Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Azeri devletine ait RoRo gemisine haciz
Saka-Korkmaz adlı Türk firması, Azerbaycan devletinden 8 milyon dolarlık alacağını tahsil edemeyince, Azerbaycan devletine ait bir gemiye Türkiye’de haciz koydurdu.

TÜRK firması Saka-Korkmaz A.Ş, 12 yıl önce Azerbaycan’da inşa ettiği bir iplik fabrikası ve buğday unu ihracatından kaynaklanan, 8 milyon dolar alacağını, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Haydar Aliyev’e mektup yazıp araya girmesine rağmen tahsil edemedi. Son olarak icra müdürlüğü kanalıyla, Türk karasularına girecek Azerbaycan devletine ait gemilerin alıkonulması için liman başkanlıklarına uyarı yazısı gönderten firma, Zonguldak’ta Azerbaycan’ın devlet şirketi Caspian Shipping Co.’ya ait ro-ro gemisi ‘Fikret Amirov’a haciz koydurdu.

Saka-Korkmaz’ı Azerbaycan devletiyle karşı karşıya getiren alacağa konu olaylar 1992’de başladı. Şirket, Gence’de bir iplik fabrikası inşa etmek konusunda Azerbaycan devletiyle anlaştı, taahhüdünü yerine getirip teslim etti. Bu süre içinde hakedişlerinin büyük bölümünü alamayan şirket bir süre sonra Azerbaycan’a 16 bin 300 ton buğday ihraç etti. Fabrika inşaatı ve buğday ihracatından kaynaklanan alacağını aradan geçen yıllar içinde tahsil etmeyi başaramayan Saka-Korkmaz, borçlu tarafın bir devlet olması nedeniyle tahsilatta güçlükler yaşadıklarını, işin içine siyasi baskıların girdiğini öne sürdüler.

Alacağın tahsili için dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Alliyev’e bir mektup yazdı. Geçen süre içinde faiziyle birlikte 8 milyon dolara ulaşan şirket, alacağını resmi düzeyde tespit eden Azerbaycan lideri İlham Aliyev imzalı bir de mektup aldı. Mektupta şöyle deniliyordu: ‘Saka-Korkmaz firmasının Nazırlığımıza Gence’de yaptıkları ve Azerbaycan Respulikası Nazırlar Kabinesi tarafından 11.05.1995 tarihinde 89C sayılı kararıyle kabul edilen iplik fabrikasından bakiye 3,218,975 dolar borcumuz bulunmaktadır. Ayrıca, Ocak/1992 yılında göndermiş oldukları 16.313 ton undan bakiye 871.098 dolar olmak üzere Saka-Korkmaz A.Ş.’ye toplam 4.090.073 dolar borcumuz bulunmaktadır.’

Saka-Korkmaz alacağını tahsil edemeyince icra takiplerine başladı. Bakırköy 3 ve 6’ıncı İcra Müdürlükleri kanalıyla alacağını tahsile çalışan şirket önce bir dizi hacizler gerçekleştirmeye başladı. İcra müdürlükleri 8 milyon dolarlık şirket alacağının tahsili için liman başkanlıklarına ve havalimanlarına müzekkerelerek yazarak, Azerbaycan devletine ait gemi ve uçakların seferden men edilerek alıkonulmasını istedi. İlk sonuç Zonguldak’ta alındı. Ukrayna-Zonguldak arası Ro-ro seferleri yapan Caspian Sea Shipping Co.’ya ait ‘Fikret Amirov’ adlı gemi limanda alıkonuldu. Şirketin Azerbaycan’ın devlet şirketlerinden olduğu tespit edildi, haciz işlemi yapıldı.

İcradan satılacak

BAKIRKÖY İcra Müdürlüklerinin yazdığı müzekkereler doğrultusunda Saka-Korkmaz avukatları bir gemi ve iki uçak için mahkeme kanalıyla kıymet takdiri yaptırdılar. Bilirkişi, geminin değerini 900 bin dolar, iki uçağın değerini ise toplam 800 bin dolar olarak tespit etti. Borç ödenmezse gemi ve uçaklar satışa çıkacak.

Kaynak: Hurriyet
Eklenme tarihi: 19.08.2004




Share |




YORUMLARINIZ



Aynı şekilde bizim şirketinde Azerbaycan haberleşme bakanlığından alacağı var. 10 yıldır alamıyoruz. Saka-Korkmaz A.Ş. nin bir yetkilisi ile görüşmek istiyorum. Aşağıdaki E.mail adresime Telefon numarası veya irtibat kuracağım E.mail Adresini verirseniz menmun olurum. Saygılarımla. E.mail Adresim: halilorhan@hesfibel.com

Yazan: HALİL ORHAN - 28.01.2011 16:13:12




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PACMAR Denizcilik..
 HACIBABA Ltd. Şti..
 KURŞUN Denizcilik..
 EUROTRADE
 YALTUR
 TANGO Denizcilik
 MSAM Denizcilik
 AVRASYA EXPRES
 ŞENER Petrol Deni..
 ARYA SHİPYARD CO.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim