Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Akdeniz'in ardından Karadeniz ve Marmara'da da petrol avı
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO),üç denizde petrol ve doğal gaz arıyor. Ortaklık, Akdeniz’in ardından Marmara ve Karadeniz’de de petrol sismiklerine başladı. Norveç’ten kiralanan “Shearwater GeoServices” adlı gemi ile Karadeniz ve Marmara’da deyim yerindeyse karış karış sismik yapıldığı belirtildi. Kaynaklar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Varsa bulacağız” sözüne işaret ederek, “Hedef açık denizde varsa petrole ve doğalgaza ulaşmak” diye konuştu.



Türkiye, bir süredir Akdeniz’de petrol arama çalışmaları yürütüyor. Maden Tetkik Arama (MT) ve TPAO’nun sahip olduğu sismik gemiler Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa ile sondaj gemileri Fatih ve Yavuz bölgede faaliyetlerini sürdürüyor.

Enerji Bakanı Dönmez, bu ay başında yaptığı bir açıklamada, Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa gemilerinin Akdeniz’de 2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalarının devam ettiğini belirterek, “Yavuz sondaj gemisi Güzelyurt mevkiinde sondajına birkaç hafta önce başladı. Fatih sondaj gemisi de Finike'deki sondajını bitirdi, ikmaller için Mersin Taşucu Limanı'na geldi. Birkaç haftalık ikmal ve yenileme çalışmalarından sonra tekrar KKTC'den almış olduğumuz lokasyonda en kısa süre içinde sondajına başlayacak" dedi.

Dönmez, Türkiye’nin petrol ve doğal gazda arama ve üretim kararlılığını ve bu çalışmaların yaygınlaşacağını, “Varsa bulacağız bulduğumuzda da milletimizle paylaşacağız” sözleriyle dile getirdi.

ÜÇ DENİZDE PETROL VE GAZ

Bu hedef doğrultusunda önemli bir hamle daha gündeme geldi. Türkiye’nin iki sismik gemisi halen Akdeniz’de çalışıyor. TPAO, bu nedenle Marmara ve Karadeniz’de yürüteceği çalışmalar için bir gemi kiraladı. Norveç’ten kiralana “Shearwater GeoServices” adlı gemi ile Karadeniz ve Marmara’da sık aralıklarla bir süreden bu yana sismik yapıldığı belirtildi. Hedef, açık denizde petrole ulaşmak ve “varsa petrolü ve doğal gazı bulmak”.

Peki, sonuçlar ne zaman çıkar? Kaynaklar, petrol arama ve üretim sürecinin zor ve zahmetli olduğunu, sabır gerektirdiğini belirterek, “Sismikler yapılıyor. Veriler alınıyor. Bunların sonuçları değerlendirilecek. Petrol ve gaz varlığına işaret eden sonuçlar ortaya çıkarsa ve kanaat oluşursa sondaj başlar. Bunlar, uzun soluklu ve zaman alıcıdır” dedi.

KARADENİZ’DE YAPILAN ÇALIŞMALAR

TPAO, daha önce de (2010’lu yılların başında) Karadeniz’de dünyanın önde gelen petrol şirketleriyle (Brezilyalı Petrobras, ABD’li Exxon Mobil gibi) bazı çalışmalar yapmıştı. Özellikle Orta Karadeniz’de derin denizde sondajlar yapılmıştı.





Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 02.12.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LAGON Shipping De..
 ORSA Tanker İşlet..
 MUMCUOGLU Gemicil..
 YAREN Denizcilik
 MED MARİNE Kılavu..
 KÖKSALANLAR Deniz..
 T&O Denizcilik
 İKİZLER Denizcili..
 EFEMAY Denizcilik..
 GULNAK Dnz. Nak. ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim