Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Kendisi küçük hedefi dünya kadar büyük
Yaşamını bir teknede sürdüren ve henüz 14 yaşında olan Marmarisli Ada Akpınar, Solo Yelkenli ile Dünya Turuna hazırlanıyor

7 yaşında optimist ile yelken sporuna başlayan Ada’nın idolü, yelkenli ile dünya turu yapan en genç denizci ünvanlı Hollandalı Laura Dekker!..

Hukukçu bir babanın kızı olan 14 yaşındaki Ada Akpınar; genç yaşına rağmen başarılarla dolu okul ve spor yaşamını, solo yelkenli ile dünya turu yaparak, “Dünya turu yapan en genç Denizci” ünvanını, Türkiye’ye getirmek için çalışmalara başladı.



Marmaris Çağdaş Bilim Koleji’nde Yelken Kulübü Sporcusu olarak burslu eğitim alan Ada Akpınar, yeni tamamlanan yarı yıl eğitimi sonrasında da 97,03 ortalama notuyla da, okulun en başarılı öğrencileri arasında yer aldı.

BÜYÜK HEYECAN UYANDIRDI

Okulunda Solo Yelkenli ile Dünya Turu fikrini açtığında öğretmenleri ve arkadaşları arasında büyük heyecan uyandıran Ada; 7 yılda Türkiye Yelken Federasyonu’nca düzenlenen Türkiye şampiyonaları, İl Şampiyonaları turnuvalarında şampiyonluklarıyla birlikte toplam 22 madalya ve kupanın sahibi oldu.

Dünyanın ikinci büyük fuarı olan, 23 Şubat - 4 Mart tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek, Türk denizcilik sektörünün en prestijli fuarı olan CNR Avrasya Boat Show’a konuşmacı olarak davet edilen Ada Akpınar; Solo Yelkenli ile Dünya Turu projesini de sektör temsileriyle paylaşacak.



Dünya Turu Projesi öncesi yelken eğitimlerine hocası Tunca Çalışkan’la birlikte Marmaris Körfezi’nde devam eden Ada Akpınar en büyük destekçisinin babası Çınar Akpınar olduğuna dikkat çekerek; “2005 yılında Antalya’da doğdum. Babam denizi ve doğayı çok sevdiği için, ismimin Ada olmasını istemiş. Ben de ismim gibi son 2 yıldır Marmaris’te yelkenli bir teknede, tek başıma yaşıyorum. Marmaris Çağdaş Bilim kolejinde sporcu bursu ile okuyorum. Her sabah tekneden uyanarak okula gitmek bana oldukça heyecan veriyor. Yelkenli tekneleri ilk gördüğümde, henüz beş yaşındaydım. Onlara baktıkça bende yelken yapmak, o teknelerin içine girmek, onlarla oynamak istiyordum. Yedi yaşında yelken yapmaya başladığımda, küçücük optimist benim gözümde ne kadar büyükse, arkadaşlarımla dünyayı dolaşmaya karar vermiştik. Sonrasında bu durum beni baya güldürmüştü. Optimist ile başlayan maceram çalışmalarımın ardından, başarılı bir sporcuya dönüştü. İlimiz bölgesinin düzenlediği İl yarışları, Yelken Federasyonunun düzenlediği Türkiye şampiyonaları, bazı özel kupalar, derken 22 tane madalya ve kupam olmuş. Yelkene ve denize olan tutkumdaki amacımın madalya almak olmadığını anladım. Açıkçası gözüm, hep uzak seyirlerdeydi. İçimde olan yetenekten dolayı da yanında madalyalar geliyordu.

''BİRÇOK İNSAN ''KORKMUYOR MUSUN?'' DİYE KARŞIMA ÇIKTI''

Marmaris’te başlamış olduğum optimist yelken sporuna Bodrum’dan gelen bir teklif ile Modalılar Yelken kulübünde devam ettim. Ülkemizde optimist sporu ile uğraşıyorsanız, madalya ve kupa alabilmeniz için çok sıkı antrenmanlar yapmanız, günde en az 7 - 8 saatinizin deniz üzerinde geçmesi gerekir. Benim beş yılım bu şekilde geçti. Bodrum’da bir yaz günü, antrenmanımı bitirdikten sonra babamla kitap okuyorduk. Biraz mola verdiğimiz bir sırada telefonda araştırma yaparken, Laura Dekker ‘in yapmış olduğu seyir, gözüme çarptı. Beni o kadar çok etkiledi ki, sürekli onun belgesellerini izlemeye başladım, izledikçe Laura’ nın yaşadıklarının ve hayatının bana çok benzediğini fark ettim. Yaşadığım tekneye onun fotoğraflarını yapıştırdım, sürekli olarak Laura yı ve kendimi düşündüm. sonrasında da böyle bir seyir benim aklıma girdi. Sadece aklıma girmesi ile kalmadım, bu hedefimi hayata geçirmek için yoğun bir çalışma temposuna da girdim. Fiziki olarak kendimi hazırlamak için haftada üç gün, okul çıkışlarında Aikido eğitimleri hafta sonları da Tunca hocamla birlikte yelkenli eğitimi alıyor, yarışlara katılıyorum. İngilizce biliyorum. Şimdilerde ise İngilizce bir programdan İspanyolca öğreniyorum. Bu seyri planlayıp düşünmeye başladığımda paylaştığım birçok insan,” korkmuyor musun?” diyerek karşıma çıktı. Oysa ben, küçüklüğümden beri korkusuz bir şekilde yetiştim. Babam sürekli yanımdaydı ve korkulacak şeylerin korkusuz olduğunu anlatarak beni büyüttü. Mutlaka insanın hayatında korkuları olmalıdır. Korktuğunuz şey hakkında bilgi sahibi olursanız korkmanıza gerek kalmıyor. Açıkçası benim hedefimdeki korkuların beni eğittiğine tanık oldum. Şimdi bu dünya turu projemde beni destekleyecek sponsorlara ihtiyacım var. Bulduğum zaman da palamarı çözüp, yola çıkacağım. Yelkenli ile Dünya’yı dolaşmak, sadece tekneyi kullanabilmek değildir. Ortada geçirilmesi gereken büyük bir zaman ve mücadele var. Ben bütün bu mücadeleye psikolojik ve fiziki olarak hazırım. Eğitimlerimi de tamamladıktan sonra gidebilirim, dünya denizcilik tarihine bile geçerim. Sizce Laura Dekker gibi neden bir Türk kızı da ismini duyurmasın? Aslında amacım, yelken yapan birçok kardeşim var. Onlara örnek olabilmek için bayrağımızın okyanuslarda dalgalanmasını sağlamak. “ dedi.



DÜNYA TURU KOORDİNASYONU CUMHUR GÖKOVA’DAN

Ada Akpınar’ın hocası genç Yelken Eğitmeni 27 yaşındaki Tunca Çalışkan da yelkenli ile iki kez dünya turu yapan ilk Türk olan dünyaca ünlü duayen Denizci Cumhur Gökova ile çalıştıklarına dikkat çekerek; ”Denizcilik eğitimi veriyorum ama hiç dünya turu gibi büyük hayallerim olmadı benim. Ada ile tanıştıktan sonra baktım ki bu genç yaşta olmasına rağmen Ada’nın hayalleri, benim hayallerimden daha büyük. Hemen destek olmaya karar verdim. Biz şuan Marmaris’te yelken eğitimlerimize başladık. Önümüzdeki dönem biz önde bir teknede arkamızda Ada tek başına kendi teknesinde, öncelikle bir Marmaris - Çanakkale ve ardından da 5 adadan oluşan Marmaris - Yunan Adaları olmak üzere eğitim turları yapacağız. Sonrasında da Duayen Hocamız Cumhur Gökova, dünya turu koordinasyonunu ve planlamasını yapacak ve Ada belki de bir Türk olarak, dünya turunu tamamlayan en genç denizci olarak bir ilki gerçekleştirecek.” dedi. AjansSevgi Marmaris




Kaynak: Kanalben
Eklenme tarihi: 07.02.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATLANTİK Deniz ve..
 ALERİA Denizcilik..
 BAFA Su Ürünleri
 ERKAN ÖZTÜRK Yat ..
 İSKOLDEN A.Ş.
 DUMAN Gemicilik v..
 ATLAS Gemicilik v..
 MİRAGE Hotel
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 TOLGA Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim