Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye’nin ilk ve tek acil müdahale gemisi hizmete girdi
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü iÇin Sefine Tersanesi’nde inşa edilen "Nene Hatun" Acil Durum Müdahale Gemisi sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katıldığı törenle Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Bakan Müezzinoğlu, yüzen Gemi Hastane’nin yapımı için proje çalışmalarına başlandığını söyledi.



24 Ekim 2014 tarihinde Yalova Altınova’da bulunan Sefine Tersanesi’nde törenle denize indirilen ve yüzer Acil Müdahale Gemisi anlamında Türkiye’deki ilk gemi özelliğini taşıyan Nene Hatun Acil Müdahale Gemisinin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı’na devri düzenlenen protokol töreni ile gerçekleştirildi. Protokol törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürü Osman Nacar, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsam Hatipoğlu, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ile çok sayıda davetli de katıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu gemiye gelişinde sağlık personeli ile bir hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş protokolü çok önemsediklerini dile getirerek, "Bu bizim açımızdan önemli bir protokol çünkü adı üzerinde olan acil müdahale gemisinin her hangi bir acil durumda 20 hastayı bünyesinde barındıracak ve bunlarla ilgili sağlık tedavilerinin bir an önce verilmesi gerekecekti. Bizim gemimiz personeli ile birlikte 45 kişilik yaklaşık 87 metre, 18 metre genişliğinde ve 16 nat hızında. Bu gemi çevre kirliliğine karşı araştırma, 100 metreye kadar dalgıç hizmetleri verebilme özelliğine sahip vurguna karşı gerekli önlemlerin alınabileceği sistem odası olan bir gemi" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise, "20 yataklı bir gemi ama 40 yatağa çıkabilir. İnşallah en kısa sürede içerisinde bir ameliyathane olacak. Heliport var. Helikopter de bu gemiye inebiliyor. Hiperbolik Oksijen ünitesi var. Bu da çok kıymetli bir birim. Sonuçta Dizayn edilmiş çok güzel bir laboratuarı var. Biz bu gemi ile büyük çapta bir çok operasyonda sağlık hizmeti verebilmek durumundayız" şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE DÜNYA DEVLERİ İLE REKABET EDİYOR”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise yüzen bir Gemi Hastane yapımı için Amerika ve Çin’le yarış halinde olunduğunun altını çizdi. Dünyada sıfırdan yapılan bir Gemi Hastane bulunmadığını Çin ve Türkiye’nin ise dünyanın sıfırdan inşa edilecek ilk gemi hastanesi için planlama çalışması yaptıklarını söyledi. Müezzinoğlu, "Türkiye birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da çok farklı bir noktaya geldi. Ama geldiğimiz nokta sabit kalmamız gereken bir nokta değil gitmemiz gereken hedefler var. Zayıf olan alanlarımızı da güçlendirmek gibi bir sorumluluğumuz var. Yaklaşık 1.5 yıldır Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Yüzen bir Gemi Hastane Projesi üzerinde yoğun çalışmalar yapıyoruz. İstiyoruz ki afet durumlarında, deprem gibi olağanüstü afetlerin olduğu durumlarda bizim her türlü tıbbi müdahaleyi yoğun bakımlarıyla, ameliyathaneleri ile, acil cerrahi müdahaleleri ile her türlü sağlık hizmetini suna bilecek yüzen Gemi Hastane yada hastanelerimiz olsun. Bu anlamda gerek fikri bazda, gerek proje bazında henüz daha dünyada çok güçlü bir altyapı olmadığını da bu süre zarfında gördük. Amerika’da bir tankerin bozularak bir hastane şekline dönüştürüldüğünü gördük ama sıfırdan yapılan bir Gemi hastane daha dünyada yok. Çin ilk proje çalışmalarını yapıyor. Bizde ilk proje çalışmalarımızı hazırlıyoruz. Ama bu işin uygulaması ve pratiği konusunda henüz daha birikim tecrübe altyapımız yeterli değil. Bu anlamda Kıyı Emniyetimizin gerek arama, gerek kurtarma alanında ki bu gemisinin bu alandaki hizmetlerde sağlık alanının da kurtarılan hastaya tedavi yapabilmek, burada onu takip edebilmek, müdahalesini yapabilmek, gerekirse şimdi yeni düzenlemelerle ameliyatını da yapabilme, hiperbarik oksijen bölümünde tedaviyi burada , acil ve devam tedavisini yapabilecek koşulların oluşması sağlanmış olacak. Olağanüstü durumlarda heliportu ile hastayı alıp transfer edebilme bu süreç zarfında bize ciddi bir işletme tecrübesini katacaktır. O nedenle bu protokolü önemsiyoruz. Türkiye ambulans helikopterleri, ambulans uçaklarıyla, deniz bot ambulansları, kara ve paletli ambulanslarıyla bu anlamda dünyanın acil hizmetleri sunumunda yakaladığı hızı Türkiye’de yakaladı. Birçok ülkenin de önündeyiz. En gelişmiş ülkelerle de yarış edebilecek noktada" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türkiye’nin ilk ve tek Acil Müdahale Gemsi olan Nene Hatun Gemisinin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığına devrini sağlayan protokole Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş imza koydu.

BAKAN TANSİYONUNU ÖLÇTÜRDÜ

Geminin hizmete giriş kurdelesini ise Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş , Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ve Yalova Valisi Selim Cebiroğlu birlikte kestiler.

Bakan Müezzinoğlu ardından gemiyi gezdi. Sağlık personeline tansiyonunu ölçtüren bakan geminin yataklı bölmesinde de incelemeler gerçekleştirdi.

GEMİ HAKKINDA

Türk mühendis ve işçiler tarafından iki yılda inşa edilen Acil Durum Müdahale Gemisi “Nene Hatun” 87.80 metre uzunluğunda 18 metre genişliğinde 19,5 metre kalıp genişliğindedir. Azami Draft 7,40 m. 45 personel ve 20 Kazazede taşıma kapasitesinde.

Söz konusu Gemi tarafından her türlü hava koşulunda deniz üzerinde; Gemi Kurtarma, Çeki, Yangın Söndürme, Dalış Hizmetleri, Dinamik Konumlama (DP II) Hizmetleri, Kazazede Barındırma, Deniz Kirliliği Tespit ve Mücadele, Deniz Kirliliği Analiz, Helikopter Hizmetleri, Açık Deniz Kontrol ve Komuta, Stand-by bekleme gibi hizmetler veriliyor. .

Gemi içerisinde, acil durumlarda kurtarılan kazazedelerin ya da Gemi personelinin acil bakım ve tedavilerinin yapılacağı 20 yatak kapasiteli bir hastane bulunuyor. Hastane Gemi içerisinde ana güverte kısmından rescue-zone’dan erişimi kolay bir lokasyonda oluşturuldu.

Rescue Zone’dan ana güverteye açılan bağlantı koridorları ve kapılar sedye taşımaya uygun genişlikte yapıldı. Hastane içerisinde; Hastane Çağrı Sistemi, Lavabolar, Tıbbi Dolaplar, Banyo, Tuvalet-lavabo, 20 adet hasta yatağı, yetere sayıda sandalye, yatak sayısı kadar etajer, her yatağın başına çekilmiş sabit oksijen hattı, her yatak başında priz ve tedavi hizmetlerinde gerekli olan tüm ilaç ve tıbbi malzemeler bulunuyor.

“Nene Hatun” Acil Durum Müdahale Gemisinin ulusal ve uluslararası sularda göstereceği tüm faaliyetlerde ihtiyaç duyulması halinde Gemi içerisinde 7/24 sağlık hizmeti sunulması sağlanacak. İmzalanacak protokol ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri personelinin Gemi Hastanede görev yapması sağlanacak.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 27.05.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PASİFİK Denizcili..
 ELBA Denizcilik
 SANTRA Denizcilik..
 ALTINTAŞ Gemi Ace..
 YENAL Gemi İşletm..
 ALEYNA denizcilik
 GÜÇLÜ Denizcilik ..
 NAKLET Ticaret Lt..
 LALE Denizcilik
 ENKA İnşaat
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim