Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Emekli olduktan sonra çalışanlara haciz şoku
Emekli olduktan sonra çalıştığı halde, bunu SGK’ya bildirmeyen ve “emekli aylıklarından yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yaptırmayanlar” ortaya çıktı. Bunların 300 bini takibe alındı ve emekli aylıklarına, geriye dönük haciz uygulanarak aylıklarının 1/4’ünün kesilmesi işlemine başlandı. Tespit edilen 100 bin kişi de yakında takibe alınacak.

Emekli olduktan sonra, serbest çalışan ama bu durumlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirmeyen 400 bin kişi tespit edildi. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Maliye Bakanlığı’nın ortak operasyonu sonucu,400 bin emeklinin serbest çalıştığı halde, bunu SGK’ya bildirmediği ve “emekli aylıklarından yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yaptırmadıkları” ortaya çıktı. Maaşının 1/4’ünün kesildiğini gören pek çok emekli yılın son günlerinde soluğu SGK’da alırken henüz bu kesintilerle ilgili çok net bir bilgi alamadılar. Hemen söyleyelim SGK-Maliye’nin SGDP operasyonu devam ediyor. 400 bin rakamının daha da artması bekleniyor.

EMEKLİ OLAN ÇALIŞIRSA BİLDİRMELİ

SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra, çalışmaya devam eden birkaç milyon emekli var.

* Bunlardan, ücretli olarak çalışanlar açısından sorun yok. Ücret ödemelerinden bordro üzerinde SGDP kesintisi yapılıyor. Onlar rahat olsunlar.
* Diğerlerine gelince, onlar için durum karışık.

- Emekli olduktan sonra, vergi dairesine kayıtlı olarak serbest çalışanlar veya emekli oldukları halde, serbest çalışmaya devam edenler (Bakkal, konfeksiyoncu, ayakkabıcı, gözlükçü, kitapçı, lokantacı, tamirci, doktor, avukat ve benzeri kişiler,
- Emekli olduktan sonra bir anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olanlar ile limited şirketlerde (yüzde 1 dahi olsa) hissedar olanlar,
SGK’ya başvurup, “emekli aylıklarının yüzde 15’ini” SGDP olarak kestirmeleri gerekiyordu.
Ancak 10 Eylül 2012 tarihli Hürriyet’te de yazdığımız gibi, serbest çalışıyor gözüken ve aylıklarından yüzde 15 SGDP kesintisi yaptıran emekli sayısı sadece 13 bin 289 idi!..
Daha açık bir anlatımla, sayısı 10 milyonu aşan emekliler arasında 13.289’u “serbest çalışıyorum” diye bildirimde bulunup, emekli aylıklarından yüzde 15 SGDP kesintisi yapılmasını talep etmişti.

NE OLDU?

Emeklilerin binde birinin serbest çalışıyor gözüktüğünü fark eden SGK, Maliye Bakanlığı ile işbirliği yaparak, kapsamlı bir “destek primi operasyonu” başlattı.
• İlk aşamada, aylıklarından yüzde 15 SGDP kesintisi yaptırması gereken, 400 bin emekli tespit edildi.
• Operasyon bütün hızıyla devam ediyor. Yakında bu sayının katlanarak artması bekleniyor.
• Tespit edilen 400 bin emekliden, 300 bini takibe alındı ve emekli aylıklarına, geriye dönük haciz uygulanarak aylıklarının 1/4’ünün kesilmesi işlemine başlandı. Tespit edilen 100 bin kişi de yakında takibe alınacak.
SGK yönünden “zamanaşımı” süresi 10 yıl olduğu için örneğin 6 yıl öncesinin SGK primi de talep edilebiliyor.

MİLLETVEKİLLERİNE AYRICALIK

Emekli Milletvekillerinin, milletvekilliği görevleri devam ederken serbest çalışmaları ya da bir anonim şirkette yönetim kurulu üyesi veya limited şirkette ortak olmaları durumunda, emekli aylıklarından yüzde 15 SGDP kesintisi yapılmıyor.
Nedenine gelince; Anayasa’nın 86. maddesinde, kesinti yapılamayacağına dair “özel hüküm” var.

Aylığı kesilen nasıl itiraz eder?

Kira, faiz, borsa kazancı olanlardan eğer yüzde 15 SGDP kesintisi yapılmışsa bunların SGK’ya başvurup düzeltme talep etmeleri kesintinin iadesi için yeterli olacak. Ancak bunun dışında kalan serbest çalışanların emekli aylığından, yüzde 15 SGDP kesilmesi yasal bir uygulama olduğu için itiraz etmek mümkün değil. Ancak “milletvekilleri yönüyle” ya da (yönetim kurulu üyesi olmayan) anonim şirket ortaklarına uygulanmazken, limited şirket ortaklarına uygulanması, Anayasa Mahkemesi’nde bireysel başvuruya konu olabilir. Mevcut Anonim Şirket yönetim kurulu üyesi ya da limited şirket ortağı emeklilerin de bu görevlerinden ayrılmaları veya hisseyi devretmeleri de olayın bundan sonrası için çözüm olabilir.

4.900 emekliye de ortalama 2 bin TL borç çıkarıldı

Emeklilerin çoğu, intibak yasasından dolayı aylıklarındaki artış tutarını Hürriyet’teki dizi yazımızdan öğrenirken, “aylıklarında azalma şoku” yaşayan emekliler de var.Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan aldığımız bilgilere göre, şu ana kadar 4.900 emekliye “fazla aylık ödendiği” ortaya çıktı. Kurum yetkililerinden öğrendiğimize göre, fazla ödenen aylık tutarı “ortalama 2 bin lira”.
Ancak bu tutar ortalama bir rakam; toplamda 500 lira fazla aylık ödenen olduğu gibi, 5 bin hatta 10 bin lira fazla aylık ödenen de var.

Son Torba Yasa’ya geçici bir madde eklenerek, Kurum’un fazla ödemelerden kaynaklanan yaklaşık 9 milyon 800 bin lirayı silmesi öngörülüyordu.
Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun buna karşı olması nedeniyle, “borç silme” yasa tasarısından çıkartıldı.

Yakında bu konuda yeni bir yasa ile “borç silme” operasyonu yapılmazsa, fazla ödemeler, emekli aylıklarından “1/4 kesinti” şeklinde geri alınacak.
Fazla ödemelere, (kurumun hesaplama hatasından kaynaklanması) nedeniyle, faiz uygulanmaması beklentisi var ancak faiz uygulanırsa o da sürpriz olmasın.

Hürriyet


Eklenme tarihi: 02.01.2013




Share |




YORUMLARINIZ


vur abalıya
yazıklar olsun sen ekonomiyi düzelticem diye gel bin emekliye bana 8400 lira borç çıktı allahım yarabbim gel bütün ülke borcunu bize yık yani bizim burda bi laf var vur abalıya vur garibana.....

Yazan: yavuz timuçin - 14.02.2013 19:32:21


yazık
ben denizden emekliyim 2013 düzenlemeleriyle 1140 tl alıyorum armatörlerde sigortalı çalışırken denızcıye asgari ücretten nasıl sigorta gösteriyorsunuz diye sormayan sgk müfettişlerine hesap sormaları gerekli deyimi şimdi çıkıp emeklilerin calişmaları bazılarının zoruna gidiyor hem bz işe girince nasıl sgk ya bilgi verecegiz bu işi şirket yapmalı benim fikrim selamlar..
Yazan: ömer hardal - 10.02.2013 21:38:20


haksizlik
millet vekillerine gelince kesinti yok emekli emekli çalişmaya gittiğinde yüzde onbeş kesint var kaç bara zam verdin ki elimizden alacksin yazik bu mudur adelet hani gelir dağilimi yetkililer ayirim yabmayin vekil emekli olduğunda sekiz binlira mağaş alirken emeklilerin mağaşlarini kesemessiniz yarin ayni duruma sende duşersin cevdet sözer
Yazan: cevdet sözer - 31.01.2013 11:19:15


devletin bırakın %15 kesintiyi teşfik etmesi lazım
Emekli olan kişi bir iş yapıyorsa devlete kdv stopaj ve gelir vergisi ödüyor yanında çalışanın sigortasını ödüyor ve işşizliği önlüyor. Devlet emekliyi teşvik edip % 15 fazla vermesi lazımken yaptığı işe bakın şimdiye kadar hep oyumu size verdim bundan sonra kesinlikle vermem yanlış yapıyorsunuz.
Yazan: yakup ilhan - 25.01.2013 19:28:43


12 tl ceza
aynı durumdan babamda muzdarip esnaf ve emekli dükkanda çalıştırıyo 12 bin tl ceza çıktı kimden ve bugun emekli maaşını çekti çok 440 tl kesinti var...
Yazan: sinan mogal - 22.01.2013 18:17:40


EMEKLİLER NE HALDE
Emekli olup iş yapanlara neden iş yaptıkları ile ilgili hiçbir soru sorulmadan maaşlarından %15 oranında emekli maaşları kesilmeye başlandı,Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir uygulama yoktur,zira böyle bir uygulamada örneğin bir dükkan çalıştıran veya esnaflık yapan emekli maaşından yüzde onbeş kesildiği gibi, aynı zamanda esnafın ödemesi gereken tüm vergileride ödüyor, Emekli neden esnaflığa başladı sebep emeklinin aldığı aylık maaşı 750 tl ile 1000 tl arasındadır ortalama budur,bu miktarın üzerinde emekli maaşı olanlar istisna olup idare bedilebilir maaşlardır.emekli acaba esnaflıkla bir şeyler kazanıpta biraz daha geçimimi iyileştirebilirmiyim hesabı yaparak esnaflığı denemiştir zaten bunların hepside başarı sağlayan esnaflar değildir,sonuç olarak emekli acınacak duruma gelmiştir
Yazan: CEMAL YALÇIN OYAL - 7.01.2013 01:47:26


adalet
allahınm adaleti ben bu dünyada görmek istiyorum kul hakkı yiyen milletvekileri ile ilgi çünkü zamanın birinde bir vekil bu dünyada verilecek bir hesabı olmadığını vereceksede öbür dünyada olacağını söylemişti.
Yazan: candemir korkmaz - 5.01.2013 19:08:12


çok güzel bir uygulama
EVET ÇOK GÜZEL BİR UYGULAMA ARTIK TC NO: ALINIP İHBAR ETMEK KALIYOR NETTEN OLABİLİ SGK TEL OLABİLİR KEŞKE DAHA KATI KURALLAR GELSE GENÇLERİN ÖNÜ KESİLMESE.................................
Yazan: erdoğan uslu - 5.01.2013 15:00:04


emekli olmasa
Bizler olmasaydık da acaba gençlik olurmuydu emeklisine sahip çıkan herkese teşekkürler.yalnız bu ülke millet vekillerinin deyl Hkkıyla Adil davranmak gerekmezmi YETKİLİLER AYRIM YAPMAYIN
Yazan: mehmet horos - 5.01.2013 12:50:33


haksızlık
millet vekillerine gelince bişey yok gariban üç kuruş daha kazanayım derken dur böyle haksızlıgın adaletin taaa ***
Yazan: suat yüksel - 3.01.2013 13:58:45




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DENAŞ Deniz Nakli..
 UGUR 44 Vapur Ac..
 TSC Denizcilik
 MOBYDİCK Yat
 YALOVA Sualtı Su ..
 MARMARA Denizcili..
 CM Denizcilik San..
 KAPTAN ACAR Yatçı..
 GMARİN
 TURGUT OKAN Deniz..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim