Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Haliç Tersanesi müze oluyor
Osmanlı İmparatorluğu döneminde denizciliğin merkezi olan Haliç Tersanesi'nin “Denizcilik Müzesi”ne dönüştürülmesi gündemde.

Denizcilik Müsteşarlığı Müşaviri ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İdris Bostan, Haliç'in yüzlerce yıl denizyollarının güvenliğini sağlayan Osmanlı donanmasının üssü ve 16. yüzyıl Akdeniz dünyasında etkin 2 büyük tersaneden biri olduğunu söyledi.

Bugün Karaköy'den Kâğıthane'ye kadar uzanan tersanede, farklı dönemlerde gemi yapımı ve onarımı amacıyla binlerce kişinin çalıştığını anlatan Bostan, “Sahip olduğu yönetim binaları, gemi inşa tezgâhları, havuzları, malzeme depoları, sosyal tesisleri, tarihe geçmiş zindanı, cami, çeşme ve mezarlıkları ile sadece Haliç kıyılarını değil içerilere doğru bütün bir semti, denizci şehir haline dönüştüren bu kurumun tarihte oynadığı rolün dikkatle incelenmesi gerek” dedi.

Prof. Bostan, tersanenin tarihi önemini şöyle anlattı: “Bu ve diğer tersanelerde inşa edilen gemilerin oluşturduğu muazzam Osmanlı donanması, hemen her sene Beşiktaş'tan hareketle Akdeniz'e ve Karadeniz'e açılıyordu. Karadeniz, Osmanlı topraklarıyla çevrilmiş güvenli ticaret yapılabilen bir göl haline gelmişti. Akdeniz'de kurulan egemenlik sayesinde bütün Avrupalı ticaret gemileri ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun izni ile Akdeniz'de ticaret yapabiliyordu. Hint Okyanusu'na açılan Kızıldeniz ve Basra Körfezi'nde de benzer durum söz konusuydu. Bu konumu, çok güçlü bir deniz politikasına sahip ve bir deniz imparatorluğu amacı olan Osmanlıları Akdeniz coğrafyası merkezli dünyanın en etkin devleti yapmıştı.”

Prof. Dr. Bostan, Haliç'teki tersanenin, yaklaşık 500 yıldır gemi inşa sanayiinin merkezi olarak görev yaptığını ifade ederek, burada gemi sanayii bakımından 3 ayrı teknolojik döneme ait gemiler yapıldığını kaydetti. Bostan, burada kürekli dönemde kadırga ve benzeri türde gemilerin, yelkenli dönemde kalyon ve buharlı dönemde vapur makinelerinin inşa ve imal edildiğini anımsattı.

Binden fazla gemi inşa edilmiş

Tersanenin bulunduğu bölgenin tarihi özelliği olduğuna da değinen Bostancı, “Tersane-i Amire'de sadece 17. yüzyıl için yaptığım araştırma sonuçlarına göre, bir yüzyıl içinde binden fazla gemi inşa ve tamir edilmişti. Böyle önemli bir bölgede bugün de geçmişten günümüze intikal eden çok değerli yapılar bulunmaktadır. Bunlardan 3. Selim devrinden kalma havuzla birlikte 3 havuzun bulunduğu bugünkü Haliç Tersanesi bölgesi tarihi öneme sahiptir” diye konuştu.

Bostan, denizlerde egemen olmuş böyle bir devletin müzecilik kriterlerine uygun uluslararası niteliği olan bir müze ile temsil edilmesi gerektiğini dile getirdi. Bostan, bu kapsamda, Haliç Tersanesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) temsilcilerinin ön çalışmalarını yürüttüğü bir projeyle Denizcilik Müzesi'ne dönüştürülmesinin düşünüldüğünü söyledi.

Kaynak: Ankarahaber
Eklenme tarihi: 04.02.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CONTAZ Gemi İşlet..
 ER Gemicilik
 ARAS Gemi Kurtarm..
 GLOBUS Uluslarara..
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 SİMPLYDİVİNG
 İSKOMARİNE Denizc..
 HACIBABA Ltd. Şti..
 BAHRİ Tic. Ltd.
 SEASON İnşaat Tur..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim