Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Haciz yoluyla satılan gemi sayısı arttı
Kredilendirdikleri gemilerin firmalarından geri ödemeleri almakta zorlanan bankalar, ikinci el gemi fiyatlarının daha da düşmesi için armatörlerin üstüne çok gitmedi. Fakat icra yoluyla satılan gemiler bankaların artık sabrının kalmadığını gösteriyor. Türk armatörlerine ait 10′un üstünde gemi haciz yoluyla satıldı yenileri de satış listesinde. Türk armatörlerine kredi veren birçok yabancı bankanın hukuk işlemlerini yapan Avukat Rona Kaspi, basel kurallarının bankaları kanuni mecburiyetlere zorladığını belirterek Türk armatörleri daha şeffaf olmaları konusunda uyardı.

Bankaların bekleme süresi bittiğini söyleyen AKT Hukuk Bürosu Direktörü Rona Kaspi, “Tanker piyasaları çok düşünce, bankalar gemilerin çalışarak borçlarını ödeyemeyeceklerini düşündüğü için haciz yoluyla satılmasına başladı. Türk gemiler dahil dünya armatörlerine ait çok sayıda gemi çeşitli limanlarda haciz yoluyla satıldı. Kimyasal tanker piyasasında özellikle ciddi örnekler var. Benim bildiğim Türk armatörüne ait altı kimyasal tanker satıldı ve altı gemi de satışta” dedi.

Haciz yoluyla ilk satışların konteyner marketinde başladığını hatırlatan Kaspi, büyük armatörlük firmaların çok fazla etkilenmediğini fakat Almanya’da bir çok KG şirketinin kapandığını söyledi. Türk armatörlerin hem satan hem de alan tarafta olduğunun altını çizen Kaspi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünya genelinde icradan satılık çok gemi var. Bültenlerde bunu görebiliyoruz. Bu krizi bekleyen bir sürü yatırımcı varmış. Hurda fiyatına aldıkları bu gemileri işletiyorlar. Bir Türk armatörün gemisi yurtdışında icra yoluyla satıldı. 16 milyon dolara inşa edilen gemi, 9.2 milyon dolara satıldı. Bu firmalar işletme maliyelerini düşürerek zor piyasada para kazanıyorlar. Bizim bir yabancı müvekkilimiz kriz döneminde 12 kimyasal tanker aldı ve aldıkları geminin üçü de Türk armatörlerine ait. Piyasa da bir kriz var fakat bu alım satım piyasanın devam ettiğini gösteriyor. Fakat Türk armatörler sadece satan taraf değil. 4-5 gemilik filoya sahip bazı Türk armatörler, piyasalar iyi olduğu dönemde çok yatırım yapmamışlardı. Belli oranda nakit paraları olduğu için piyasada kendilerine uygun gemileri düşük fiyatlara alıyorlar. Müvekkillerimiz adına yurtdışındaki birkaç gemi alım ihalesine gittik. Türkiye’de de bu fırsatları bekleyen yatırımcılar olduğunu söyleyebilirim.”

Denizci aileler battı

Borcu olmayan firmaların kazandığı zor bir piyasanın olduğunu söyleyen Rona Kaspi, “Sadece denizcilikten geliri olan bazı denizci ailelerin maalesef battığını gördük. 2006-2007 senesinde armatör olma hevesiyle bir iki gemi yatırımı yapan firmalar da battı. Farklı sektörlerden gelirleri olan yatırımcılar ise denizcilik kısmını bu gelirleriyle destekliyor. Artık sermayesi güçlü olan şirketler denizciliğe devam edecekler”ifadelerini kullandı.

Armatörler şeffaf olmalı

Basel 2 ve 3 kuralarının bankalara bazı mecburiyetler getirdiğini söyleyen Kaspi, “Müşteri gerekli oditleri yapabiliyor mu, istenilen raporları gönderiyorlar mı diye bankaların bir check listeleri var. Bizim armatörler bazen bu bilgileri göndermede titiz davranmıyorlar. Fakat bu Türkiye’nin risk oranını yükseltiyor. Bankaların artık kanuni mecburiyetleri var ve risk gördüklerinde uyguluyorlar. Bu nedenle Türk armatörlerin bilgi paylaşımında titiz olması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Perşemberotası

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ
25.05.2012 - İcralık gemi sayısında patlama




Eklenme tarihi: 23.11.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CHEMTANKERS Shipp..
 SARP Turizm
 EDO TURİZM
 EGEBİRLİK Taşımac..
 OSMAN VE YAŞAR EK..
 PASİFİK Lojistik ..
 BERGEN Denizcilik
 NEVMAR Denizcilik..
 T&O Denizcilik
 TURKON Holding
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim