Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Türkiye, dünyanın gizli yat inşa merkezi
Dünyanın en büyük yelkenli yatı ‘Malta Şahini'nin Tuzla'da inşa edilmesi, gözleri birden Türkiye'nin gemi yapım sektörüne çevirdi.

ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Türkiye'deki gemi yapımcılığını masaya yatıran bir haber yayınladı. ‘Gemi yapımcıları Türkiye'nin bölgesel bir yıldıza dönüşmesine yardımcı oluyor' başlığıyla verilen haberde, gemi yapımcılığı sektöründe son dönemde güzel işler yapıldığı ve Türkiye'nin bölgedeki ekonomik gücünün giderek arttığı vurgulandı. Habere göre, İstanbul Tuzla'da geçen yaz 88 metrelik Malta Şahini adı verilen 80 milyon dolarlık bir gemi inşa edildi. Tamamı Türkiye'de yapılan Malta Şahini'nin Marmara'nın sessiz sakin bir sayfiye kenti olan Tuzla'nın bir sanayi merkezine dönüştüğünün göstergesi olduğunu yazan gazete, geminin yapım projesini yürüten mimar Baki Gökbayrak'ın esprili sözlerine de yer verdi: “Birkaç yıl öncesine kadar Malta Şahini gibi büyük bir gemi projesini Türkiye'de inşa etme fikri, kulağa Afganistan'da Ferrari üretmek gibi gelebilirdi.” Gazete ayrıca Türkiye'de gemi yapımcılığında işlerin çok çabuk değiştiğini söyleyen 1974 Amerikan Yat Kupası'nın birincisi ünlü yatçı Ted Hood'un Türkiye'yi dünyanın gizli bir yat inşa merkezi olarak tanımladığını ve Tuzla'da bir tersaneye yatırım yaptığını yazdı.

Türkiye'nin giderek gemi inşasında bir merkez haline dönüşmesinin aslında ülkedeki daha genel ekonomik eğilimlerin de bir göstergesi olduğunu dile getiren gazete, artık imalat ve hizmet sektörünün tarım sektörünü geride bıraktığını ifade ederken, gayrisafi yurt- içi hasılanın son 4 yılda ortalama yüzde 7,5 civarında arttığına yer verdi. Pek çok ekonomistin Türkiye'nin özellikle imalat sektöründeki başarısının devam edeceğine inandığını belirten yazıda, Tuzla'nın gemi yapımındaki başarısının bunlardan biri olduğu kaydedildi. Tuzla'da, gökyüzünü kaplayan vinçler ve kısıtlı bir alanda sıkış tıkış yüzen gemiler var. Lüks yatların, kimyasal madde ve petrol taşıyan şileplerin inşası, Türkiye'nin gemi ihracatını ikiye katladı. 2004 yılında yaptığı gemileri ihraç ederek 685 milyon dolar gelir elde eden Türkiye, geçen yıl 1,25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu gelirin aslan payı yatlar ve yolcu gemilerinden geliyor. İstanbul'un dışında Antalya ve Zonguldak Ereğli'ye de taşan gemi inşa endüstrisi bu yıl yeni bir rekor bekliyor. Kocaeli Serbest Bölge'de faaliyete geçen 6 tersane şimdiden 2008 yılına kadar sipariş alamıyor. Bazı tersanelerde talepleri cevaplamak için 3-4 gemi aynı anda inşa edilirken gelecek yıl tersaneciliğin ülkeye toplam getirisinin 3-3,5 milyar dolara kadar çıkması bekleniyor. Boğaz'da gemi inşasının tarihi Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanıyor. Tarihçi Mustafa Kaçar, 17'nci yüzyıl sonlarında Osmanlı'da gemi yapımcılığının zirveye çıktığını ve yılda tam 1.000 gemi üretilmeye başlandığını söylüyor.


Eklenme tarihi: 20.09.2006




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KAYIKHANE
 IDE Yachting
 ALZE Turizm
 KILIÇ Deniz Ürünl..
 KARYAT Karadeniz ..
 GÜNGÖR Denizcilik
 YEŞİL DALYAN Deni..
 KAPTAN Denizcilik
 YALİ Denizcilik
 ENKA İnşaat
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim