Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Kurduğu tersane ile Adana’yı Malta yapacak
Küresel ticarette yaşanan sıkıntılar sektörü etkileyince B planına geçen Akdeniz Gemi İnşaat, Adana’da kurduğu Türkiye’nin en büyük tersanesinde tamire başladı. İtalya’dan gelen dev vinçle 820 DWT’lik gemiler taşınabiliyor

Denizcilikte 30 yıldan fazla hizmet veren Akdeniz Gemi İnşaat Sanayi, küresel ticaretin yavaşlamasıyla sektörde işler azalınca rotayı 'servis'e kırdı. Şirket, Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde kurduğu Akdeniz çanağının en büyük tersanesinde İtalya'dan aldığı dev 'travel lift' (gezer vinç) ile tonajı 820 DWT, uzunluğu 70 metrelik gemileri kaldırıp tamirini yapıyor. Gezer vincin Türkiye'nin en büyüğü olduğunu belirten Akdeniz Gemi İnşaat Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akbaşoğlu, "Türkiye'de 550 tonu kaldıran vinçler vardı. Bu en büyüğü oldu. Yurtiçi ve yurtdışında 6 tane servis aldık" dedi. Çinlilerin büyük bir gemisini deniz ortasında tamir ettiklerini anlatan Akbaşoğlu, "Akdeniz çanağında Botaş'a ve BTC'ye gelen gemiler var. Bölgede başka tersane yok. Onların tamirini almak için yatırım yapmak istiyoruz" dedi. Akbaşoğlu, tersanenin yaklaşık 120 dönüm kara alana sahip olduğunu, deniz dolgusuyla bu alanın 275'e çıkacağını anlattı. Tamir ve bakım bölümünün devreye girmesiyle kurulu alanlarının 200 dönümün üzerine çıkacağına dikkati çeken Akbaşoğlu, "Tamirbakıma çok yoğun talep var. 20 milyon dolar bütçem olsa bu işe hemen başlayacağım. Büyük gemilerin tamiri için havuz sistemi kurmak gerekiyor" dedi.



TEMİNAT ENGELİ

"Adana'da destan yazıyoruz" diyen Akbaşoğlu, tamir-bakım yatırımı için bankaların kapısını çaldıklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını vurguladı. Serbest bölge arazisinin fonlanmasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını ifade eden Akbaşoğlu, şöyle devam etti: "Buranın finansman modellerinde teminatlandırmayla ilgili birtakım zorluklar bulunuyor. Burası Hazine arazisi. 45 yıllık kiracı durumundayız ama arsayı diğer serbest bölgelerdeki gibi teminat gösteremiyoruz. Bölgedeki yatırımcıların önünün açılması yatırımların da hızını artıracak."

KURU YÜKTE GÜNLÜK KİRALAR DÜŞÜYOR

Küresel ticarette yaşanan sıkıntıların sektörü de etkilediğini anlatan Akbaşoğlu, halen 1 kuru yük, 8 adet de tankerin uluslararası sularda çalıştığı bilgisini verdi. Kuru yükte 2008'de 10 bin dolar olan kiraların 3 bin 700 dolarlara gerilediğini anlatan Akbaşoğlu, "Tankerde işler o kadar kötü değil. Sadece yüzde 10'luk bir azalma var" dedi. Adana'daki tersaneyi 2007'de kurduğunu anlatan Akbaşoğlu, şöyle devam etti: "İlk gemilerimizden birini Suriye Devleti sipariş vermişti. 2008 krizi patlayınca vazgeçtiler. Bugüne kadar 25 milyon dolar yatırım yaptım. 19 tane proje gerçekleştirdik. İlk gemi için Dubai'den talep aldık. Şu anda iki gemi üretiyoruz."

MALTA VE SİMİ 6 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR

Uluslararası kurallara göre her geminin 2.5 yılda bir bakım ve onarım için havuza girmesi gerekiyor. Akdeniz'de bu işi Malta ve Simi adalarındaki tersaneler yapıyor. Dev tankerler bu iki bölgede periyodik bakıma giriyor. İki ülkenin bu alandan yıllık kazançları 6 milyar dolar.

KAZAKLAR'A PETROL ARAŞTIRMA GEMİSİ YAPTI

Akdeniz Üniversitesi'ne denizde 1.000 metreyi tarayan balık araştırma gemisi yaptıklarını söyleyen Akbaşoğlu, "Kazaklar'a 6 milyon dolara petrol araştırma gemisi yaptık. Gezer laboratuvar" dedi.



Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 22.05.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AR-GAZ
 DİPMAR Gemi Kurta..
 MARİNMET Deniz İn..
 OBA Den. Pet. İnş..
 SİNOMAR Denizcili..
 BOYBEYİ Denizcili..
 YALİ Denizcilik
 NİKMARİNE
 ANADOLU Kimyasal ..
 İNKA
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim