Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Ertuğrul Gazi FSRU gemisi tamamlandı
Son dönemde, yüzer LNG depolama ve gazlaştırma (FSRU- Floating Storage Regasification Unit) yatırımlarına ağırlık veren BOTAŞ, Güney Koreli Hyundai Tersanesi'ne sipariş ettiği, 225 milyon dolara mal olacağı belirtilen yeni FSRU gemisini teslim almak için geri sayıma başladı. Gemide, son testler yapılıyor.

“Ertuğrul Gazi” adı verildiği belirtilen geminin, bu ay içinde yola çıkması, Dörtyol’da hizmet vermesi planlanıyor. Bu sistem, BOTAŞ’ın “ulusal gaz ağı”na daha fazla kaynaktan giriş yapılmasını sağladığı için yüksek miktarda tüketimin olduğu kış mevsiminde olası arz sorununun önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Diğer bir deyişle kaynak çeşitliliğini artırıyor.



Türkiye’de, yılda 45-50 milyar metreküp dolayında doğal gaz tüketiliyor. BOTAŞ, doğal gazı boru hatları üzerinden Rusya, İran ve Azerbaycan’dan ithal ediyor. Son yıllarda artan miktarlarda da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal ediyor. LNG, uzun dönemli anlaşmaların yanı sıra spot piyasadan da tedarik ediliyor. Spot piyasada, fiyatlar esneklik gösteriyor. Talebe göre fiyat artıyor ya da azalıyor. Spot piyasada, (uzun dönemli fiyatı petrole bağlı olarak değişen) boru gazına göre çok daha düşük fiyatlardan LNG almak mümkün oluyor.

ABD’NİN PAYI

BOTAŞ da bu nedenle birkaç yıldır LNG’ye ağırlık verdi. Verilerle açalım. Türkiye'nin toplam doğal gaz ithalatı içinde LNG'nin payı 2017'de yüzde 19.5 düzeyinde bulunuyordu. Bu oran, 2018'de yüzde 22.5'e, geçen yıl yüzde 28'e kadar yükseldi. Bu yıl, LNG ithalatının tüm zamanların rekorunu kırabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin, spot LNG ithalatında “aslan payı”nı ABD alıyor. ABD'nin payı 2017'de yüzde 16 düzeyinde bulunuyordu. 2018'de yüzde 8.6'ya geriledi. 2019 yılında hızla arttı ve yüzde 23'e yükseldi. Bu yıl da yüzde 30’lar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

GAZLAŞTIRMA TESİSİ

LNG ithalatının artması, gazlaştırma (LNG’nin gerekli işlemlerden geçmesi ve boru hattına gaz olarak verilmesi) tesisleri yatırımlarını da zorunlu kılıyor. Türkiye, bu kapsamda son dönemde yüzer LNG depolama ve gazlaştırma yatırımlarına ağırlık verdi. BOTAŞ’ın yanı sıra bazı özel sektör şirketleri de (Kalyon-Kolin’in İzmir’de) bu konuda yatırım yaptı.

BOTAŞ’IN GEMİSİ

BOTAŞ, bu yatırımlar çerçevesinde bir süre önce Güney Koreli Hyundai Tersanesi'ne 225 milyon dolara FSRU gemisi siparişi vermişti. Gemi tamamlandı. BOTAŞ, FSRU gemisini teslim almak için geri sayıma başladı. “Ertuğrul Gazi” adı verildiği belirtilen gemide, son testler yapılıyor. Geminin, bu ay içinde yola çıkması, Dörtyol’da inşa edilen terminalde hizmet vermesi planlanıyor.

ARZI ARTIRIYOR

Bu sistem, BOTAŞ’ın “ulusal gaz ağı”na daha fazla kaynaktan giriş yapılmasını sağladığı için yüksek miktarda tüketimin olduğu kış mevsiminde arz sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Diğer bir deyişle kaynak çeşitliliğini artırıyor.





Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 02.09.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AYKIN Deniz Nakli..
 KEREMPE Denizcili..
 HORİZON LTD.
 TUR YAT SAN
 AKMAN Dalış Merke..
 ABC SHIPSTORE D..
 HİCRİ ERCİLİ Deni..
 NİKEL Denizcilik
 AK Denizcilik
 APEKS Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim