Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Son uyarıyı yapan Türkiye harekete geçiyor
Yaşanan son gelişmelerden dolayı sismik arama gemisi Barbaros, Karadeniz yerine Akdeniz'e gidebilir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kıbrıs çevresinde petrol ve doğalgaz arama anlaşması imzalayan enerji devlerini uyardıklarını doğruladı ve Barbaros gemisinin bir ay sonra Kıbrıs açıklarında olabileceğini söyledi.

Hürriyet'te yer alan habere göre GKRY’nin uluslararası hukuka aykırı iş yaptığını yineleyen Yıldız, “GKRY’nin iki seçeneği var. Ya hukuksuzluğa devam edecekler ya da yaptıkları işi hukuki hale getirerek, çıkacak doğalgazın tüm Kıbrıs’ın hakkı olduğunu kabul edecekler. Temennimiz ikinci seçenektir, çünkü o seçenek hem o doğal gazı legal hale getirir hem de resmileştirmiş olur” dedi.

Muhalefet sözcüleri ve dini liderler başta olmak üzere bazı Rum yöneticilerinin de ikinci seçeneği dillendirdiklerini anlatan Yıldız, siyasi açmazları düzeltecek bir yöntem önerdiklerini vurguladı. Yıldız, gelişmeler çerçevesinde Türkiye’nin 130 milyon dolara Norveçli Polarcus şirketinden satın aldığı yeni sismik arama gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın rotasının değişebileceğinin sinyalini de verdi:

“Bugün Shell ile Karadeniz’de petrol araması konusunda 400 milyon dolarlık bir anlaşma yapacağız. Hem Karadeniz’deki hem de Akdeniz’deki aramaları çok önemsiyoruz. O nedenle iki hafta sonra geminin rotası konusunda kesin bir karar vereceğiz. Şu an için Karadeniz’in bir önceliği var görünüyor; ama o toplantıda tüm değerlendirmeleri yapacağız. Bakarsınız geminin ilk rotası Akdeniz olur. Eğer böyle bir karar çıkarsa, demektir ki 1 ay sonra gemi Kıbrıs çevresinde olur. Ancak o gemi mutlaka Kıbrıs’a gidecek ve arama faaliyetinde bulunacak.”

İlk uyarıyı Eni’ye yaptı

Legal hale gelmeyen doğalgazı tercih etmenin Türkiye’nin çıkarı ile örtüşmediğini sözlerine ekleyen Yıldız, bu nedenle GKRY ile anlaşma yapan ve yapmayı düşünen dünya devi enerji şirketlerini önce kendi bakanlığının sözlü olarak uyardığını, sonra da Dışişleri Bakanlığı eliyle mektup yollandığını anlattı. Taner, “Bu firmalar tabii ki tercihlerini yapacaklar. Örneğin ENİ burada en önemli firma. Kendilerine söyledik, tercihlerini yaptılar. Bundan sonra Türkiye’de yapacakları işlerde bunun karşılığını bulacaklar” dedi.

Mektup ve uyarı sonrası 3-4 dev bizi tercih etti

Tercihini Türkiye’den yana kullanan 3-4 dev dünya firması olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldız, bunların adlarını vermek istemediğini belirtti. Türkiye’nin proje cenneti haline geldiğini belirten Yıldız, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “O projelerde nasıl ki ENİ ile ilgili bir tavrımız olacak, tam aksi yönde de bu 3-4 firmayla ilgili tavrımız da olacaktır. Hem Rum yönetimi hem de enerji firmaları bilmeli ki, Türkiye, Kıbrıs’ta hiçbir şey olmamış gibi davranmayacaktır. İşin özeti, firmalara açık açık hassasiyetimizi bildirdik.”

Samanyoluhaber

Eklenme tarihi: 14.02.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÖZGÜN Company
 CAPELLA Denizcili..
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 ECA Ship Trade Co..
 GMARİN
 TRANSPASİFİK deni..
 MALATYA Büyükşehi..
 ERENLER Denizcili..
 ONURSAN
 ORSA Tanker İşlet..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim