Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Karadeniz'de batan 'Vera' gemisi hakkında
Karadeniz’de batan Kamboçya bayraklı Vera isimli kuru yük gemisinin açık denizler için değil nehirler için yapıldığı iddia ediliyor. Geminin sicili de bozuk. Tekso Denizcilik’e ait gemi son 5 yılda 49 hayati eksiklikten dolayı 4 kez alıkonulmuş.

Rusya’nın Rostov Limanı’ndan İzmir Aliağa Limanı’na hurda götüren Kamboçya bayraklı kuru yük gemisi önceki akşam Ereğli açıklarında kötü hava koşullarının da etkisiyle 3 dakika içerisinde tamamıyla sulara gömüldü. Ukrayna ve Gürcistan uyruklu 11 kişilik mürettebattan 2. kaptan Eduard Pavlenko (42), 3. kaptan Pavlo Selivanov (24) ve aşçı Larysa Lukach’ı (36) kurtarıldı. Ancak gemi kaptanı Ukrayna uyruklu Igor Kulish’in de (48) aralarında bulunduğu 8 kişiyi bulma çalışmaları sürüyor.

İlk tespit 5 yıl önce

Sicili araştırıldığında geminin hem donanım hem sertifika problemleri olduğu ortaya çıktı. Gemilerin sicil kayıtları dünya üzerinde kurulan bir sistem ile tutuluyor. Gemiler bu bölgelerdeki limanlara girdiğinde uluslararası standartlara göre denetleniyorlar. Vera girdiği denetimlerde son 5 yılda 3 farklı bölgede 49 hayati eksik tespit edildi.

Hayalet gemi gibi!

İlk olarak 16 Kasım 2007 Aliağa Limanı’nda yapılan kontrollerde cankurtaran botlar, iletişim ekipmanları, yangın pompası, yüksek basınçlı yakıt hatları ve sinyalizasyon lambasının eksik olduğu ortaya çıktı. Bir süre alıkonuldu. İkinci denetim 31 Ağustos 2010’da Romanya Constanta Limanı’nda yapıldı ve 25 eksik tespit edildi. Bu eksikler de, gemi belgeleri, yapısal koşullar, su ve hava geçirme araçları, radyo iletişimi, yangın güvenliği, güvenlik ve navigasyon ve can kurtarma aletlerinde eksiklikler ve hatalar olduğu görüldü. Yine alıkonuldu.

AB, denizlerden men etti

Yapılan tüm uyarılara rağmen, kısa süreli çözümlerle alıkonulmaktan kurtarılan gemi 16 Ocak 2011 tarihinde bir kez daha Romanya’da alıkonuldu. Gemide bu kez de, yangın güvenliği, su ve hava geçirme araçları, serftifika ve belgeler ve yapısal koşullarda eksiklikler ortaya çıktı. AB’ye üye olan Romanya’nın da üye olduğu Paris MOU usullerine göre bu kez aynı hatalardan dolayı 3 gün sonra denizlerden men edildi. Gemi, Paris MOU tarafından limanlarına girmesi yasaklanan ilk gemi oldu. 2011 yılı başında geminin Ares 2 olan ismi Vera olarak değiştirildi. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri özellikle Kamboçya bayraklı olmasına dikkati çekiyorlar. Kamboçya bandıralı gemilerin genelde sicillerinin bozuk olduğu ve bayrak çekme standartlarının çok düşük olduğu belirtiliyor.

Nehirler için tasarlandı

Vera isimli gemi, 1977’de SSCB’de Don, Dinyeper, Volga gibi nehirlerde nakliyat için inşa edildi. Bu yüzden sac kalınlığı, bordro yüksekliği, draftı nehir suyu şartlarına göre belirlendi. Motorları da açık deniz gemilerine oranla güçsüz. Yani denizler için dayanıklı değil. Ancak SSCB dağıldıktan sonra birçok ülkeye çok ucuz fiyata bu tip gemiler satıldı.

Gemide hayati eksiğimiz yoktu

Geminin sahibi, Tekso Denizcilik. Ortakları Zafer Özgen Yerli, Semih Koç. Gemi ile ilgili eleştirileri VATAN’a değerlendiren Zafer Özgen Yerli, hayati eksiklikleri olmadığını iddia etti:”Gemiyi 3 yıldır işletiyoruz. Biz işletmecisiyiz. Sahibi yurtdışında ancak kim oldukları söyleyemem. İsmini Ares2’den Vera yapan da o. Geminin daha önce ufak tefek eksikleri vardı. Bu yüzden uyarılar aldı. Ama bir gemide ampul yanmıyorsa bile uyarı alır.”

Can yeleklerini giymeye fırsatımız olmadı

Hastaneye kaldırılan gemi personelinden Pavlo Selivanov (24), “Gemi batarken personel kamaralarında uyuyordu. Kaptan can yeleklerinin giyilmesi konusunda uyarıda bulundu. Ben giydim ama diğer personel yetişemedi. Zaten 2-3 dakikada gemi battı” dedi.

Kaynak: Gazetevatan

*********************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERİMİZ:
Zonguldak açıklarında Gemi battı; 8 Gemici kayıp



Eklenme tarihi: 02.02.2012




Share |




YORUMLARINIZ


TÜRK HÜKÜMETİNE DUYURULUR
Bir denizci ve işin içinde birisi olarak, Devletimizin denizcilik sektörünü ve gemi denetimlerini ehil ve konusunda uzman hiçbir şartta rüşvet yemeyen kuruluş ve kadrolarca ele alması gerekir,işin iç yüzüne girildiğinde ne kadar ahlaksızca ve acınası durumlarla karşı karşıya olunduğunu görmek,özelliklede gemi çalışanlarının standartlara göre üç kuruşa hangi şartlar ve riskler altında hangi piyasa ve gemi şartlarında nelere maruz kaldığını bilmek sanırım en başta bilmesi ve gerekli çözümleri adil olarak yapması gereken Türkiye Cumhuriyetidir diye düşünüyorum ve buradan Denizcilik bakanlığına duyuruda bulunuyorum.Duyacaklarından umudum yok ama umarım Duyarlar ve gerekenler acilen yapılır. Saygılarımla.

Yazan: Kerim YAZAR - 4.02.2012 18:42:50


vera
volga-balt türü gemiler için normaldir! ancak bu gemilere psc'ler nedense pek dokunmuyor.bizim türk gemilerine neredeyse "gözünün üstünde kaşın var" diyerek remark yazıyorlar.karadeniz limanlarında parayla psc raporu almak moda zaten.bizim psc ler bile bunlara dokunmuyor.olaylar böyle gelişirken daha çoook vera haberleri okursunuz buradan merak etmeyin!!!
Yazan: yakup kılıç - 3.02.2012 09:50:34


VERA HK
PİYASADA O KADAR ÇOK VERA BENZERİ GEMİ VARKİ, İNCELENSE HAYRETLER İÇİNDE KALIRSINIZ,İNSANLARIMIZ MECBUR OLDUKLARINDAN HERŞEYE EVET DEMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR.BENDE 2004 YILINDA AGAT İSİMLİ GENE KAMBOÇYA BAYRAKLI GEMİ İLE AZ DAHA BATIYORDUK, ZOR KURTULDUK.ARMATÖRÜN UMURUNDA BİLE DEĞİL ZİRA ADAMLARIN ÇOĞU YABANCI,HURDA GEMİ SİGORTALI, BATARSA BATSIN NE OLACAK ZİHNİYETİ. OLAN ZAVALLI CEFAKAR PERSONELE OLUYOR. ALLAH SELAMET VERSİN ,PRUVANIZ NETA OLSUN.
Yazan: AYKUTALP ANDİÇ - 2.02.2012 18:18:04




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ER-MAR Denizcilik..
 PİRANA Dalış Ltd...
 ALBATROS Yatçılık
 KEREMPE Denizcili..
 NEGMAR Denizcilik..
 DOLFİN Denizcilik..
 PASİFİK Gemi Onar..
 MİNERAL den. san ..
 ABC SHIPSTORE D..
 ESENKIYI Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim