Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İskenderun Körfezi, Rotterdam gibi olacak
BTC hattından gelen ilk petrol İtalya'ya doğru yola çıktı. Yıllık petrol sevkıyatı 200 milyon tona ulaşacak İskenderun Körfezi için şimdiden Rotterdam limanı benzetmesi yapılıyor

Asrın Projesi olarak da nitelendirilen Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın, İskenderun Körfezi'ni Hollanda'nın ünlü Rotterdam limanı kadar işlek hale getireceği belirtiliyor.
Botaş BTC Proje Direktör Yardımcısı Gökmen Çöloğlu, Samsun - Ceyhan Hattı'nın da zaman içinde gerçekleşeceğini belirterek, "İskenderun Körfezi, yılda 200 milyon tonluk petrol sevkıyatı kapasitesine ulaşacak. BTC ile birlikte toplam 3 terminal burada. Bu terminal topluluğu, bölgeyi Rotterdam gibi büyük bir piyasaya dönüştürecek" dedi.

Petrol borsası olabilir

Bölgede bir petrol borsası kurulmasının da mümkün olduğunu dile getiren Çöloğlu, "Doğu ve Kuzey Hazar petrolünün Akdeniz'e inmesi için başka boru hatlarının da Ceyhan'a inmesi muhtemel. Hazar petrollerinin tahmin edilen miktarı 200 milyar varil civarında. Ceyhan ve İskenderun Körfezi çok yüksek bir petrol faaliyetine hazırlanmalı" diye konuştu.

Çöloğlu, BTC Petrol Boru Hattı'nın Türkiye ile Hazar arasında yakın bir işbirliği oluşturacağını kaydederek projenin 21'inci yüzyıl siyasetini de belirleyeceğini söyledi.
Irak - Türkiye boru hattının da işletmeye açılması gerektiğini ifade eden Çöloğlu, bu hattın üretiminin de, müşterisinin de hazır olduğunu belirtti.

İlk petrol İtalya'ya gitti

Azeri petrolünü dünya pazarıyla buluşturan BTC petrol boru hattından gelen ilk petrolün, 28 Mayıs'ta Ceyhan terminaline ulaşmasının ardından, ilk yükleme de önceki gün BTC'nin en büyük ortağı olan BP'ye ait 'The British Hawthorne' gemisine yapıldı. Çöloğlu, 85 bin ton petrol alan geminin, yükünü İtalya'ya götürmek üzere yola çıktığını söyledi.

Toplam 1.768 kilometre uzunluğundaki BTC Petrol Boru Hattı'ndan taşınacak petrol miktarının günlük
1 milyon varile kadar çıkacağını kaydeden Çöloğlu, "Tam kapasitede projenin Türkiye'ye maddi getirisi 250 - 300 milyon dolar civarında. Gemicilik hizmetinden yan gelirler de olacak" dedi

Eklenme tarihi: 06.06.2006




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇİLLİOĞLU Denizci..
 ADAMAR Denizcilik
 YALİ Denizcilik
 HİCRİ ERCİLİ Deni..
 EREĞLİ Denizcilik..
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
 ELBA Denizcilik
 SELİNDA Boat
 ÇEBİ Denizcilik
 MY SHIP Group S.A..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim