Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Türkiye, kruvaziyer turizminde gözde oldu
Kruvaziyer turizminde popüler bir destinasyon haline gelen Türk limanlarına 2012 yılında bin 685 gemiyle 2 milyonu aşkın yolcu geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hızlı gelişime rağmen gelinen noktayı yeterli görmediklerini, kruvaziyer kabul eden 6 limanı genişleteceklerini belirtti.

Tatilini gemi seyahatiyle geçirmek isteyenlerin sayısının hızla artması ve ardı ardına suya inen ilçe nüfusu kapasitesindeki gemiler, klasik turizm anlayışında köklü değişimlere yol açıyor. Coğrafi konumu ve kıyı şeridindeki turistik zenginliklerine rağmen 2000'li yıllara kadar kruvaziyer turizminden yeteri kadar pay alamayan Türkiye ise son yıllarda en hızlı büyüyen kruvaziyer destinasyonu olarak dikkati çekiyor.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü rakamlarına göre 2003 yılında sadece İstanbul ve Kuşadası'na yanaşan 887 gemiden inen 581 bin yolcudan ibaret olan kruvaziyer turizm, sağlanan devlet destekleriyle 2012 yılında 22 limanda bin 685 gemiden inen 2 milyon 134 bin yolcu büyüklüğüne ulaştı. 2013 yılının ilk üç ayında da geçen yılın aynı dönemine göre, yolcu sayısında yüzde 76 artış yakalayan Türkiye'ye 3 ayda 37 gemiyle 58 bin 329 turist ayak bastı.

2003 yılında 5 gemiyle 3 bin yolcuyu ağırlayan İzmir Limanı ise 2012'de 290 gemiyle 554 bin turisti kente çekmeyi başardı. İzmir'in dünya kruvaziyer destinasyonları arasında en hızlı büyüyen liman haline gelmesi, kıyı şeridindeki diğer liman kentlerini de harekete geçirdi.

Kruvaziyer turizmle ilgili AA'ya değerlendirmede bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son yıllarda kruvaziyer seyahatlerinin tüm dünyada ilgi gördüğünü, turizmin en önemli bölümünü oluşturmaya başladığına dikkati çekti.

Özellikle son dönemde Avrupa limanlarından hareket eden gemilerde ciddi bir artış yaşandığını ifade eden Yıldırım, Akdeniz çanağının aynı anda 3 kıtanın gezilip görülebilecek tek bölge olması nedeniyle popülaritesinin arttığına işaret etti.

''İzmir'e kruvaziyer limanı yapacağız''

Akdeniz'in uygun iklim şartları, zengin tarihi ve kültürel değerlerinin de bu bölgenin cazibesini artırdığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bu cazibe bölgesinin ortasında ise Türkiye var. Türkiye'de kruvaziyer turizmi Doğu Akdeniz güzergahı içinde yer alan Kuşadası, İstanbul, Marmaris, Fethiye, İzmir, Alanya, Antalya, Dikili, Samsun, Çanakkale ve Trabzon limanlarında yapılıyor. Bu anlamda Türkiye'nin kruvaziyer turizmi açısından büyük bir potansiyeli olduğu aşikar.

Bu amaçla Bakanlık olarak ülkemizin kruvaziyer turizmindeki potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar başlattık. Liman ücretlerinde yapılan indirimler neticesinde kruvaziyer sayısında önemli artış sağlandı. Bundan 10 yıl önce kruvaziyerler ile ülkemizi ziyaret eden 580 bin turist sayısı neredeyse 4 kat artarak 2 milyon 100 bini aştı. Ancak bu sayı da halen bizim için yeterli değil. Bu sayının artırılması için Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde eylem planı oluşturduk. Eylem planında 9 kültür ve turizm gelişim bölgesi, 7 turizm gelişim koridoru, 10 turizm kenti, 11 kruvaziyer limanı, 9 yat limanı, 27 balıkçı barınağı ve yat limanı, 1 yeni havalimanı, yeni demiryolu ve karayolu hatları yer alıyor. Halihazırda Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya ve Mersin'de bulunan ve kruvaziyer gemi kabul eden limanları yenilenerek genişleteceğiz. Bu kapsamda İzmir'de de bir yılda 2 milyon yolcuya hizmet verebilecek kruvaziyer limanını yapacağız.''

4'üncü sıradayız

Türkiye'nin bütün limanlarının kruvaziyer turizminden aldığı payın artırılması için 25 liman kentinin katılımıyla oluşturulan Kruvaziyer Platformu'na başkanlık eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünyada 60 yıldır kurvaziyer turizmi olduğunu, son 25 yıldır yükseliş trendi yakaladığı, toplam 300 kruvaziyerden 121'inin Akdeniz'de dolaştığını belirtti.

Yaklaşık 8 milyar dolarlık pazar olan kruvaziyer turizmden Türkiye'nin aldığı payın hızla arttığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

''Geçmişte Efes Antik Kenti'nden dolayı Kuşadası ve İstanbul limanlarında hareketlilik vardı. İzmir Limanı'na ancak yolunu şaşıran gemiler yanaşıyordu. Bu konuda özel bir çaba sarfettik. Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Yıldırım'ın verdiği destekle bir başarı hikayesi yazdık. Şimdi platform çatısı altında Türkiye'nin bütün limanlarıyla ortak hareket ediyoruz. Kruvaziyer turizminden en büyük payı İspanya alıyor, onu İtalya ve Yunanistan izliyor. Biz şu anda 4. sıradayız. Ancak dünyanın en büyük 6'ncı turizm destinasyonu olan Türkiye, kruvaziyer turizminde daha ön sıralarda olmalı.

Kruvaziyer gemiler güneşi takip eder. Bizde de bu güneş olduğu sürece bu gemiler bizim limanlarımıza gelir. Yeter ki biz iyi karşılayalım, iyi ev sahipliği yapalım ve firmaların maliyet hesapları tutsun. Çünkü firmalar liman başı yolcu maliyetini hesaplıyor. Maliyet yükselirse rotayı değiştiriyor. Bakanımızın desteği olduğu sürece böyle bir kaygı taşımıyoruz.''

Demirtaş, Karadeniz'in yeni bir destinasyon olarak hızla geliştiğini, Doğu Akdeniz'de ise Suriye, Lübnan ve Mısır'daki siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle istenen gelişimin sağlanamadığını sözlerine ekledi.

Türk yolcunun da gözdesi

Dünyanın önde gelen kruvaziyer şirketlerinin Türkiye distribütörlüğünü yürüten ETS Turizm'in Kruvaziyer Departmanı Müdürü Ahmet Yazıcı ise kruvaziyer şirketleri açısından Türkiye'nin sadece uğrak limanı değil çok önemli bir pazar olarak da görüldüğünü, çok sayıda grubun Türk turistleri kazanmak için Türkiye çıkışlı turlara başladığını belirtti.

Ağırlıklı olarak Yunan Adaları olmak üzere geçen yıl yüzde 25 artışla 55 bin Türk turistin tatilini kruvaziyerde geçirdiğini, bu yıl talebin daha da arttığını ifade eden Yazıcı, ''Bu yıl gemi sayısının artmasıyla geçen yıllara göre daha cazip fiyatlar açıklandı. Şu anda çok yoğun talep alıyoruz. Türk turist sayısının 60 bini aşmasını bekliyoruz. Bu yıl Çeşme gibi yeni çıkış limanları da devreye giriyor. Türk turistler Yunan Adaları'ndan sonra en fazla Adriyatik turlarını tercih ediyor'' diye konuştu.



Kaynak: Haber7
Eklenme tarihi: 20.04.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKSAY
 OBA Den. Pet. İnş..
 MİLLER&FLAMA Deni..
 ORSA Tanker İşlet..
 MİRAGE Hotel
 ESA Denizcilik
 EGE RORO
 ERŞEN Denizcilik
 KDE Marine
 MERYEM ANA Deniz ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim