Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Müsteşarlık gemi zabitine noktayı koydu
Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğü'nün 19 Eylül günü bu sütunlarda yer alan "40 bin gemi zabiti işsiz kaldı" başlıklı yazıma gönderdiği açıklamayı, Doğan Medya İlkeleri gereği yayımlıyorum. Gemi adamları da bu sayede kendileriyle ilgili görüşlere "resmi ağızdan" sahip olabilecekler! Gemi adamları ve Müsteşarlık; eğitim, belgelendirme ve vardiya standartları hakkındaki uluslararası STCW sözleşmesini farklı yorumluyor. İdare, yüksekokul ve fakülte mezunlarına tanınan istihdam olanakları ile alaylılar arasında ayrıma ve Türkiye'ye özel düzenlemelere (STCW'de 3 çeşit yeterlilik olmasına rağmen, Türkiye'de 17 kategori belirleniyor. S.Y.) gidiyor. Müsteşarlık, söz konusu yazımda yer alan iddiaları şöyle yanıtlıyor:

"T.C. gemi adamlarının eğitim ve belgelendirme işlemlerini, 20.04.1989 tarih ve 3539 sayılı kanun ile taraf olunan STCW'ye göre yapmaktadır. (Sözleşmenin kanun kuvvetini kazanabilmesi için gerekli olan aşamalar, 29 Eylül 2003'te tamamlandı. S.Y.)

Uluslararası diğer denizcilik sözleşmeleri gereğince yapılan Liman Devlet Kontrolleri neticesinde, 2002'de yürürlüğe giren STCW sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, eğitim almadan belgelendirilmiş gemi adamlarının tespiti halinde, gemiler tereddütsüz bağlanabiliyor. Örneğin denizcilik İngilizcesi bilmeyen bir Türk kaptan, (İngiltere'de İngilizce eğitim verilen STCW kursunu bitiren Türk gemi adamları, Türkiye'de neden İngilizce öğrenemiyor? Acaba İngiltere'de denizcilik fakültesi yok mu? S.Y.) Türk bayraklı geminin yabancı limanlarda tutulmasına sebep oluyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) rapor edilen bu tutulma istatistikleri sonucu, ülkelerin tutulma oranına göre "Kara Liste" oluşturuluyor, ülkeler can ve mal emniyeti ve çevre kirliliği açısından "Kara Liste'de" yer alan gemilere daha sıkı denetimler uyguluyor, yasaklamalara gidiyor.

Türkiye, Paris Memorandumu'na taraf devletler nezdinde kara listede yer alıyor. Türk bayraklı gemilerin yabancı limanlarda yapılan Liman Devleti kontrollerinde tutulma oranının çok yüksek tutulması, ülkemiz itibarını olumsuz etkilediği gibi, ekonomik sorunlara da sebep veriyor. Türkiye'nin gemi adamlarının eğitim ve belgelendirme standartları açısından IMO'nun "Beyaz Liste'sine" ancak 2004'te girdiği gerçeği yansıtmıyor. Türkiye'nin Beyaz Liste'ye girdiği, uygulamanın ilk başladığı 2000'deki IMO - Deniz Güvenliği Komitesi'nin 73. toplantısında açıklandı. 20 Mayıs 2004'te de 17 ülke ile birlikte Türkiye de Beyaz Liste'de yerini korudu. (2003'e Kara Liste'deydi. S.Y.)

Müsteşarlığımızca hazırlanan ve STCW sözleşmesi dolayısıyla AB direktifleri ile tam uyumlu olan gemi adamları yönetmeliği ve sözleşmenin amir hükümleri dahilindeki eğitim müfredatları ve programları esas alınarak, uzak yol eğitimi almış gemi adamlarına 3000 gros tonilato'nun üzerindeki gemilerde, uzak yol eğitimi almamış gemi adamlarına da 500 - 3000 gros tonilato arasındaki gemilerde sefer alanı kısıtlaması olmaksızın çalışma imkanı sağlandı. Ayrıca, gemi adamlarının daha önceki yönetmelikler çerçevesinde kazanılmış haklarının büyük bölümü korundu ve 3000 gros tonilato sınırı aşılarak hak sahipleri lehinde anılan yönetmelik ile hükümler getirildi.

Müsteşarlığımız, 2002'de STCW sözleşmesinin yürürlüğe gireceğini dikkate alarak, STCW'de yer almayan bir uygulamayı 1997'de gerçekleştirdi ve telsiz zabitlerinin 60 günde verilen 480 saatlik bir eğitim sonunda (Tunç Koşar'ın Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nde aldığı Telsiz Zabitlerinin Vardiya Zabitliğine İntibak Kursu Başarı Belgesi'nde kurs süresi 17.09. 2001- 14.12.2001 olarak belirtiliyor. S.Y.) sınav ile sınırlı vardiya zabitliğine geçişi sağlandı. 1997'ye kadar uygulaması olmayan bir işlemi gerçekleştirerek telsiz personeline çalışma alanı yaratmanın nasıl bir mağduriyete neden olduğu anlaşılamadığı gibi İngiltere'de eğitim almanın sorunu nasıl çözeceği de anlaşılmıyor. (Mağduriyetleri gidermek için İngiltere'den STCW belgesi alan gemi adamları, yabancı gemilerde iş imkanı buluyor; iki ülke arasında STCW sözleşmesi protokolü olmadığından Türkiye'de bulamıyorlar. Dünya denizciliğinde 50 bin zabit açığı varken, Türk gemi adamlarından çalışan sayısı bin 200. S.Y.) Kaldı ki, vardiya zabitliğine geçiş yapan telsiz personelinin sahip olduğu belge geçerliliğini koruyor ve bu durumdakiler gemilerde kolay iş buluyorlar."

Bu tartışma hukuk alanında sürüyor. Teknik ayrıntılarına burada girmem olanaksız. Ancak Türkiye; Finlandiya, İsveç, Yunanistan, İngiltere, Yeni Zelanda, Ukrayna, Brezilya, Hindistan, Japonya, Filipinler, Azerbaycan, Çin, Arjantin, Güney Kore, Singapur, İsrail ve Bulgaristan'daki çözümleri neden göz ardı ediyor, anlayabilmiş değilim.

syilmaz@milliyet.com.tr


Kaynak: Serpil YILMAZ (Milliyet - SOBE köşe yazarı)
Eklenme tarihi: 11.11.2004




Share |




YORUMLARINIZ


yil.1997
1997.senesinde istanbul teknik universitesden almis oldugum.9000.kw makine zabiti ehliyetimle 1997.2000.yillari arasinda ikinci makinistlik yaparken denizcilik mustesarliginin yapmis oldugu bir intibak yasasi dolasiyla 9000.kw ehliyetm oldu 3000.kw.vardiye zabiti ve otarihten buyana bocalamaktayim bunun hesabini kim verecek maddi ve manevi yonden zarara ugradim yani buyuk gemilerde calismak yani 9000.kw.ehliyet.haklarin elinden alinmis.3000.kw vardiye zabiti birde sinirlandirmis haliyle lostromo olarak calismak zorunda birakildik bu olaya ve bu haksizliga bir dur demenin zamani geldi binlerce buskilde magdur olan makinist arkadaslar var?

Yazan: cevat karabulut - 20.11.2014 23:46:01


denizcilik yasaları sadece armatör için yapılmış.
Merhaba, Türk denizciliği ve yasaları maalesef yetersiz, çünkü armatörler ne istiyorsa oluyor bu camiada çalışanlar hep eziliyor. Deniz nakliyat (Devlet şirketi)varken haklarımız korunuyordu şimdi hergün kan kaybediyoruz. Bunları hak ediyoruz belki susmakla.
Yazan: Sedat baran yılmaz - 19.06.2013 23:21:22


Yeterlik
Dünyanın hiç bir ülkesinde bizde olan gibi çok yeterlik belgesi yol 3000 gros ton altı ve 3000 gros ton üstü diye yeterlik belgeleri bulunmakta Yetkililer bunları düzeltsin. Örneğin 15000 gros tonluk bir gemide bütün sularda vardiya zabitliği yapan kişi 15001 gros tonluk gemide aynı bölgede vardiya zabitliği yapamıyor soruyorum bunları hazırlayanlara hangi seyir cihazları değişiyor neden yapamıyor hangi seyir gerekiyor bir değerlendirsinler.
Yazan: Denizci - 31.05.2013 02:24:27


telsiz elektronik zabiti
Telsiz elektronik zabiti-2 yeterlikli denizciyim. Telsiz zabitliğinden vardiya zabitliğine geçiş kursu teorik olarak var, pratik olarak yok! Bilimsel Denizcilik-İstanbul'a telefon ettim, toplam 6 kişi ile başvurmam gerektiği söylendi. Bulamadığıma göre kurs da yok! Oysaki ikametim olan Mersin'de Sınırlı Vardiya Zabiti kursu (350 saat) yetkili kurslar var. Bunlara Telsiz zabitleri için Vardiya Zabiti Kursu (480 saat) yetkisi verilse ve aynı kurs genişletilerek aynı sınıfta fazladan saatler için ilave kurs (130 saat) verilerek sorun çözülebilir diye düşünüyorum. Bu şekilde İstanbul'da kurs zorunluluğu da kalkmış olur! Saygılarımla!
Yazan: haluk vedat payas - 13.08.2012 22:51:25




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUNCMETE Denizcil..
 CVS Denizcilik
 SAN-MAR Denizcili..
 ŞENER Tersanecili..
 ALFA tanker & ACM..
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 FORSA Uluslararas..
 ÇAĞLAR Denizcilik
 AKIN AKSU Yat
 TEB Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim