Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Bakan Çelik'ten Tuzla önlemleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “1 Ocak 2009'dan itibaren ağır ve tehlikeli işlerde mesleki eğitim alınmadan çalışılmayacak” dedi.

Çelik, bakanlığı ile Gemi İnşa ve Sanayicileri Birliği'nin (GİSBİR) Tuzla Tersaneleri'nde çalışan işçilere yönelik düzenlediği “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi”nin İbni Sina İlköğretim Okulu'ndaki başlama töreninde yaptığı konuşmada, bu eğitimin Tuzla'da meydana gelebilecek kazaları önlemeye dönük bir başlangıç olmasını temenni etti.

Tuzla'nın son 5 yılda dünyada tersanecilikte 23'ten 4'üncü sıraya yükselmesi, tersane sayısının 37'den 86'ya çıkması ve 35 bin kişiyi istihdam etmesinin küçümsenemeyeceğini ifade eden Çelik, işsize iş, aşsıza aş bulmak için bu mücadeleyi ortaya koyduklarını anlattı.

Bütün çabalarının insan sağlığını güvence altına almak olduğunu vurgulayan Çelik, bu konuda işçilere, işverenlere ve hükümete önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Tuzla'nın olumsuz bir şekilde anılmaması için bu faaliyet ve çalışmalara hız verildiğini belirten Çelik, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında bu konudaki meslek liselerinin de açılacağını bildirdi.

Tersanelerin son 10 aydır yoğun şekilde denetlendiğini ifade eden Çelik, “Ancak eğer bir can gidiyorsa bunların hiçbir anlam taşımadığı düşüncesine kapılıyor insanlar. Bu, sondan başlayan bir çalışma. Tuzla'da bazı sıkıntılar var. 3 bin 500 kişinin çalıştığı yerde şimdi kayıtlı 23 bin 500 kişi çalışıyor. Teknelerin inşa edildiği yerde dev gemiler inşa ediliyor” diye konuştu.

Tuzla'daki tersanelerin bir kısmının Yalova'ya aktarılması ve yükün azaltılması konusunda hükümetin kararlı iradesi bulunduğunu kaydeden Çelik, bugünden yarına olumsuzlukların yaşanmaması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorunda olduğunu söyledi.
Çelik, Tuzla'daki ana çözümün mekan değişimine bağlı olduğunu da vurguladı.

İŞÇİLERE ÖNERİLER

Bakan Çelik, konuşmasında işçilere de seslenerek, şöyle konuştu:
“Bu eğitimlerde kişisel koruyucu donanımlarınızı kullanma konusunda edineceğiniz bilgileri mutlaka kullanın. İşveren bu koruyucu donanımları sunmuyorsa bize bildirin. Bunu açıkça söylüyorum. Eğer siz kullanmıyorsanız bu vahşete hepiniz ortak oluyorsunuz demek. İnsan sağlığı diyorum. Katrilyonlar kazansanız da yaşam olmadan, sağlıklı yaşam olmadan bunun bir anlamı yok.”

Tuzla'yı tebdili kıyafetle de gezdiğini anlatan Çelik, işçilerin çalışma şartlarındaki sıkıntılı yönlerini bildiğini söyledi.

“1 Ocak 2009'dan itibaren ağır ve tehlikeli işlerde mesleki eğitim alınmadan çalışılmayacak” diyen Çelik, işçilerin hangi mesleği icra ediyorlarsa mutlaka o mesleki eğitime tabi tutulacağını ve sertifika alma zorunluluğu getirileceğini kaydetti.

Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sizin sağlığınız her şeyden önemli. Önemli olan sağlıksa bu sertifikaları alacaksınız. Kara düzen anlayışı artık bitmiştir. Babadan, dededen kalma alışkanlıklarla çalışma hayatımızı sürdüremeyiz. 'Bana bir şey olmaz' anlayışıyla çalışma hayatında var olamayız. Bu konudaki teknolojik gelişmeler, bütün imkanlar gerek işveren, gerekse bizim tarafımızdan seferber ediliyor. Sizlerden bu kurallara uymanızı istirham ediyorum.”

EĞİTİM GÖREN İŞÇİLERİ ZİYARET

Çelik, konuşmasının ardından İbni Sina İlköğretim Okulu'ndaki sınıflarda eğitim görmeye başlayan işçileri ziyaret etti.

İşçilerle sohbet eden Çelik, gazetecilerin soruları üzerine, bugün işçilerin eğitimine başlandığını belirterek, “Bu eğitimler heyecan ve gösteriş için değil. Bu eğitimler Şubat ayında başladı. 102 işveren ve alt işverenler, 480 mühendis ve ustabaşına eğitim verildi” diye konuştu.

Bakan Çelik, belirlenen bir alandaki sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade ederek, işçi eğitimlerine başlamak için okulların tatil omasını beklediklerini söyledi.
Bir başka soruyu yanıtlarken Çelik, hangi tersanelerin kapatıldığını bilemeyeceğini belirterek, iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma ortamına aykırı tersanelerin gerekirse kapatılacağını, gerekirse idari para cezalarına çarptırılmaya devam edeceğini bildirdi.

Çelik, “Tuzla Tersaneleri'nin ne kadarı Yalova'ya taşınacak?” sorusu üzerine, o konunun bakanlığının görev alanına girmediğini, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yürüyen bir iş olduğunu ifade ederek, “Çözüm de o noktada” dedi.

Törene, GİSBİR Başkanı Murat Bayrak, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Dok Gemi-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Demirbozan ile işçiler katıldı.

Bugün başlayan ve 1 Eylüle kadar sürecek programda, toplam 20 bin işçiye eğitim verilecek.

Eklenme tarihi: 17.07.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 V.SHIPS Inc. Turk..
 NİYANA Denizcilik
 AYGÜN Denizcilik ..
 AVRASYA EXPRES
 EŞMELER Tarım Ltd..
 GEDİZ Denizcilik
 BEYKİM Petrolcülü..
 BURAK Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 OLAY NAUTIC
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim