Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemide ölüme ilk ceza !
Başmühendisin kamarasında ölü bulunmasının ardından açılan davada karar açıklandı.

Başmühendis Emin Uzgidiş’in 2014 yılında kuru yük gemisinde iken hayatını kaybetmesinin ardından açılan “ihmali davranışla kasten adam öldürme” davasında şirketin genel müdürü ve gemi kaptanına 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Hakim cezayı ertelemedi, para cezasına çevirmedi.



Okyanus ortasında rahatsızlandı

Hazırlanan iddianameye göre olay şöyle gelişti: Emin Uzgidiş 2014 Mayıs ayı sonunda ECO Ships firmasına ait Bulk Flower gemisinde görev almak üzere İstanbul’dan Endonezya’ya uçtu. 18 Haziran 2014 günü Arabistan’a yola çıkan gemide başmühendis olarak görev alan Uzgidiş, yaklaşık 10 gün sonra gemi Hint Okyanusu’nda yol alırken aniden rahatsızlandı. Kabızlık çeken, şişkinliği olan ve ayakta durmakta zorlanan Uzgidiş sürekli kamarasında yatmaya başladı. Yemeklere bile çıkamaz hale gelen başmühendis Uzgidiş, gemi kaptanı Fikret Kanan’a doktora görünmek istediğini söyledi. İddiaya göre gemi kaptanı, acil ambulans çağırmak yerine Dammam limanına vardıklarında doktora gidebileceğini söyledi. Başmühendis, 28 Haziran’dan, vefat ettiği 8 Temmuz’a kadar odasında ilaç içerek iyileşmeye çalıştı.

“Durumum kötü” mesajı

Her geçen gün durumu kötüye giden Emin Uzgidiş, kızı Funda Uzgidiş’e attığı kısa mesajda 10 gündür ağır hasta olduğunu belirtti. Babası ile yaptığı telefon görüşmesinde durumunun iyi olmadığını anlayan ve endişelenen kızı da şirket yetkililerine babasının sağlığından endişe ettiğini iletti. Ancak şirketten doktor kontrolü altında olduğu cevabını aldı. Emin Uzgidiş’in Olcay Ağarcı isimli şirket yetkilisine gönderdiği 3 Temmuz tarihli e-mail mesajında, “Yaklaşık 5 gündür acılar içersinde kıvranmaktayım. Dengem inanılmaz bozuk. Eğer mümkün olursa Dammam’da bir doktora çıkmak istiyorum. Durumum cidden iyi değildir” ifadelerini kullandığı belirlendi. Şirket yeklileri ise 8 Temmuz günü aileyi arayarak Emin Uzgidiş’in hayatını kaybettiğini bildirdi.

Savcılık ceza istedi

Gemi limana yanaştıktan sonra bile doktora götürülmeyen Emin Uzgidiş’in öldüğü anlaşılınca kaptan tarafından acil ambulans çağırıldı. Gelen görevliler Uzgidiş’in beş saat önce yaşamını yitirdiğini belirledi. Uzgidiş ailesi de sapasağlam sefere yolladıkları babalarının cenazesini karşılama acısını yaşadı.

Babasını kaybetmenin ardından savcılığa gemi personeli ve şirket yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunan Funda Uzgidiş, babasının ihmal sonucu öldüğünü, gemiden hiç doktora çıkarılmadığını, 10 gün kamarasında acı çekerek hayatını kaybettiğini ve kendisi ile ilgilenilmediğini iddia etti.

Adli Tıp, kişinin doğal olmayan sebeplerle öldüğünün tıbbi delilleri bulunmadığı yönünde rapor verse de savcılık şirketin genel müdürü Hakan Özcan ve Kaptan Fikret Kanan hakkında “İhmali davranışla kasten adam öldürme” suçu kapsamında ceza istedi. Bu sırada aynı gemide çalışan 3. Kaptan Erdem Usta ve 4. Kaptan Hasan Dalda dahil tüm personel istifa ederek Uzgidiş ailesinin yanında almaya karar verdi.

“Numara yapıyor” dedi

Geminin 4. Kaptanı Hasan Dalda, mahkemedeki ifadesinde, “Başmühendis Emin Uzgidiş rahatsızlanmıştı. Gemide doktor ve sağlık ekibi yoktu. 10 günde bitkin düştü. Durum Kaptan Fikret Kanan’a rapor edildi. Kaptan, Emin Uzgidiş’in gemiden ayrılmak istediğini, hasta numarası yaptığını, bu yüzden rahatsız göründüğünü söyledi.” dedi. Dalda, kaptanın Uzgidiş’i gemi limana yanaştığında değil bir gün sonra hastaneye sevk etmek istediğini ancak geç kalındığını ileri sürdü. Gemide görevli bir grup çalışan tarafından tutulan tutanakta da başmühendisin yardım talebinin kaptan tarafından yerine getirilmediği belirtildi.

Kaptan Fikret Kanan ise “Dammam kanalı aşırı yoğundu. Limana bu yüzden gidişimiz gecikti. Emin Uzgidiş, limana yanaştığımızda odasında yerde yatar halde ölü olarak bulundu. Şahsi kusurum söz konusu değildir” dedi.

Karar emsal olacak

Ardından yargılama Çağlayan Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Yaklaşık beş yıl süren dava sonucunda hakim kararını açıkladı. Buna göre, Kaptan Fikret Kanan ve şirketin o dönemki genel müdürü Hakan Özcan hakkında 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Sanıklara yurtdışına çıkış yasağı da koyan hakim, cezanın ertelenmesi veya para cezasına çevrilmesi taleplerini de reddetti. Kararın temyize götürülmesi beklenirken, onay kararı çıkmasının ardından iki ismin hapse gireceği öğrenildi. Öte yandan hakim, Emin Uzgidiş’in çalıştığı dönemde şirket tarafından sigortaların yatırılmamasının kaynaklanan hak kaybının da giderilmesi için Kaptan Fikret Kanan’ın taşınmazlarına haciz uygulanmasına karar verdi.

Denizcilik Dergisi’ne konuşan Emin Uzgidiş’in kızı Funda Uzgidiş, “5 yıl süren hukuk sürecinin sonunda verilen karar ile babamı geri getirmeyecek, bizlerin acısını asla asla dindirmeyecek ama emsal bir karar olacak” dedi.

*****************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Okyanusta ölüme 'İhmal var' davası
- Okyanustaki ölümde kaptana şok suçlama






Kaynak: denizcilikdergisi
Eklenme tarihi: 09.11.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALYANS Denizcilik
 GÜLHAN Denizcilik
 B.A.S.K
 YILMAR Denizcilik..
 TURGUT REİS Deniz..
 ÇANKAYALAR Yatçıl..
 SUDE Denizcilik
 ARTI Gemi Kiralam..
 AKSU Su Dağıtım T..
 TSC Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim