Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Boğazdaki gemiler için Elektrikli dönüşüm teklifi
Ulaşımda ‘elektrikli araçlar’ karadan sonra denizde de boy göstermeye başladı. Başta Kuzey Avrupa olmak üzere pek çok ülke elektrikli ve hibrit gemilere yöneliyor...

Bu ülkeler hem mevcut gemileri dönüştürüyor hem de yeni inşa edileceklerde bu özellikleri arıyor. Gemilerin elektrifikasyon işlerini ise Siemens, ABB, Rolls Royce gibi dünya devleri yapıyor. Bu pazarda devlerle rekabet eden bir de yerli ve milli şirket var: Elkon...

Kurulduğu 1980’den bu yana gemilerin elektrik işlerini yapan, son yıllarda ise dizel gemileri elektrikli ya da hibride dönüştürmekte uzmanlaşan Elkon, Ar-Ge merkezi de kurmuş.



Elkon Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Buldurgan, “Norveçli balıkçı gemilerini dönüştürdük. Feribot operatörlerine danışmanlık yapacak seviyeye geldik. Hatta elektrik entegrasyonunu yaptığımız bir gemi inovasyon ödülü aldı” dedi.

Yeni bir pazar

Pek çok ülkeden sipariş aldıklarını, Norveç’te şirket kurduklarını, İspanya’da yerel bir üreticiyle birlikte ihalelere girdiklerini anlatan Buldurgan, “Denizde elektrik dönüşümü karadan çok daha hızlı oluyor. Kanada ve Norveç bu işin başını çekse de diğer ülkelerde de çok hızlı bir gelişim var. Türkiye burada geç kalmamalı. Hem kendi gemilerimizi dönüştürmeliyiz hem de gemicilik sanayimiz bu alanda kendini geliştirmeli” dedi. Türkiye’de tersanelerin son dönemde siparişlerinin arttığına değinen Buldurgan, sanayinin elektrikli gemi üretim kabiliyeti geliştikçe işlerin daha da açılacağını belirterek, “Dünyadaki elektrikli gemi dönüşüm pazarı Türkiye’ye 8-9 milyar liralık potansiyel ihracatın önünü açıyor” dedi.

İskelede şarj

Elektrikli gemilerin özellikle kısa mesafeli hatlarda tercih edildiğini bildiren Buldurgan şöyle konuştu:

“Dünya artık karbon salımı ve gürültüden kaçınıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da ‘Boğaz’a, Haliç’e dizel gemi sokmuyorum’ diyebilmeli. Biz bu yaklaşımı beklerken son açılan İstinye-Çubuklu hattına Çin yapımı eski feribotları koydular. Oysa bu hatta elektrikli feribotlar çalışabilir, iskeleye yanaştığında, araçların inip bindiği sürede şarj olup yeniden sefere çıkabilirdi.”

Sadece feribotları ve belediyenin işlettiği vapurları değil, Üsküdar-Beşiktaş ve diğer hatlarda özel işletmelerin çalıştırdığı motorları da dönüştürmeye talip olduklarını belirten Buldurgan, “İstanbul’un dışında İzmir gibi deniz ulaşımından faydalanan kentlere de hizmet vermeye hazırız” dedi.

Elektrikli gemilerin ilk yatırım maliyetinin dizele göre yüzde 20 daha yüksek olduğunu kaydeden Buldurgan bununla birlikte hibritlerde yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlandığını, 5 yılın ardından dizele göre artıya geçtiklerini, bunun üzerine bir de çevre kirliliğinin ve gürültünün azaldığını anlattı.



50 milyon euro ciroya doğru

Elkon İcra Kurulu Üyesi Abdullah Tunç, bugüne dek savunmadan sismik araştırmaya, sahil güvenlikten açık deniz rüzgar çiftliği destek gemilerine, balıkçı gemilerinden feribotlara kadar yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok geminin elektrifikasyon işini üstlendiklerini kaydetti. Şirketin yıllık cirosunun 15-20 milyon euro arasında olduğunu belirten Tunç, elektrikli gemilerin yaygınlaşmasıyla üç yıl içinde yıllık ciroyu 50 milyon euro’nun üzerine taşımayı hedeflediklerini bildirdi.







Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 20.02.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EDO TURİZM
 HABAŞ Petrol Ürün..
 DOĞANBEY Denizcil..
 O.D.G.I. SHIPPING
 HACIBABA Ltd. Şti..
 BERRAK Denizcilik
 İSTANBULLİNES Den..
 ATASOY Grup Deniz..
 TRANS KIBRIS
 ALUNA ESTATES S.A
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim