Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
İş kazalarına ağır cezalar geliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, İstihdam Paketi ile alt işverenle, asıl işverenin arasındaki tüm sözleşmelerin yazılı olması zorunluluğu getirdiklerini belirterek, “Cezalar artık daha ağır. Usulsüz durumlarda sözleşme iptal edilecek ve hem asıl işverene, hem de alt işverene 10’ar bin YTL ceza verilecek. İşçilere mesleki eğitim de zorunlu hale getirildi. Buna uymayana kişi başı 500 YTL ceza uygulanacak” dedi.

Kaya Yapı tarafından düzenlenen 3. İş, Güvenlik ve Yaşam Zirvesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Yüksekte çalışmayı gerektiren tüm sektörleri bir araya getiren zirvede, iş güvenliği için alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.

Teknolojik halatlar, iş emniyet kemerleri, yüksekte çalışma ve düşmeyi önleyici sistemler, iş güvenliği ekipmanları, kişisel koruyucu donanımlar ve yük kaldırma ekipmanlarının tasarımı, iş güvenliği eğitimleri konularında faaliyet gösteren Kaya Yapı’nın Genel Müdürü Kemal Kaya, yaptığı konuşmada, Türkiye’de “iş sağlığı ve güvenliği” kavramının, her türlü üretim faaliyetinin ayrılmaz bir parçası olduğunun yeteri kadar anlaşılamadığını söyledi.

Kaya, iş kazalarını minimize etmek için çalışanlara teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesinin yanında, CE belgeli kişisel koruyucu donanımların kullanılmasının hayati olduğunu vurguladı. Standartlara uygun olmayan CE belgesiz kişisel koruyucu donanımların üretilmesi, satışı ve kullanımı konusunda daha etkin denetimlerin gerekli olduğuna çeken Kaya, “Bu konuda devletin kurumlarıyla özel sektörün ve ilgili tüm kesimlerin işbirliği yapması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Kaya, İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün oluşturulması için, kanun yapıcı ve denetleyici misyonu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, meslek odaları, üniversiteler, işçi ve işveren sendikaları, KKD üreten, ihracat ve ithalat yapan firmalar ile İSG alanında eğitim veren firmaların ulusal platformda bir araya gelmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Toplumun tüm katmanlarında ortak bir İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün oluşması ve yerleşmesi için işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu düşündüklerini dile getiren Kaya, “Aslında iş kazalarının önlenmesi mümkün. AB Standartlarına uygun üretim, denetim ve eğitim sürecini kontrol ederek, İSG kültürünün yerleşmesini sağlayabilirsek maddi ve manevi kayıpları en aza indirmeyi başarabiliriz” diye konuştu.

Kaya, İSG’nin bir an önce ticaret ve sanayi odalarında, ihracatçı birliklerinde ve diğer meslek kuruluşlarında “sektör” olarak tanımlanması gerektiğini vurgularken, bu tür bir örgütlenmenin, sektördeki üretim, ihracat, ithalat ve hizmet kalitesini artıracağını ifade etti.

CEZALAR ARTTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer de yaptığı konuşmada, İstihdam Paketi ile alt işverenle, asıl işverenin arasındaki tüm sözleşmelerin yazılı olması zorunluluğu getirdiklerini hatırlatarak “Cezalar artık daha ağır. Usulsüz durumlarda sözleşme iptal edilecek ve hem asıl işverene, hem de alt işverene 10’ar bin YTL ceza verilecek. İşçilere mesleki eğitim de zorunlu hale getirildi. Buna uymayana kişi başı 500 YTL ceza uygulanacak. Artık işverenler iş güvenliği ile ilgili hizmetleri dışarıdan da alabilir. Dolayısıyla artık ‘Ben bilmiyordum, o yüzden yapmadım’ diyemeyecek. İSG konusunda bilmediği tüm hizmetleri dışarıdan alabilecek” bilgisini verdi.

Özer ayrıca, İstihdam Paketi ile AB ve gelişmiş ülkelerdeki iş güvenliği yaklaşımını benimsediklerini, buna göre her sektörde işverenlerin, kendi risklerini kendisinin belirleyeceğini ve uygun önlemleri alması gerektiğini söyledi.

Kaya Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya ise, düşmelerin oluşturduğu iş kazalarının, tüm iş kazalarının yüzde 11.3’ünü oluşturduğunu, bunların yüzde 32’sinin ise ölümle sonuçlandığını belirterek, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, iş kazalarının yüzde 50’si kolaylıkla önlenebilecek kazalar. Geriye kalan yüzde 48’i sistemli bir çalışma ile önlenebilirken, yüzde 2’si ise önlenemiyor. Bu rakamlar aslında bize iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebileceği gösteriyor” dedi.

Eklenme tarihi: 26.05.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MASTER Petrol
 YÜTEK Denizcilik
 SINKO Internation..
 YAVUZNAZ Denizcil..
 EKŞİOĞLU Denizcil..
 UMAR Denizcilik S..
 SELİNDA Boat
 HABAŞ Petrol Ürün..
 FARİN Turizm
 İKİZLER Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim