ve Üretim Paylaşım Anlaşmaları İmza Töreni düzenlendi. Sheraton Otel'de düzenlenen imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal, Royal Dutch Shell Uluslar arası Arama ve Üretim Başkanı Malcom Brinded, TPAO Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Shell International Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Aramadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Wouter Hoogeveen katıldı.






İNŞALLAH AKDENİZ'DE ÖNEMLİ BULGULARA RASTLAYACAĞIZ

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da arama çalışmalarının içinde olacaklarını belirterek, "Dünya'da arama çalışmaları bakımından çok fazla oyuncu, çok fazla aktör yok. Ama bu işi en iyi yapanlardan bir tanesi ve Ar-Ge'sini iyi geliştiren Shell ile bu işi yapabiliyor olmanın ayrı bir önemi var" dedi.

Bakan Yıldız, Akdeniz'deki arama çalışmalarıyla ilgili olarak da, "İnşallah Akdeniz'de önemli vurgulara rastlayacağız ve bulgular sayesinde de jeolojik birikim olan TPAO'nun Ar-Ge ile beraber, yüksek teknolojiyle beraber buluşması inşallah bize petrol ve doğalgaz ile alakalı önemli bir sonuç ortaya çıkaracağını ümit ediyor ve buna inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendireceğini ve yerli enerji kaynaklarını değerlendirme yoluna gideceğine vurgu yapan Yıldız, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz aramalarında olduğu gibi önemli ortaklıklara imza atmaya devam edileceğini dile getirdi. Karadeniz'de dünya devleriyle birlikte çalıştıklarını ve önemli rakamlara ulaştıklarını kaydeden Bakan Yıldız, "Sürmele-1 kuyusunda şu anda 5 bin 500 metreye indik ve TPAO burada operatör olarak çalışıyor. Bu çok önemli. Bu bir kültür demiştim. TPAO artık bunun bir ucundan yakaladı bundan sonrasını bırakmaz. Akdeniz'de artık önemli bir oyuncu haline geldi ve şuanda da birinci sıraya oturdu" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, imzalanan anlaşmanın siyasi spekülasyonlardan uzak olduğuna vurgu yaparak, "Ben bu faaliyetin, bu anlaşmanın uluslararası siyasi spekülasyonlardan uzak, son derece teknik bir çalışma olduğunu ve o teknik çalışmanın bir ürünü olduğunun ısrarla altını çizerek belirtmeliyim. Hem ülkemiz hem de Shell'e mutlaka fayda sağlayacağı kanaatiyle bir anlaşma olduğunu, teknik bir anlaşma olduğunu söylemek istiyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE TARİHİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI FAKAT GELECEĞİN DAHA DA ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLACAK

Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcom Brinded ise, "Türkiye tarihin önemli bir parçası fakat geleceğin daha da önemli bir parçası olacak" diyerek, imza töreninde bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Ortaklık için "Her iki tarafa da iyi fırsatlar sunacak" diyen Brinded, Shell'in uzun zamandan beri Türkiye'de faaliyet gösterdiğinin de altını çizdi. Ortaklık anlaşmasıyla birlikte Türkiye'nin enerji sektörünün büyük yarar sağlayacağını dile getiren Brinded, "Ortaklığa destek verdiği için Bakan Taner Yıldız'a ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

Brinded, "Umarım bu uzun süreli bir ortaklığın başlangıcı olur" diye konuştu.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal da, son zamanlarda denizlerde yoğun bir petrol arama çalışması yürütüldüğünü belirterek, TPAO ile Shell arasındaki işbirliğinin uzun bir geçmişi olduğunu söyledi. "Gerek Güneydoğu Anadolu'da gerek Trakya'da iki rakip firma olarak tatlı bir rekabeti sürdürürken, ortak olarak da arama ve üretim katkılarımızı en üst seviyeye çıkarmak için gayret ettik" diyen Uysal, Akdeniz ve Karadeniz'de yürütülen çalışmalarda elde edilen verilerin ortaklık çağrısına kulak veren firmalarla paylaşıldığını söyledi. TPAO'nun Akdeniz'de sahip olduğu sahip olduğu ruhsat alanları açısından en büyük oyuncu konumunda olduğunu belirten Uysal, "Shell'le devam etmekten çok büyük gurur duyuyoruz" diyerek, Türkiye'nin bu anlaşmadan güzel neticeler elde etmesini temenni etti. Konuşmaların ardından Bakan Taner Yıldız'ın şahitliğinde TPAO ile Shell arasındaki ortaklık anlaşması imzalandı.

SORULAR

Törenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, bir gazetecinin İsrail ile Kıbrıs Rum kesimi arasında Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen doğalgaz aramaları için daha önce sert konuştuklarını hatırlatarak bu konuda ne düşündüklerini sorması üzerine şunları söyledi:

"Bizim başından beri söylediğimiz iki nokta var. Gerek İsrail'in gerekse Rum kesiminin uluslararası hukuku netleşmemiş ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yaptıkları çalışmaların legal olmadığını söylemiştik. Eğer varsa uluslararası hukukta sınırıyla alakalı muazalı, tartışmalı bir alan bunun mutlaka adanın tamamıyla alakalı bir paylaşıma dayalı yapı kurgulaması lazım demiştik. Oranın legal haline gelmesinin iki tane temel gerekçesi olacak. Ya bununla alakalı uzlaşma anlayışına dayalı ortak mutabakat noktasına gelinecek, ya da eşit paylaşımlı ve Kıbrıs halkının tamamının buradan faydalanacağı ve yararlanacağı bir alan oluşturmak. Ben zaman zaman söylüyorum, siyasetin enerji sektörüne ilkleri olur. Ve İsrail'in bu anlaşmada özellikle telaffuz etmek istemezdim ama 9 tane vatandaşımızın katledilişiyle alakalı konuyla herhangi birşey olmamış gibi davranması tabii ki tarafızca kabullenilemez."

Başka bir gazetecinin Shell ile imzalanan anlaşmanın detaylarını sorması üzerine ise Malcom Brinded, Türkiye'nin Güneydoğusu'nda Akdeniz'dekinden farklı bir durum olduğunu belirterek, her iki bölgede de başarılı olunacağının garantisinin olmadığını söyledi. Brinded, diğer yandan ise her iki bölgede gerçekleştirilecek olan aramalarda ise kararlı olacaklarını dile getirdi.

Törenin sonunda ise Royal Dutch Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcom Brinded, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal'a Shell'in sembolü olan deniz kabuğu hediye etti.

StarGündem


Eklenme tarihi: 23.11.2011




Share |




YORUMLARINIZ


tarıhı antlaşma
dahaönce yapılması geken şımdıyapılıyor vatana ve yavru vatana hayırlı ugurlu olsun büyük bır mıletın başarısıdır bız yüce atatürkün dedıgıgıbı olumsuzlukların üstesınden gelen şanlı bır tarıhı olan bır milletız .

Yazan: ö. y. - 28.11.2011 12:27:38




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MEHTAP Denizcilik
 DALSAN Liman İnşa..
 CTM Denizcilik
 ALAPINAR Su Ürünl..
 ANTMARİN A.Ş
 AVMAN Deniz Tic. ..
 POLATHANE Denizci..
 AZAK Denizcilik
 DELTA Marine Yach..
 KAPTAN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim