Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Fırtınanın Denizlerdeki Blançosu
Türkiye üç gündür fırtınaya tutuldu! İşte bilanço
İstanbul’da deniz ulaşımı durdu. Karadeniz’de gemiler battı. Ege’de tekneler alabora oldu.

Denizde korkulu anlar

Hatay'ın Samandağ ilçesi Çevlik sahilinde bir yük gemisi dalgalar nedeniyle karaya oturdu.
Gemideki 6'sı Türk, 3'ü Gürcü 9 mürettebata ulaşıldı.

Denizcilerin zor anlar yaşamasına yol açan kötü hava koşulları dolayısıyla dün Mersin Limanı'ndan Ukrayna'nın Odessa Limanı'na gitmek isteyen Malta bayraklı "TK Bremen" adlı boş kuru yük gemisi, Karadeniz'in Kilyos açıklarında sürüklenmişti.

Demir atmasına rağmen duramayan ve 16 personeli olan gemi, yardıma giden KEGM'ye ait botlarla kontrol altına alınmış ve yoluna deva etmişti. Beykoz Paşabahçe Koyu'nda dün karaya oturan "Ülkü 1" adlı motoryattaki 2 personel de, yine KEGM'ye ait "Kıyı Emniyeti 1" adlı hızlı tahlisiye botundaki görevlilerce kurtarılmıştı.

İstanbul Boğazı Karadeniz girişinin 5 mil doğusunda yer alan Eşek Adası açıklarında, yedeğinde 88 metre uzunluğunda kabuk tekne bulunan, Hollanda bayraklı "Barracuda" adlı römorkör, fırtına nedeniyle ilerlemekte güçlük çekmeye ve karaya doğru sürüklenmeye başlamış, KEGM'den yardım talebinde bulunan römorkör, ekipler bölgeye gelirken ilerlemekte güçlük çektiği için yedeğindeki kabuk tekneyi bırakmıştı. Bu teknenin karaya oturması sonrası römorkör de, Karadeniz açıklarında beklemeye başlamıştı.

Yine dün, İzmit'ten Romanya'nın Köstence Limanı'na giden 77 metre boyundaki, Kamboçya bayraklı "Skar" adlı kuru yük gemisi, Sarıyer Rumeli Karaburun açıklarında karaya oturmuştu. KEGM yetkilileri, gemideki 11 personeli tahliye etmişti. Geminin kurtarılması için halen hava koşullarının düzelmesi bekleniyor.

Karabiga Limanı'ndan ayrılarak Ukrayna'nın Ocakov Limanı'na giden ve kalsiyum karbonat yüklü Rus bayraklı "Aviakonstruktor Polikarpov" isimli kuru yük gemisi de gece saatlerinde, İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e çıktıktan sonra Türkeli önlerinde makine arızası yapmış, sürüklenmeye başlayan gemi İGTH'ye bağlı "Kurtarma 4" römorkörü yardımıyla Büyükdere açıklarında demirletilmişti.

KEGM yetkilileri, fırtına yüzünden bölgede son 2 günde 9 kuru yük gemisi, tanker, römorkör ya da motoryatın deniz tehlikesine maruz kaldığını bildirdi.

Marmara:

Marmara Denizi'nde fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiledi.

İstanbul Ağva açıklarında Gürcistan bandıralı bir yük gemisi karaya oturdu. 2 bin 4 yüz tonluk gemideki 13 mürettebat kurtarıldı. Mürettebatın tahliyesinin ardından, gemi parçalanarak sulara gömüldü.

İstanbul Şile açıklarında karaya oturan "Siem Pilot" isimli gemi, römorkörler tarafından kurtarılmaya çalışılıyor.

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 29 yerli ve yabancı bandıralı şilep ile tanker, saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına yüzünden yollarına devam edemeyince rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahillerine çevirerek demirledi.

Gemiler, geceyi ışıklarını yakarak Şarköy açıklarında demirleyerek geçirdi.

Fırtınanın etkisini azaltması ile birlikte sabah 08.45 sıralarında Şarköy'den demir alan yerli ve yabancı bandıralı 22 şilep ve tanker boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket ettiler. 7 gemi ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için halen Şarköy'de demirli olarak bekliyor.

Fırtına nedeniyle Şarköylü balıkçılar balığa çıkamadı.

Zonguldak/Ereğli:

Fırtına sonucu oluşan dalgalar, sahil bandında hasara yol açtı. İlçede dün gece başlayan ve sabahın erken saatlerine kadar etkisini sürdüren fırtınada oluşan dev dalgalar, sahil bandındaki bazı koruma ve ışıklandırma direkleri ile mermer ve beton kaplamaların yerlerinden sökülmesine neden oldu.

Dalgalar nedeniyle Amfi Tiyatro Sahnesi'nin de panoları yıkıldı. Dalgaların vurduğu sahil bandında faaliyet gösteren Polisevi Çay Bahçesi'nin camları kırıldı, Ereğli Yelken İhtisas Kulüp binasında da maddi hasar oluştu.

Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, sahil bandında temizlik, fen işleri de onarım çalışmaları başlattı.

Yalova:

Yalova'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış ve fırtına, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Yalova'da dün başlayan fırtına bugün yağışla birlikte etkisini artırdı. Sabah saatlerinden itibaren kuvvetli esen rüzgar nedeniyle Yalova-Pendik hızlı feribot, Yalova-Kartal deniz otobüsü seferleri yapılamıyor.

Yetkililer, Yalova-Yenikapı ve Topçular seferlerinin halen sürdüğünü, ancak Yalova'dan Yenikapı'ya araç ve yolcu taşıyan hızlı feribotların
seferlerinin hava muhalefeti nedeniyle iptal edilebileceğini bildirdi.

Bu arada, fırtına ve yağış yüzünden Bandırma-Yenikapı ve Armutlu-Yenikapı-Bostancı arasındaki deniz otobüsü seferleri de iptal edildi.

Kocaeli:

Kocaeli'de saatteki hızı 75 kilometreyi bulan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Karadeniz'de batma tehlikesi geçiren bir balıkçı teknesi kıyıya çekildi, kandıra ilçesinde ağaçlar devrildi, çatılar hasar gördü.

Sabah saatlerinden itibaren şiddetini artıran fırtına özellikle Kandıra ilçesi ve çevresinde etkili oldu. Kandıra'da kuzey ve kuzey doğudan esen, saatteki hızı 25-40 nat (45-75 kilometre) arasında değişen rüzgar nedeniyle balıkçılar zor anlar yaşadı.

Karadeniz'de hasar gören ve batma tehlikesi geçiren bir balıkçı teknesi, Kandıra Bağırganlı Balıkçı Kooperatifine üye balıkçılar tarafından kıyıya çekildi. Barınakta tekneleri bulunan balıkçılar, fırtınanın şiddetinin artırması ve teknelerinin zarar görme ihtimaline karşı barınakta bekledi.

Kandıra Bağırganlı Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Alaaddin Sezer, barınakta yaklaşık 200 tekne bulunduğunu söyledi.

Fırtına nedeniyle ilçe merkezinde bazı ağaçların devrildiği, çatılardan güneş enerjisi panelleri ile kiremitlerin uçtuğu öğrenildi. Kocaeli kent merkezinde ise enerji nakil hatlarında yaşanan arıza nedeniyle bazı mahallelerde kısa süreli elektrik kesintisi yaşandığı bildirildi.

Karadeniz:

Karadeniz'de dünden itibaren etkili olan fırtına ve kötü hava koşulları yüzünden 9 kuru yük gemisi, tanker, römorkör ya da motoryat deniz tehlikesine maruz kaldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilde dün başlayan ve zaman zaman etkisini artıran fırtına ve olumsuz hava koşulları yüzünden deniz ulaşımında zor anlar yaşanıyor.

Dünden itibaren bazı tanker, gemi ve römorkörlerin denizde tehlike yaşamasına neden olan fırtına ve kötü hava koşulları yüzünden bugün de Şile önlerinde Gürcistan bayraklı "Lady Rina" isimli bir kuru yük gemisi karaya oturdu.

Makine arızası yaptığı belirtilen gemi ve içindeki mürettebatın can ve mal güvenliği için İstanbul Gemi Trafik Hizmetlerine (İGTH) bağlı kurtarma botları ve görevlileri bölgeye yollandı. Geminin yanına ulaşan ekipler kurtarma çalışmalarına başladı.

Başka bir olayda ise, Karadeniz'in İstanbul Boğazı girişinde yaşandı. "Tokay Çillioğlu" adlı gemi, denizde seyir halinde iken makine arızası yaptı.

Yakıt sorunu da bulunan geminin seyir emniyeti için İGTH'ye bağlı "Kurtarma 3" botu bölgeye gönderildi.

Botun geminin yanına ulaştığı ve sürüklenme ihtimali bulunan geminin güvenli şekilde seyir etmesine yardımcı olacağı belirtildi.

Tahliye talebini kabul etmiyorlar

Kilyos önlerinde demirli iken kuvvetli rüzgar ve dalgalar yüzünden demir tarayarak Karaburun önlerinde karaya oturan Rus bayraklı "RADIKS-5" adlı tanker ile Gümüşdere açıklarında sürüklenerek karaya oturan Kamboçya bayraklı "Volgabalt 150" adlı gemi mürettebatının ise, halen tahliye talebini kabul etmediği öğrenildi.

KEGM görevlilerince kurtarılmaları yönünde talepte bulunulan "RADIKS-5" adlı tankerin 12 personelinin "gemi donatanından talimat beklendiğini" ifade ederek, "Volgabalt 150" adlı gemi personelinin de "can tehlikesi bulunmadığı için" tahliye talebini kabul etmediği kaydedildi.

Kaynak: cnnturk
Eklenme tarihi: 27.09.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DETEK Deniz Tekno..
 ECE Gemi İnşaa
 AKAR Shipping
 NUR Denizcilik
 ALEYNA denizcilik
 MALATYA Büyükşehi..
 AKUADEM Ltd Sti
 CHEMTANKERS Shipp..
 SALMAKİS Turizm Y..
 ARZU YATCILIK TUR..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim