Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
Suriye kimyasalları'nın gemi ile imhası
Suriye'nin kimyasal silahlarının açık denizde imhasını öngeren bir plan geliştirildi.

BBC Newsnight programına konuşan kaynaklar, gemiye konacak kimyasalları suyla güvenli düzeylere seyrelten mobil bir imha tesisi kullanılmasının düşünüldüğünü belirtti.Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) zehirli maddelerin 31 Aralık'a kadar Suriye dışına çıkartılmasını öngören bir takvim belirledi.Şu ana dek bu riski alacak ülke de çıkmadı.Kimyasal silahların götürüleceği söylenen Arnavutluk ve diğer ülkeler, almayacaklarında ısrarlı.Cape Ray'de yapılması planlanan hidroliz adlı süreçte 7,7 milyon litre atık su ortaya çıkacak. OPCW bu atığın 4 bin konteynerde muhafaza edileceğini söylüyor.Sanayi atıklarıyla kıyaslanabilecek bu daha az zehirli kargoyu kimin alacağına yönelik teklifler için süre bugün doluyor.Mesele sadece imha da değil. Bu kimyasalların iç savaşın üçüncü yılına girdiği Suriye'den çıkışına kimse eşlik etmek ya da, güvenliğini sağlamak istemiyor. Dolayısıyla şimdi bu görev Suriye Ordusu'nun kendisi tarafından yerine getirilecek.Suriye Ordusu'nun 600 tondan fazlasını bir kaç noktada bir araya getirdiği kimyasalların 30 tonu dışındakilerin, zehirli gaz oluşması için karıştırılması gereken ayrı ayrı maddeler olduğuna inanılıyor. 30 tonluk kısmıysa hardal gazı.

Sarin ve VX gibi sinir gazlarının kullanıma hazır halde bulunmaması bu yılın Nobel Ödülü Sahibi OPCW'nin işini biraz kolaylaştırdı.Bunun yerine Suriye rejimi bu gazları oluşturan kimyasalları ayrı ayrı depoladı. Bu şekilde hem karıştırıldıklarında ortaya çıkan sinir gazının gücü korunuyor, hem de yetkisiz kullanım önleniyor.Depolama malzemeleri ve konteynerler bugünlerde Lübnan üzerinden Suriye'ye taşınıyor ve bir kaç hafta içinde Suriye Ordusuna ait konvoyların toplam 200 standart yük konteynerini dolduran kimyasalları Akdeniz'de bir limana götüreceğine inanılıyor.

'Kritik aşama'

OPCW ve ABD Donanması'nın geliştirdiği planda hala bazı belirsiz noktalar var. Cape Ray konteynerleri almak için gerçekten Lazkiye ya da Tarsus'a gönderilecek mi? Çoğu kişi zehirli kargoyu Suriye karasuları dışına taşımak için ABD bayrağı taşımayan daha küçük gemilerin gerekebileceğini düşünüyor.Ve başka sorular da var. Bir muhalif grup kargo gemilere konmadan önce saldırırsa hatta kargoyu ele geçirirse ne olacak? Her şey plana uygun giderse imha işlemiyle ortaya çıkacak 7,7 milyon litre atığı zorluk yaşamadan bir yere taşımak mümkün olacak mı?Şu ana dek OPCW'nin uluslararası ekipleri Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasını öngören anlaşmadaki yoğun takvime uymayı başardı. Ancak bir sonraki aşama hiç şüphesiz kritik olacak.



Kaynak: BBC
Eklenme tarihi: 29.11.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AZAK Denizcilik
 AKTUG Denizcilik
 CANBAZ Denizcilik
 SARIOĞLU Denizcil..
 ANTMARİN A.Ş
 LİDER Gemi
 ATUNCO Shipping
 İMDAT Gemicilik S..
 SAFİR Gemi Tasima..
 ETA Petrol A.Ş.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim