Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Greenpeace'ten AB önünde 'zehirli gemi sergisi'
Çevre örgütü, Avrupa Birliği'ni temiz gemi sökümü için derhal göreve çağırıyor.

Greenpeace, bugün Avrupa Komisyonu binasının önünde yaptığı eylemle, Türkiye'yi bekleyen yeni bir çevre felaketi tehlikesine dikkat çekti. Eylemciler, "Türkiye Avrupa'nın Çöplüğü Değil!" yazılı bir pankart açıp, Aliağa gemisökümü alanından topladıkları numuneleri Komisyon binası önünde sergilediler.

Eylem, Greenpeace'in kamuoyuna duyurduğu yeni bir araştırmayla aynı gün yapıldı. Araştırma, tüm dünyada tek cidarlı petrol tankerlerinin tasfiyesi sonucunda Türkiye ve Asya sahillerinin büyük bir çevre kirliliği ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Uluslararası çevre örgütü, bu tankerlerin üçte birinden sorumlu olan Avrupa Birliği'ni dünyadaki gemisöküm alanları civarındaki insanların sağlığını ve çevreyi korumak için derhal harekete geçmeye çağırıyor.

Greenpeace Gemisökümü Kampanyacısı Erdem Vardar, "Türkiye'ye Avrupa'dan her yıl elliden fazla toksik atık içerikli gemi sökülmek üzere ve hiçbir önlem alınmadan gönderiliyor. Buna bir de petrol artıklarıyla dolu yüzlerce tanker eklenince, yaşanan çevre felaketinin boyutları daha da büyüyecek." dedi. Vardar, Avrupa Birliği'nin temiz gemisökümü için sorumluluk almasının zamanının geldiğini sözlerine ekledi.

2000 petrol tankeri, 130 milyon litre petrol artığı

AB ve Uluslararası Denizcilik Örgütü, Erika ve Prestige felaketlerinin ardından tek cidarlı petrol tankerlerini tasfiye etmek üzere harekete geçmişti. Greenpeace'in araştırmasına göre beş yıl içinde 2000'in üzerinde petrol tankeri hurdaya çıkarılacak.

Araştırma aynı zamanda önümüzdeki yıl sonuna kadar hurdaya çıkarılması gereken gemilerde bulunan ürkütücü boyuttaki petrol artığını da ortaya çıkarıyor: 130 milyon litre, yani Prestige'den yayılan petrolün iki katından fazla. Gemiler aynı zamanda asbest ve zehirli TBT (tribütiltin) dolu. Endüstrileşmiş ülkelerin yasalarına göre bu maddelerle çalışırken çok ciddi korunma önlemleri alınması gerekiyor. Ancak bu önlemler ek maliyet anlamına geldiği için, Avrupa ülkeleri gemilerini sökülmek üzere işgücünün ucuz, çevre önlemlerinin ise yetersiz olduğu Türkiye, Hindistan, Çin ve Bangladeş gibi ülkelere gönderiyorlar.

Greenpeace eylemcileri bugün Ankara'da, Brüksel'de ve Mumbai'de (Hindistan) AB heyetlerine, bu ülkelerin çürümüş ve kirli tanker çöplüğü haline gelmek istemedikleri yönündeki taleplerini ilettiler.

Vardar, Avrupa Birliği'nin yarattığı gemisökümü skandalını kontrol altına almak için bir fırsata sahip olduğunu söyledi: "AB kurumlarından Basel Anlaşması hükümlerine uymasını ve söküme giden petrol tankerlerinin toksik yükünün Türkiye ve Asya sahillerine boşaltılmayacağını garanti etmesini talep ediyoruz."



Kaynak: Greenpeace
Eklenme tarihi: 08.12.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GAMMA Shipping
 THE MOORİNGS Yach..
 KAPTANOĞLU Denizc..
 KINAY Denizcilik
 BANMARİN Denizcil..
 TRİO Denizcilik
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 AY İnşaat Turizm ..
 TRANSAL Denizcili..
 ALİDAŞ Liman İşle..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim