Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İlk korsanlar Akdenizliydi !
Osmanlı İmparatorluğu, İngiltere, Fransa ve Hollanda, korsanlığı yüzyıllarca kendi çıkarları için düşmanlarına karşı etkili şekilde kullandı.

Tek gözünü kapatan bandı, kılıcı, bandanası ve papağanıyla bilinen imajları bugün gözünde güneş gözlüğü, elinde makinalı tüfeklerle Hint Okyanusu’nda gemilere saldıran Somalililere pek uymasa da, korsanlar, engin mavi sularda binlerce yıldır korku salıyor.

Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Kantarcı, yaptığı açıklamada, tarihî kaynaklara göre bilinen en eski korsanların, MÖ 1000 yıllarında Akdeniz’de yaşadıklarını söyledi.

İlk hedef Mısır gemileriydi

Deniz ticaretinin gelişmesiyle engin mavi sularda görülmeye başlanan “deniz yağmacıları’’nın ilk atalarının başta Mısır olmak üzere Doğu Akdeniz kıyılarında soygunlar yaptığının bilindiğini belirten Kantarcı, “Tarihte Osmanlı İmparatorluğu, İngiltere, Fransa ve Hollanda’nın, korsanlığı kendi çıkarları için en etkili kullanan devletler olduğu biliniyor’’ dedi.

18. YY’da ABD gemileri revaçtaydı

Kantarcı, Ortaçağ’da himayesinde oldukları devletlerin karşısında yer alan ülkelere ait ticaret gemilerine saldıran korsanların hem kolay yoldan ganimet elde ettiklerini hem de bu ülkelerin ticari düzenini bozduklarını bildirdi.

Amerikalıların başlangıçta gemilerinde İngiliz bayrağı taşıyarak rahatça Akdeniz’de hareket ettiklerini belirten Kantarcı, şöyle konuştu: "ABD, bağımsızlığını kazanmasından sonra gemilerinde artık İngiliz bayrağı kullanmıyordu. Bu durum ise Akdeniz’de Cezayirli, Faslı ve Trabluslu korsanlar için yeni kazanç kapısı açmıştı. Çünkü Fas, Tunus, Cezayir ve Trablusgarp kendileriyle uygun şartlarda barış antlaşması imzalamayan devletleri otomatikman düşman kabul ediyor ve bu devletlerin gemilerine ganimet elde etmek için saldırıyorlardı. Bu durum Amerikan kamuoyunu çok rahatsız ediyordu. Cezayirli korsanlar, Temmuz 1785’te Maria ve Dolphin adında iki Amerikan ticaret gemisini ve 21 Amerikalı denizciyi esir almıştı. Amerikan yönetimi esirleri kurtarmak için Cezayir Dayısı ile anlaşmak istemiş, ancak Dayı’nın her bir Amerikalı için üç bin Amerikan Doları istemesi üzerine görüşmeler yarım kalmıştı." Cezayirli korsanların 1793’te Atlas Okyanusu’nda 10 Amerikan ticaret gemisi ve esir alınan 105 Amerikalıyla Cezayir limanına geldiğini ifade eden Kantarcı, Cezayirlilerin bu kez esirler için ABD’den 2 milyon 274 bin Meksika Doları fidye aldıklarını söyledi.

Kaynak: Taraf
Eklenme tarihi: 28.04.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KASAPOĞLU Yat Tur..
 OMSAN Lojistik A...
 CVS Denizcilik
 AYDEN Denizcilik
 CANAS Petrol ve G..
 ZAS Denizcilik
 BÜYÜKHANLI KARDEŞ..
 LALE Denizcilik
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 GAMMA Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim