Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye'nin enerjik deniz yatırımları
Petrol ve doğalgazın yüzde 91’i deniz yoluyla taşınıyor. Türkiye'nin denizcilik alanındaki yatırımları ise çok boyutlu yatırımlarla devam ediyor.

Türk denizcilik sektörü, 2023 yılında, 500 milyar dolar ihracat hedefliyor.

Ülkemizin üç tarafı ve sınırlarımızın yüzde 70'i denizlerle çevrili. Nüfusumuzun yüzde 50'si deniz kenarında yaşıyor. Denizcilik, ülkemiz için yaşamsal öneme sahip bir sektör. Dünyada 80 trilyon doların üzerinde hasıla var.Bu hasılanın da 25-30 trilyon doları denizden temin ediliyor. Dünya ticaretinin yüzde 87'si, dünyada anlık satılan malların yüzde 88'i deniz yoluyla yapılıyor. Petrol ve doğalgazın yüzde 91'i deniz yoluyla taşınıyor. Yaklaşık 500 milyar dolar civarında küresel büyüklüğe sahip denizcilik sektöründe, Türkiye'nin payı yaklaşık yüzde 2 oranında.

ÖTV'siz yakıt yolcu gemilerine yaradı

ÖTV'siz yakıt uygulamasının başladığı 2004 tarihinden 2018 Ağustos sonuna kadar, toplamda sektöre 6,8 milyar TL destek sağlandı, bu desteğin %20,2'si kamu, %79.8'i özel sektör tarafından kullanıldı. 2018 yılı Ağustos sonu itibariyle, kullanılan ÖTV'siz yakıt miktarının gemi cinsleri bazında dağılımına bakıldığında; en büyük payı %46'lık oranla yolcu gemileriz ve feribotların aldığı, en düşük payı ise %1'lik oranla ticari yatların aldığı görülüyor.Balıkçı gemilerinin payı ise %26.

Gemiadamı sayısı

Dünya genelinde toplam olarak yaklaşık 1.647.500 gemiadamı bulunuyor. Bu gemiadamlarının 777.000 adeti zabitan sınıfı, 873.500 adeti tayfa sınıfı.

Toplam gemiadamı sayısı son beş yılda yaklaşık % 24 arttı. Gemiadamı arz talep dengesi incelendiğinde, 2020 yılından itibaren gemiadamı talebinin artacağı tahmin edilmekte. Ülkemiz dünyanın başlıca gemiadamı yetiştiren ülkeleri arasında ve önümüzdeki senelerde de gemiadamı arzı bakımından önemli rol üstlenecek konumda. Ülkemizde aktif olarak çalışan 116.878 gemiadamı bulunuyor. Ülkemiz dünyada sayı itibariyle en çok gemiadamı yetiştiren sayılı ülkele arasında.

Sanayi çalışan sayısı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre 2003 yılında 42.000'lerde olan yan sanayi çalışan sayısı, 2007 yılı sonunda 100.000'e ulaştı. Ancak, küresel krizin de etkisiyle tersanelerimizde yaşanan olumsuzluklara paralel olarak yan sanayideki çalışan sayısı 2017 yılı Eylül ayı itibariyle yaklaşık 96.000 kişi civarında.Gemi sanayi sektörümüzü oluşturan tersane, tekne imal ve çekek yerlerinde Eylül 2018 itibariyle yaklaşık 28 bin kişi istihdam ediliyor.

Yat ve Tekne İmal Tesisleri

Eylül 2018 itibariye ülkemizde 151 adedi kıyılarda olmak üzere toplam 591 adet yat ve tekne imal tesisi, 25 adedi kıyılarda olmak üzere toplam 141 çekek yeri bulunuyor. Tesisleşmeye yönelik adımlar atılmaya devam ederken limancılık hizmetlerine de göz atmak yararlı olacaktır:

Kuzey Ege Çandarlı Limanı

Avrupa ile Orta Doğu arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanan kombine taşımacılık zincirinde, aktarma merkezi olarak planlandı.

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 10'uncu büyük konteyner limanı olarak planlanan Çandarlı Limanı'nın temeli 15.05.2011 tarihinde atılarak işe başlandı. Limanın daha verimli çalışması için bugün de teknik donanım ve hizmetler de devam ettiriliyor.

Filyos Limanı

Batı Karadeniz'de kuzey-güney aksında kombine taşımacılık hizmeti verecek bir liman kompleksinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.Zonguldak Filyos Limanı İnşaatının ihalesi tamamlanmış olup sözleşmesi 01.07.2016 tarihinde imzalanmıştır. İşin yer teslimi 19.07.2016 tarihinde yapılmış olup, inşaat faaliyetleri devam ediyor. Bugün itibariyle projenin yüzde 90'lık kısmı tamamlanmış durumda.

Mersin Konteyner Limanı

Doğu Akdeniz, Orta Asya ve Orta Doğu'ya yönelik gelecekteki talebi karşılamak üzere, elverişli konumu nedeniyle konteyner aktarma merkezi olarak planlanmıştır. 12,8 milyon TEU kapasiteli Mersin Konteyner Limanı'nın İmar Planı çalışmaları sürdürülüyor.Limanın Hizmete girmesi halinde 3 bin kişiye iş ve aş sağlaması bekleniyor.

Milli ekonomiye katkı

Yap-İşlet-Devret modeli ile 2003 yılına kadar 1 proje bitirilmiş iken, bugün inşaatı tamamlanarak faaliyetine devam eden Yat Limanı sayısı 10'a çıkarılmıştır. Kamu kaynağı kullanılmadan inşa edilen bu projelerin ekonomiye katkısı yaklaşık 1 Milyar TL'dir.

Demre Yat Limanı İnşaatı

Genel Bütçeden ihale edilerek alt yapısı yaptırılan Demre Yat Limanı İnşaatının kabulü 22.05.2016 itibarıyla yapılmış olup YİD modeli ile eksik kalan altyapı inşaatları ve üst yapı tesislerinin ihalesine çıkılması hedeflenmektedir.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi

Proje, 2 adet her biri minimum 70 yat kapasiteli yat limanı ve tesisi ile 2 adet 5 yıldızlı 400 odalı otel, apart/butik oteller, dükkanlar, ofis vb. kongre merkezi, 1.000 kişilik camii, yapılar ve bunlara ilişkin alt yapı ile teknik mahallerden oluşan diğer fonksiyonları ile bunlara ilişkin elektronik, elektrik, mekanik, güvenlik, teçhizat ve tesisat işlerini kapsamaktadır. 25 Eylül 2013 tarihinde sözleşmesi imzalandı.

Yatırım süresi, imar planı ve ÇED raporundan en son onaylanan onay tarihinden itibaren 4 yıl olup, işletme süresi 45 yıldır. Toplam yatırım tutarı 1,4 Milyar TL, işletme dönemi boyunca ödenecek toplam kira bedeli de 1,3 Milyar ABD Doları + KDV.

45 yıllık işletme süresi

Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otopark yapılacak.





Kaynak: timeturk
Eklenme tarihi: 15.04.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇAVUŞOĞLU Kara ve..
 KAMAN Denizcilik ..
 SEA PARTNER Inc.
 PARİON Gözetim
 STATU Gemi Kirala..
 DENAK Depoculuk v..
 MY SHIP Group S.A..
 HİLAY Denizcilik ..
 UNICOR İnternatio..
 AQUANAUT Diving
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim