Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi adamlarımızın geleceğini parlak görmüyorum
Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Başkanı Erkan Dereli, TÜRDEF'e 4 sivil toplum kuruluşunun daha katıldığını belirterek şunları söyledi; "4 sivil toplum kuruluşu daha bize dahil olmuştur. Göreve gelişimden bu yana federasyonumuza 10 vakif daha katıldı. İlk iki çalıştayımızda STK’ların birbirini tanıması için şans verdik. İkinci çalıştayımıza 52 STK katıldı. Üçüncü çalıştayımızı Preveze Deniz Zaferi’nin yıldönümünde Samsun çıkartma gemisinde yaptık. Yelkenli gemide uygulamalı eğitim, büyük tonajlı uygulamalı eğitim ve yabancı gemilerde türk gemi adamı eğitimi gündem maddelerimizdi. Son maddemiz çok dikkat çekti. Bir sürü firma ile bir araya geldik. Bu firmalar, yurt dışındaki firmaların Türkiye temsilcilikleri, ya Türk ve yabancı ortaklı firmalar ya da küçük ofisler."

"Mürettebatın neredeyse tamamı yabancılaştırıldı"

'2015 yılında 16 bin 500 zabit açığı olduğu, 2025 yılında 147 bin zabit açığı olacağı rapor edilmiş' ifadelerini kullanan Dereli, "AB tarfından ehliyeti onaylanmış Türk zabit sayısı 6 bin 377'dir. Yabancı bayraklı gemilerde Türk gemi adamı konusunu işlemek istedik fakat Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerde, yabancı gemi adamları çalıştırılmaya başlandı. Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerde, Türk zabitlerin kısmen çalışmaya devam ettirilmesinin yanında, mürettebatın neredeyse tamamı yabancılaştırıldı." diye konuştu.



"Bütüncül kararlar çıkmazsa, Türk gemi adamlarının önü kapalı kalacak"

Gemi adamı istihdamına değinen Dereli, "Biz gemi adamını istihdamını artırmaya çalışırken, gemi adamı eğitimi ve istihdamı konusunda yeterli bilgiye sahip değil. İŞKUR’un ön istihdam bürosu çok önem arz ediyor. Filipinlerde çalışan tüm insanlar için bir sözleşmeleri var. O metinde bizlerin önünü açacak çok önemli maddeler olduğunu gördük. Bakanlıklardan ortak olarak bütüncül kararlar çıkmazsa, Türk gemi adamlarının önü kapalı kalacak. Tüm okullardaki müfredatın yenilenmesi gerekiyor. TÜDAV’ın belki de bu konuda öncü olması gerekiyor. TÜBİTAK’ın çok önemli bir araştırmasından yararlandım ama bir daha da öyle bir çalışma görmedim. Türk deniz ticaret bürosu, çok önemli bir yere sahipti. Ahlaki ve eğitimdeki değişimlerin etkileri çok net görülüyor. Bizim bu insanları eğitip, yabancı bayraklı gemilere göndermemiz çok zor. Bu konuda gemi adamlarımızın geleceğini parlak görmüyorum." diye konuştu.

Erkan Dereli, 17 Eylül'de PRÜ'de düzenlenecek olan çalıştaya herkesi davet ederek; "Gemi adamı ihracatını yeniden ele almalıyız. FSRU, BOTAŞ ve TPAO gemilerinde mutlaka Türk gemi adamları çalıştırılmalı. Kolin - Kalyon özel ama BOTAŞ kamuya ait, o gemilerin donatılmasında da Türk mühendisleri görev almalı." dedi.

The Bodrum Cup yatları İstanbul Boğazı'ndan geçecek

Erkan Dereli'den sonra söz alan The Bodrum Cup kurucusu Erman Aras, ise bu yıl 22 Ekim'de başlayacak olan The Bodrum Cup yarışları hakında bilgi verdi.

'Akdeniz’in en büyük organizasyonlarından biri haline geldik.' diyen Aras sözlerini şöyle sürdürdü; 'Deniz Ticaret Odasnı’nın bize desteği büyük oldu. Yatçılık sektörünün Türkiye’yi temsil edebilecek bir sektör olduğunu gösterdik. Yatlarımızla gövde gösterisi yapmak ve yeni sezona umutla girebilmek için, Boğazdan bir fotoğraf verelim ve bir lansman yapalım dedik. 13 Ekim’de İstanbul’da yelken açarak boğazı geçeceğiz. 14 Ekim'de lansman gerçekleştirip 15 Ekim'de adalar arasında yarış düzenleyeceğiz. 22 Ekim'de ise Bodrum'da yarışlarımız başlayacak.'

"Aliağa, Türkiye’de büyüyen en büyük ikinci liman kentidir"

Geçtiğimiz günlerde kurulan İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubesi Başkanı Adem Şimşek ise, kürsüde söz alarak şubenin kurulmasına destek olanlara teşekkür etti. Adem Şimşek; 'Yaklaşık 30 senedir denizcilik sektöründeyim. Aliağa DTO şubesini 3 Eylül’de kurduk. DTO adı altında Aliağa’da çok iyi işler yapacağız. Aliağa, Türkiye’de büyüyen en büyük ikinci liman kentidir. Yaklaşık 27 limanla Türkiye ekonomisine katkıda bulunulmaktadır. Bize olan inancınız için yönetim kurulu ve odamız adına teşekkür ediyorum.' şeklinde konuştu.





Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 13.09.2018




Share |




YORUMLARINIZ


İş
16 senedir kamorot olarak çalıştım ama son çalıştığım gemide birinci kontratımdan sonra filipinlilere dondu şirket bu nedenle 2018 subattan beri işisizim 1 sene oldu iş bulamıyorum sektor çok kotu oldu iş olursa sevinirim tesekkurler

Yazan: Cemal dalgakıran - 31.01.2019 18:18:54


Gemi Adamı
Efendim, ben gemi adamı eğitimi almaktayım. Denizcilik sektöründe sorunlu bir çalışmadan bahsedildiği ve bu sektörde istihdama ihtiyaç olduğu ama gerçek anlamda yokmuş gibi bir izlenim yaratılmaya çalışıldığı izlenimine gayrı ihtiyari müdahil oldum. Acaba bu sektörde önümün açılması ve gemi adamı olarak çalışabileceğim bir yol gösterebilirmisiniz. İlginize şimdiden çok teşekkürederim
Yazan: Ercan Aral - 5.01.2019 02:06:14


kime söylüyorsun
SN.dereli doğruları konuşmuş şu anda bildiğim 16 firma yabancı personel çalıştırıyor.sistem suvarisinden miçosuna kadar çalışanları meslekden soğutmak üzere kurulmuş.bu şekilde liyakat sahibi eleman yetişmez.işin başından kıçına kadar herkes suçlu plansızlık öngörüsüzlük hat safhada düzelmesi söz konusu değil allah selamet versin.
Yazan: yavuz akyol - 14.09.2018 21:47:57




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LCM ROTA
 SALMAKİS Turizm Y..
 CSM Denizcilik ve..
 CEVAHİR Kara ve D..
 OBA Denizcilik
 TUNCMETE Denizcil..
 KINAY Denizcilik
 ARAS Deniz İnşaat..
 DESE Crew Managem..
 MERSİN Deniz ve T..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim