Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Korsanların 16 Ay Rehin tuttuğu Türk Gemiciler eve döndü
Somalili korsanların elinden 16 ay sonra kurtulan mürettebatı Başbakan Erdoğan ve Gürcistan lideri Saakaşvili karşıladı.

Korsanların kendilerini zincire bağlayıp, su bile vermediğini söyleyen 2. kaptan Özgür Yakup Öztürk, “Korsanların telefonundan aileme mesaj attım” dedi.






Somalili korsanlar tarafından yaklaşık 16 ay önce kaçırılan Malta bandıralı Yunan firmasına ait ''MV Olib-G'' geminin 3'ü Türk, 15'i de Gürcistan uyruklu olan mürettebatı, kurtarıldıktan sonra İstanbul'a getirildi.

Somali'den havalanan bir uçakla saat 10.10 sıralarında Atatürk Havalimanı'na gelen mürettebat, Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı.

Somalili korsanların 8 Eylül 2010 tarihinde kaçırdığı geminin mürettebatı, yakınları tarafından da hasretle kucaklandı.

İKİNCİ KAPTAN ESARET GÜNLERİNİ ANLATTI

Geminin ikinci kaptanı Özgür Yakup Öztürk, “Çok mutluyum. 16 aydır bu anı bekliyorduk, şükür kavuştuk" dedi.

Öztürk, geminin kaçırılma anını şöyle anlattı: "8 Eylül sabahı Ramazan Bayramı’nın arefesiydi. Sabah 08.10 civarında gemi kumandasını aldılar. Toplam 7 kişilerdi. 6’sı gemiyi rehin aldı, biri botla geri döndü.”

İLK 8 AY ŞİDDET VARDI

Özgür Kaptan, şunları söyledi:
"16 ayın ilk 8 ayı çok zordu. İlk 8 ayı fiziki, son 8 ayı ise psikolojik olarak çok zordu. Fiziki müdahalelere maruz kaldık. Yeri geldi zincire bağlandık, su vermediler. 10-15 gün ailerle irtibatımız vardı. Şiddeti kaldırıp ailelerle irtibatı kestiler.

KORSAN TELEFONUNDAN MESAJ ATTIM

Korsanların telefonunu çalarak gizli mesaj çektim. Korsanların aşçısının telefonu tezgahın üzerindeydi, diğer korsanlar da köprü üstünde yemekteydi. Telefondan ‘Biz iyiyiz, merak etmeyin. Cevap yazmayın’ diye mesaj attım.

İlk başlarda bütün personel köprü üstündeydi, sadece makine dairesinde 2 kişi vardı. Daha sonra yarıya böldüler. Şartlara göre değiştiriyorlardı. Sinirlendiklerinde herkesi köprü üzerine alıyorlardı. 1-2 gün burada zincirli kalıyorduk. Son 8 ay rahattık, baskı yoktu."

ÖNCE 15 MİLYON DOLAR FİDYE İSTEDİLER

Korsanların ilk günlerde fidye istediğini söyleyen Öztürk, “Son 8 ayda müzakereciyi değiştirdiler. Gemide hiç durmadı, dışarıdan irtibat yaptı. Korsanlar ve personelin haberi yoktu. Korsanlar 15 milyon dolar fidye isteyerek başladılar. Son hafta 30 kişilik korsan grubu gemide toplandı. Bir sabah motorlarla gittiler” diye konuştu.

Kurtulmalarını sağlayanlara teşekkür eden Öztürk, “Serbest kalmamıza aracı olan sayın Erdoğan ve Saakaşvili ile yardım eden organizasyonlara teşekkür ederim” dedi.

GEMİCİLİĞE DEVAM AMA...

Denize açılmaya devam edeceğini belirten Kaptan Öztürk, “Gemiciliğe devam ancak uzun bir aradan sonra. Allah Hindistan taraflarına düşürmesin” dedi.



EŞİ: BÖYLE BİR KARŞILAMA BEKLEMİYORDUK

Kurtulan ikinci kaptanın eşi Füsun Öztürk ise duygularını şu sözlerle aktardı: “Çok mutluyum. Kavuşma anını bekliyordum. Bu kadar görkemli karşılama beklemiyordum, bayağı bir tantanalı oldu. En son 8 Ocak günü bırakıldıklarını söyledi, ben inanamadım. Ta ki dün Kenya’dan konuşana kadar.”

ARICIOĞLU: SEVİNÇTEN UYUYAMIYORUM

Geminin makine bölümünde çalışan Mustafa Arıcıoğlu ise şunları söyledi:

''Artık Türkiye'ye dönemeyeceğimi düşündüm. Döneceğimizi 10 gün önce öğrendim. O günden bu yana sevinçten uyuyamıyorum. 16 aydır ailemden ayrı yaşıyorum. 12 aylık oğlum Arda'yı ilk kez görüyorum. Beni ilk kez gören oğlum ilk başta yabancılık çekti. Ancak sonra kan çekti sanırım, hemen kucağıma geldi. Ona kavuşmak, onu ilk kez görmek tarif edilemez bir mutluluk. Onu kucağıma almak büyük bir mutluluk.

PARASIZ KALIP ANNEMİN YANINA SIĞINDIK

Arıcıoğlu'nun eşi Aysel Arıcıoğlu da kurtarılma haberini alınca sevinç gözyaşları döktüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

''Sanki dünyaya yeniden gelmiş gibiyim. Yaşadığım mutluluğu tarif edecek kelime bulamıyorum. Kocam kaçırıldığında daha yeni hamileydim. Şimdi oğlum kucağımda. Babasını ancak görebildi. Ona baktıkça içim burkuluyordu. Olması gereken zamanlarda yanımızda değildi ama olsun şu an yanımızda ya her şeye değer. Eşim yokken maddi anlamda da zor bir süreç geçirdik. Parasız kaldık. Annemin yanına sığındık. Tam umudumu kaybettiğim an bu sevinçli haber geldi ve ne yapacağımızı şaşırdık. Diğer oğlum Mersin'de annemin yanında kaldı.''

ntvmsnbc

****************************

Gemipersoneli.com olarak bütün Denizciler adına;
Bu eziyeti yaşayan arkadaşlarımıza ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletir,
Kurtulmalarında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Eklenme tarihi: 13.01.2012




Share |




YORUMLARINIZ


Şu hale bakın
Makina bölümünde çalışan arkadaşımızın müstakbel eşinin yazdıklarını birkez daha okumanızı isterim,diyor ki "Eşim yokken maddi anlamda da zor bir süreç geçirdik. Parasız kaldık. Annemin yanına sığındık." Gemide her an işe hazır olmanızı,bunun gereklilik olduğunu,namus borcu olduğu gibi jargonlarla insanları çalıştıran "zihniyet"(armatör,onun yalakçısı,kaptanlıktan şirkete geçince kendini göstermek için hak hukuk çiğneyen ancak gemidekiler dışında adam yerine konmayan vb..) ,Türkiye'de bir avuç insanın başına gelen bu olayda bile yardım etmemiş!! Durum budur sevgili arkadaşlar. Zaten adam kaçırılmış, onlar yerine eşine maaş versenize,adam sizin geminizde çalışırken olmuş,bu da bir namus borcu değilmidir? Hatta aslolan bir namus borcu varsa o da budur. O yüzden yeni başlayan arkadaşlara zabit olsun,gemici olsun tavsiyem; bu haberleri iyi okuyun öğrenin,gemide kala kala konuşmayı unutacak hale gelmiş kendini beğenen kişilerin jargonlarına kanmayın!! Gemiyi korsan dahi kaçırsa gördüğünüz gibi arkadaşımızın eşi "parasız kaldık" diyor. Kimseyi umursamayın,kendinizden taviz ödün vermeyin, isterse gemi batsın!! Daha 1 yıl önce 2003 yılı fakülte 1.miz bş.mh.arkadaşım gemi limandan kalktıktan 2 saat sonra bulunamadı!! Çalıştığı firma genel denizcilik bunların ailesini aramamış sormamış,aile bunu diyor ben değil!! O yüzden siz siz olun elalemin gemisine fazla özen göstermeyin,kendinize dikkat edin, özellikle personel müdürlerinin boooş laflarına kanmayın,konuşun ki karşılarındakinin enayi olmadığını bilsinler. İşini düzgün yapan kişiler (az da olsa) kapsam dışıdır. Sağlıcakla kalın.

Yazan: can - 16.01.2012 22:05:40


taziye
bütün arkadaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi sunarım gemicilik camiyası adına ben fiter SEZAİ ÇİÇEK SAYGILARIMLA
Yazan: SEZAİ ÇİÇEK - 15.01.2012 20:57:07




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TRANSAL Denizcili..
 CİNER Marine Ters..
 PEARL NAVAL
 HASRETLER Gemicil..
 ONUR Makina San. ..
 ATASOY Grup Deniz..
 MARMARA Deniz Taş..
 NİSA Denizcilik
 DİPMAR Gemi Kurta..
 BAASE & ELSEK
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim