Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Ölen işçiler tehditle işbaşı yapmış
İzmir Aliağa’da sökümü yapılacak ‘Aşk Gemisi’nde zehirlenerek ölen iki işçiye, tehditle fazla mesai yaptırıldığı iddia edildi. Aliağa’daki işçiler eyleme hazırlanırken, bakanlık da denetime başlıyor.



Serkan Ocak'ın Radikal gazetesinde yer alan haberine göre, Aliağa gemi söküm tersanelerindeki çalışma koşullarından çoğu işçi şikâyetçi. Ancak işçiler işten atılma korkusuyla bugüne kadar yapılan uygulamalara ses çıkaramadığı gibi örgütlü bir mücadeleye de giremedi.

İşçileri zorlayan durumlardan biri de de fazla mesai. İşçilerin iddiasına göre, mesailerin büyük bölümü de zorla yaptırılıyor. İşveren fazla mesaiye gitmeyen personelini ‘Gelmeyeceksen hiç gelme’ diye tehdit ediyor. Çekildiği televizyon dizisi nedeniyle dünyada ‘Aşk Gemisi’ olarak tanınan gemide zehirlenerek ölen Doğan Balcı ve Davut Özdemir’e de benzer tehditte bulunulduğu öne sürüldü. Ölen işçilerin yakın arkadaşı, Balcı ve Özdemir’in arife günü fazla mesaiye başladıklarını ve kaza olmasa mesainin bayram boyunca süreceğini belirterek şunları anlattı:

“Gemi su alıyordu. Yan yatmasın, düz dursun diye acele bir çalışma başlatıldı. Dört işçiyi ‘Mesaiye geleceksiniz, gelmeyecekseniz bir daha hiç gelmeyin’ diye tehdit ettiler. Bu zaten Aliağa’da yapılan bir uygulama. İnsanlar işsiz kalmamak için her türlü ağır şarta razı oluyor. Bu işçiler de mecburen arife gününden çalışmaya başladılar. Eğer kaza olmasaydı bayramda da devam edeceklerdi. Kim bayramda çalışmak ister ki? Ayrıca gemide dokuz kişi olduğundan söz ediliyor. Su tahliyesi için dört kişi görevliydi. Dönüşümlü dokuz kişi çalışsaydı bu zehirlenme olayı zaten olmazdı.”

Aliağa’da 2 binden fazla işçi çalışıyor. Ancak hiçbiri örgütlü değil. Tesislerde işler sadece, yöneticilerinin de tersane sahibi olduğu Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği tarafından yürütülüyor. Son kazanın ardından işçiler örgütlü mücadele kararı aldı. İşçilerin ilk eylemi servislerin önünü kesmek olacak.

Bakanlık denetimde

İki ölümün ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye giriyor. Bakanlık yetkilileri bugünden itibaren Aliağa’da denetimlerine başlayacak. Önümüzdeki hafta boyunca başta kazanın yaşandığı İzmir Gemi Geri Dönüşüm Sanayii olmak üzere işyerlerinde denetimler yapılacak.


**************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ

Minnet duygusu can alıyor !
Gemisander'den kaza açıklaması
Gemi geri dönüşüm tesisindeki kazada 'Ağır İhmal' iddiası
Aliağa'da 'Aşk Gemisi'nin sökümünde iş kazası; 2 ölü


Kaynak: T24
Eklenme tarihi: 17.08.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFE Gemi İşletmec..
 GEMPORT A.Ş.
 EN-KO Denizcilik ..
 CASPI Cargo Lines..
 AYKOP Gemi
 MEMORIES Yatching
 ÇANAKKALE Liman İ..
 FORSA Yatçılık
 UNİCORİMAN
 F.ÖMEROĞLU Ltd Şt..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim