Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Kruvaziyer sektörü hız kesmeden büyüyor
Türklerin de son yıllarda ilgisinin artmaya başladığı kruvaziyer turizmi, dünyada her geçen yıl büyümeye devam ediyor.

Marmaris Liman İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Şükrü Tugay, yaptığı açıklamada, kruvaziyer turizminin, turizm alanında en hızlı gelişen ve en geniş kitlelere hitap eden bir sektör olduğunu söyledi.

Kruvaziyer sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Şükrü Tugay, "Dünyada kruvaziyer sektörünün yaptığı tek şey var, o da büyümek. Ne duraklıyor, ne de geriye gidiyor. Diğer turizm sektörleriyle kıyasladığımızda duraksamadan büyüyen ve bir önceki sezonun rekorlarını kırarak büyüyen bir sektör" dedi.

Bu sektörün daha fazla ve daha büyük gemiler yapılarak büyüdüğüne dikkati çeken Tugay, gemilerin daha önce ziyaret etmedikleri yerlere gitmeye başladığını kaydetti.

Gemiler büyüdükçe ve sayıları arttıkça daha fazla yolcu bulabilmek için firmaların yeni pazarlara yöneldiğini ifade eden Tugay, şöyle devam etti:

"Daha önce gemi seyahatine çıkmayan, bunu bir hayal olarak gören insanlar artık çok rahat bir şekilde Avrupa'nın herhangi bir limanından binip ülkemize gelebiliyor. Her sene ortalama 5 ile 10 arası 'mega' dediğimiz yaklaşık 3 bin yolcu taşıyabilen gemilerden inşa ediliyor. Bu gemiler inşa edildikten sonra bir yerlere gitmek zorunda. Doğu Akdeniz gibi müthiş bir turizm havzasına olan ilgi önümüzdeki yıllarda da artacak. Marmaris gibi limanlar konumu itibarıyla buradan aldığı payı artıracak."

Türkiye'nin coğrafi konum olarak Avrupa'ya çok yakın olması ve Avrupa Birliği'nin dışında yer almasının gemilere getirdiği bazı avantajlar bulunduğuna işaret eden Tugay, Türkiye'nin tarihi dokusu ve ülkenin turizm altyapısının çok iyi oluşu ile limanların tarihi yerlere yakın olmasının kruvaziyer turizminin gelişmesine olumlu etki yaptığını bildirdi.

Vize engeli kalkarsa Türk yolcu sayısında patlama olur

Gemiyle tatile çıkmayı tercih eden turistlerin, turun uzunluğuna bağlı olarak 4 veya 5 farklı ülkenin 8-9 farklı kentini görebildiğini vurgulayan Şükrü Tugay, "Diğer turizm dallarında böyle bir imkanları yok. Bu çok önemli bir avantaj sağlıyor. Dünyanın hangi ülkesine giderlerse gitsinler biliyorlar ki o ülkeyi gördükten sonra akşam gemilerine döndüklerinde ülkelerindeki otel şartları kendilerine sunulacak" diye konuştu.

Türk yolcuların kruvaziyer gemilerle turlara, hem kendi limanlarından hem de uçakla gittikleri Avrupa ve Amerika'nın limanlarından çıktığını anlatan Tugay, Türkiye'den gemilere binen yolcu sayısının geçen yıl 20 bini geçtiği bilgisini verdi.

Türk yolcuların genelde İzmir ve İstanbul'dan gemi turlarına katıldığını dile getiren Tugay, şunları kaydetti:

"İtalya ve Yunan adaları popüler. Son yıllarda Türkiye'nin büyük tur operatörleri, Türklerin kruvaziyer turizmine ilgisini keşfettikten sonra gemi kiralamaya başladılar. Daha önce bir gemi ile tur yapanlar, şimdi 2 gemi kiraladılar. Bu gemiler Ege ve Akdeniz'de seyahatler yapacaklar. Tek sorun vize engeli. Yunanistan gibi belli ülkelere vizesiz gidebiliyorlar, ama İtalya, İspanya ve Fransa'ya giderken vize gerekebiliyor. Bu vizeyle ilgili engeller kaldırıldığı zaman Türk turist sayısında önümüzdeki yıllarda patlama olacak."

Marmaris Limanı gelecek yıl daha hareketli olacak

"Arap baharı" diye adlandırılan ve turizm için sıkıntılı olan bu dönem nedeniyle gemilerin yaptığı seferleri başka denizlere kaydırıldığını belirten Şükrü Tugay, bundan dolayı Marmaris Limanı'nın 2012'de bir önceki yıla oranla düşüş yaşadığını söyledi.

Bu olumsuzluğa rağmen liman olarak 100 bin kruvaziyer gemi yolcusu eşiğini geçtiklerini vurgulayan Tugay, "Marmaris Limanı'nı 2012'de 86 kruvaziyer ziyaret etti, Rodos'tan günübirlik feribotlarla ise 45 bin turist geldi. Buradan giden turistlerle birlikte limanımız yaklaşık 220 bin yolcuya hizmet verdi" dedi.

Tugay, uluslararası kruvaziyer fuarlarına katıldıklarını, gelecek yıllar için olumlu sinyaller aldıklarını kaydetti.

Bölgeye çok gelmeyen ülke vatandaşlarının 2013'te sık gelmeye başlayacağını vurgulayan Tugay, İspanyol turistlerin Marmaris ile gemi seferleri sayesinde tanıştığına dikkati çekti.

İspanyol gemilerinin Marmaris'e 2009'da deneme seferleri yaptığını hatırlatan Tugay, şunları kaydetti:

"2012'de seferlerini arttırdılar. 2013 için ise bir önceki seneye oranla yüzde 100 artışla, sefer sayılarını 24'e çıkardılar. Ayrıca gelecek yıl İtalyan yolcuda da çok artış yaşayacağız. Her sene seferleri olan MSC firması önümüzdeki yıl 13 sefer daha yapacak. Yanaşma yerimiz yeterli olmadığı için bu firmadan 3 seferi ise alamadık. Alman yolcularımız Aida gemileriyle gelmeye devam edecek. Lübnan piyasasından da 20'nin üzerinde sefer yapmayı planlıyor. Müşteri milliyetinin farklılaşması, Marmaris'in tanıtımına da katkı sağlıyor" diye konuştu.

Gelecek yıl 100 gemi barajını rahat aşacaklarını dile getiren Şükrü Tugay, 140 bin yolcu sayısına ulaşmayı planladıklarını, ve böylece rekorlarını kırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Haberciniz.biz

Eklenme tarihi: 22.12.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PENNON Yat
 SİNOMAR Denizcili..
 ADECCO Hizmet ve ..
 TROY M.A.T.
 REYSAŞ Denizcilik
 TEKNOMARİN Denizi..
 EGETAN Denizcilik
 A1 Denizcilik
 THE MOORİNGS Yach..
 FURUNO Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim