Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Tarihi batıklar Japon balıklarına emanet
Marmaray kazılarında bulunan tarihi gemilerin havuzlara konulan kalıntılarını kurtlanmaya karşı Japon balıkları korunuyor.

Marmaray projesiyle birlikte bir rüya da gerçek olurken bir taşla iki kuş da vuruldu. Bu proje sayesinde İstanbul'un altındaki o gizli tarih de su yüzüne çıktı.

Bu konuda İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Araştırma Merkezi'nde bugünlerde heyecan dorukta… Marmaray kazılarında bulunan batık gemilerin her parçasına büyük özen gösteren bilim adamları, bir mucizeyi başarmak üzere... Bu çerçevede 1200 yıllık gemi, adeta küllerinden doğarak yeniden inşa ediliyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Marmaray Batıkları Proje Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, "Gemileri parça bazında işliyoruz. Bu müthiş bir çalışma ama Yenikapı kazılarını düşündüğünüz zaman binlerce obje var. Bunlar arasında 36 batık gemi de var. Neolotik çağ insanından günümüze 8500 sene öncesinden ayak izleri çıktı" dedi.

Kalıntılara İlginç Koruma

Bulunan kalıntılar arasında bulunan batık gemilerin parçaları tek tek söküldü. Söz konusu geminin parçaları oldukça ilginç bir yöntemle korunuyor. Bu koruma için Japon balıkları kullanılıyor. Söz konusu balıklar, gemi parçalarını kurtçuklardan ve sivrisinek lavralarından koruyor.

Gemi Yeniden İnşa Edilip Denize İndirilecek

Marmaray Batıkları Proje Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, "Testereyle mi kesilmiş, baltayla mı kesilmiş, bir keskiyle mi yapılmış, testereyle kesilmişse testerenin dişlerinin arası ne kadar usta, sağ elini mi kullanmış, sol elini mi kullanmış bu detaylara kadar bunları çözümleyebiliyoruz. Bu malzemeyle birlikte gemi tekrar inşa edilecek her şey orijinal olacak" diye konuştu.

Elde edilen verilerle geminin üç boyutlu görüntüsü de sağlandı. Geminin inşasında bundan sonraki süreç adeta bir etkinliğe dönüşecek.

Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, “Biz bu gemiyi İstanbul Arkeoloji Mmüzeleriyle birlikte ya onların arkeoloji müzesinin bahçesinde, İstanbul Üniversitesi’nin bahçesinde hep birlikte inşa etmeyi düşünüyoruz. Bir dizi aktiviteyle inşa etmek istiyoruz ve en sonunda bunu 1200 yıl önce geldiği yere yani denize indirmeyi düşünüyoruz" dedi.


Kaynak: trt.net.tr
Eklenme tarihi: 03.01.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DADAYLILAR
 AYTRANS Denizcilk..
 SEACOR INTERNATIO..
 İNTA Denizcilik
 DALYAN Denizcilik
 SONAY Denizcilik ..
 YANARTAS Travel A..
 EFYA Denizcilik N..
 O.D.G.I. SHIPPING
 DOGANATA Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim