Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Navlun artışı ve konteyner sorunu doğal taşı da vurdu
Navlunda oluşan fiyat artışı ve konteyner sorunu doğaltaş ihracatını da olumsuz etkiliyor. Geciken ürün teslimatlarının sektörde müşteri kaybına neden olduğu dile getirildi.

Pandemiyle birlikte navlunda oluşan fiyat artışı ve konteyner sorunu doğal taş ihracatında sipariş iptallerine yol açtı. Özellikle geciken ürün teslimatları, sektörde müşteri kaybına neden oluyor. Madenciler acil çözüm için navlun desteği bekliyor. Gemilerin ve konteynerlerin büyük kısmının Çin ve ABD’de demirlemesi bilindiği gibi navlun bedellerinde yüzde 300’e varan artışlara yol açtı. Bu artışlar demuraj ve ardiye fiyatlarında da yaşandı. Bir konteynerin günlük demuraj bedeli ve ardiye liman ücreti yüzde 50 arttı. Bu durum ihracatçıların belirtilen, söz verilen tarihte ürün teslimatlarını gerçekleştirememesine neden oluyor. Bunun yanı sıra ihracatçıların ürünleri limanlarda beklemek zorunda kaldığı için, şirketler artan navlun, demuraj ve ardiye liman maliyetleriyle karşı karşıya kalıyor ve müşteri kaybediyor.

Fahiş cezalar ödeniyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Düzenli olarak belli başlı konteyner hatları ile çalışan bazı firmalarımız yüklerini ilgili limanlarda belli depolara erkenden nakliye ettiklerini ve bu depolara belli ardiye ücreti ödediklerini söylediler. Ancak yükleme yapmadan 1 ay kadar önce bazı hat firmalarının ‘spot booking’ olarak rezervasyon verdiği halde yükleme günü geldiğinde konteyner sağlayamamasından ötürü yüklemelerin iptal edildiğini öğrendik” dedi.

Dinçer, Mersin’den Hindistan’ın NhavaSheva limanına navlun fiyatlarının 600 dolardan 1000 dolar ve üzerine çıktığını söyledi. Sektörde bazı aktarma limanlarında firmaların gönderdiği blok mermer konteynerlerinde hasar olduğu gerekçesiyle taşıyıcı firmaların survey talep ettiğini belirten Dinçer, “Survey yapılacağı söylenerek firmalarımızın malları bazen bir ayı bulan sürelerde limanda bekletiliyor. Müşteriler de yaşanan gecikmeden dolayı zarar gördükleri için ve firmalarımıza olan güvenlerini kaybettikleri için sonraki siparişlerini de iptal ediyor. Firmalar, beklemeden ötürü fahiş ceza bedelleri ödemek zorunda kalıyor” diye konuştu.

Kısa vadede devlet desteği sağlanmalı

Navlun fiyat artışı ve konteyner sorununun dünyada da yaşandığını aktaran Aydın Dinçer, "Biz konuyu uluslararası boyuta taşıyarak bizimle aynı sorunları yaşayanlar ile bir araya gelerek girişimlerde bulunabiliriz fakat bu uzun vadede bir çözüm olur. Kısa dönemde yapılabilecek şey devlet desteği alınması olabilir. Bu konuda Ticaret Bakanlığımıza, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlıklarımıza taleplerimizi ilettik, konuyu takip ediyoruz" şeklinde konuştu. TÜMMER Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan da, "Son birkaç aydır şartlar daha da zorlaştı. Navlun fiyatları aşırı arttı. İhracatçı 100 konteyner yerine 50-60 konteyner ancak gönderebiliyor" dedi. Ercan, dokuzuncu ayda gönderilen bir malın halen indirilemediğini söyledi.

*****************

KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
- Konteyner krizi VİP sınıfı yarattı
- İhracatçı konteyneri rezervasyonla alacak
- İhracatta boş konteyner ve gemi sıkıntısı
- 'Konteyner krizi'ne çözüm arayışı İzmir'de sürecek
- Doğaltaşçılar yükünü taşıtacak konteyner gemisi bulamıyor
- Türkiye’nin ihracatına konteyner kıskacı





Kaynak: Dünya
Eklenme tarihi: 08.02.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KARYA Shipping & ..
 LİDER Gemi işletm..
 O.D.G.I. SHIPPING
 KADIOĞLU Denizcil..
 GRANDE Ship Manag..
 NAMAR Denizcilik
 ÖZSAY Deniz nakli..
 TUZLA Tersanecili..
 EGE Sualtı Gemici..
 ARTUR Teknesi
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim