Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Kuru incir ihracatında ilk gemi 26 Eylül'de yola çıkacak
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu 'cennet meyvesi' de denilen, Hristiyanların noel sofralarının vazgeçilmezi, Türk kuru incirinin 2018/2019 sezonundaki ilk ihracat tarihi 26 Eylül 2018 olarak belirlendi.

Kuru incirin, 2018/2019 sezonunda ilk gemi tarihi olarak da ifade edilen ilk ihracat tarihini belirlemek için Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul İhracatçı Birliklerine üye kuru incir ihracatçısı firmalar, 'Kuru İncir Danışma Niteliğinde Genel Kurul Toplantısı'nda bir araya geldi. Toplantıya katılan firmalar, Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz'ün önerdiği 26 Eylül 2018 Çarşamba gününü oybirliği ile ilk ihraç tarihi olarak kabul etti. Toplantıda alınan ve Kuru Meyve Sektör Kurulu tarafından onaylanan bu tarih, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve akabinde Ekonomi Bakanlığı'ndan alınacak onay sonrasında resmiyet kazanacak ve uygulamaya geçecek.



KURU İNCİR İHRACATINDA 267 MİLYON DOLAR İLE REKOR KIRILDI

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, 2017/2018 sezonunda kuru incirin ortalama ihraç fiyatının kilogramda 5 dolara ulaştığını, 16 Ağustos itibariyle 267 milyon dolarlık ihraç tutarı ile tüm zamanların rekorunun kırıldığını kaydetti. Türkiye'nin ekonomik ve mali açıdan zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Celep, "ABD ile yaşanan sorunlar, döviz kuru ve banka faiz artışları yoluyla bizlere fazlasıyla yansımaya devam ediyor ve önümüzdeki dönemde devam edecek gibi görünüyor. Bu zor ortamda hepimizin daha dikkatli olması gerekiyor. Bu ortamda firmalarımızın ayakta kalması için mücadele ederken, bir yandan da ürün alım ve satım politikalarımızda daha duyarlı ve temkinli hareket etmemiz gerekiyor. Bu gibi dalgalı dönemlerde ithalatçıların fiyat indirim taleplerine direnerek üretici-tüccar ve kendi kesesinden ve daha önemlisi ülkemizin kesesinden alıcılara kaynak aktarımına dur diyebilmemiz gerekiyor. Geçen sene Avrupalılar kuru inciri 5 dolara alarak yedi, bu sene döviz kurlarındaki artış nedeniyle 3 dolara incirimizi satmayalım" diye konuştu.

Kuru incir rekoltesinin 80 bin ton olmasından dolayı bir panik havasına gerek olmadığını savunan Celep, hedefin ürünün satışı yerine, katma değerli şekilde pazarlanması olması gerektiğinin altını çizdi. Celep, Türk kuru incirinin 100 bin tonluk rekolteye ulaşsa bile pazarlanmasının mümkün olduğunu söylerine ekledi.

SELÇUK, "SEKTÖRE ZARAR VERENLERE MERHAMETLİ OLMAYACAĞIZ"

Danışma Niteliğindeki Kuru İncir Genel Kurul Toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, İncir, üzüm ve kayısıyı coğrafyanın bahşettiği ürünler olarak tanımladı. "Ürünü üretmek kıymetli bir şey" diyen Selçuk, "Ama İhracatçılarımızın kabiliyetleri olmasa ürünlerimiz değerini bulamaz. İhracatçılarımızın çalışmalarını takdir ediyoruz. Kalite çalışmalarına bahçeden başlamamız gerekiyor. Aflatoksin, okratoksin-A ve ilaç kalıntısı sorunu yaşamamak için tarlada kalite ve denetim çalışması yapabilmemiz gerekiyor. Mevzuatımızda hammadde aşamasında denetime ilişkin bir düzenleme yok. Ancak, bunu mevzuata ekleyebilirsek, Bakanlık olarak tarladan sofraya kadar tüm süreci denetler hale gelebiliriz. Sonuçta hepiniz Türk inciri satıyorsunuz. Yurtdışında olumsuz bir şey olduğunda Türk incirinin imajı zedeleniyor. Sektöre zarar verenlere karşı merhametli olmayacağız. Sorunların çözümü sözleşmeli üretimden geçiyor. Sözleşmeli üretim yaptığınız zaman üretim sürecini de yönetmiş olursunuz, nasıl üretildiğini bilmediğiniz bir üründe kaliteyi yakalamak da zor olur" diye konuştu.

Türk firmalarının ihraç pazarlarında kendi aralarında fiyat bazlı rekabet yapmasının yanlış olduğunu diye getiren Selçuk, "İhracatta kendi kendimize fiyat bazlı rekabet ederek yabancıların Türk ürününü ucuza yemesini sağlamaktan başka bir şey yapmıyoruz" dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık ise; kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ile ilgili kurdukları teknik komitelerle ürün kalitesinin yükseltilerek Aflatoksin ve Oratoksin- A oluşum ve bulaşıklığının önlenmesi ve katma değerli ürün ihracatının artırılması amaçlı yaptıkları çalışmaları anlattı. Işık ayrıca, kuru incirlerin aracı-tüccar tarafından üreticiden yeterince kurutulmuş, seçilmiş ve boylanmış olarak kasa içinde satın alınmasının ve ürünlerin soğuk hava depolarında uygun şartlarda saklanıp depolanmasının büyük önem arz ettiğini, ürünün üreticiden bu şekilde satın alınarak pazara sunulması halinde piyasa dengesinin sağlanması suretiyle spekülasyonların önüne geçileceğini ve bu prestij ürünümüzde kalite düzeyinin korunabileceği belirtti.





Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 19.08.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ABALCO
 DİZMAN Denizcilik
 ÖZKANDEMİR Denizc..
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 BEYAZ Deniz Taşım..
 ÜÇEL Denizcilik A..
 KILIÇ Deniz Ürünl..
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 LARA Denizcilik T..
 CANAS Petrol ve G..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim