Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türk gemisinde 120 yıl sonra bulundu
Ertuğrul Firkateyni battıktan sonra Türk-Japon dostluğunun sembolü olmuştu. Japonya kıyılarından batan firkateynin kalıntıları 2008'den bu yana çıkarılıyor. Son olarak iki madeni para bulundu.

İkinci Abdülhamid tarafından 1890 yılında Japon imparatoruna iyi niyet elçisi olarak gönderilen ve dönüş yolunda Japonya’da batan Ertuğrul Firkateyni’nin batığından Japon ve İngiltere madeni paraları çıkarıldı.

Japonya'nın Kushimoto bölgesinde 120 yıl önce batan fırkateynin kalıntılarının günışığına çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Son olarak Ertuğrul Firkateyni'nden iki madeni para çıkarıldı. Madeni paralardan biri 1 İngiliz sterlini, diğeri ise 1 Japon yeni.

Ertuğrul Firkateyni'ni denizden çıkarma çalışmalarını yürüten arkeolog Tufan Turanli, madeni paraların 1856 yılında basıldığını ve 12 metre derinden çıkardıklarını söyledi.

Türk arkeologlar Ertuğrul Firkateyni'nin kalıntılarını çıkarmak için 2008 yılında çalışmalara başladı. Şimdiye kadar deniz altından 5 bin 800 parça çıkarıldı.

550 DENİZCİMİZ ŞEHİT OLMUŞTU

Ertuğrul Firkateyni, 1890 yılında II. Abdülhamid tarafından bir iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderilmişti. 630 denizcisiyle 11 ay süren seferin ardından Japonya’ya varan Ertuğrul Firkateyni, Japonya’da İmparator Meici karşılanmış, İmparator’un isteği üzerine gemi komutanı Osman Paşa, konuşmasını Türkçe olarak yapmıştı. Zorluklarla tamamladıkları bu önemli görevden sonra denizcilerimiz tayfun mevsimi olduğu halde dönüş yolculuğuna çıkmışlar, Ertuğrul, Japonya’nın güneyinde Oshima Adası açıklarında kayalıklara çarparak parçalanmış, Osman Paşa dahil 550 gemici şehit olmuştu.

69 DENİZCİ KURTARILMIŞTI

Oshima köylüleri 69 denizcinin kurtarılması ve şehitlerimizin gömülmesinde çok büyük emek vermişlerdi. Kurtarılan Türk denizciler daha sonra Japonya tarafından İstanbul'a geri gönderilmişti. Ertuğrul Firkateyni'nin yaşadığı trajik kaza daha sonraları Türk-Japon dostluğunun sembolü olmuştu.

2010 TÜRK-JAPON DOSTLUK YILI

Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğu daha da pekiştirmek için bu yıl Türkiye'de 2010, Japonya yılı ilan edildi. Bu çerçevede Türkiye'de Japon kültürünü tanıtmak için çeşitli etkinlikler yapılacak.

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 26.01.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOÇANLAR Deniz Ta..
 ZİRVE Denizcilik
 ADAMAR Denizcilik
 ORUÇOĞLU Yacht & ..
 GOKTAS Yatcilik L..
 METEAR Deniz İşle..
 MARİST Shipping
 ARTI Gemi Kiralam..
 İZMİR DENİZ NAKLİ..
 IBC Güler Dış Tic..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim