Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
08 Mayıs 2024
Haber
Anket
HABAŞ, ikonik tersaneyi 315 milyon liraya satın aldı
Dünyaca ünlü "Malta Şahini" isimli ultra lüks yatı yapan "Yıldız Gemi" tersanesi, 315 milyon liraya HABAŞ’a satıldı. Ekonomik sorunlar yaşayan İtalyan dev, bu satışla 34 yılın ardından Türkiye’den çekildi.

Türkiye, yat ve tekne üretiminde ilk önemli başarıyı 2006 yılında ürettiği ikonik Malta Şahini (Maltese Falcon) ile yakaladı. Milyar dolarlık pazarı yaratan dünyaca ünlü bu tekne İtalyan Perini Navi adlı şirketin Türkiye’de kurduğu Yıldız Gemi tarafından yapıldı.



Silikon Vadisi'nin öncüsü olan ve Amazon, AOL, Google teknoloji şirketlerine yaptığı yatırımlarla tanınan ABD’li milyarder Thomas James Perkins'e yapılan 87 metre uzunluğundaki bu teknenin yaratan İtalyan devi uzun bir süredir finansal sıkıntılar ile boğuşuyordu. Sorunlarını çözemeyen ve iflasa sürüklenen şirket, Türkiye’de Malta Şahini başta olmak üzere birçok ultra lüks tekne ve yat yapan Yıldız Gemi’yi vitrine koydu. Önceki gün çıkılan ihaleyi Türkiye’nin öncü sanayi şirketlerinden HABAŞ satın aldı. HABAŞ, Yıldız Gemi’ye ait tersaneye 30 milyon Euro yani 315 milyon TL ödeyecek.



50'den fazla lüks yat yaptı

1987 yılında Türkiye’ye gelen Perini Navi, Tuzla’da Türkiye’nin en modern tersanelerinden birini kurdu. O tarihten bu yana Yıldız Gemi, Maltese Falcon, State of Grace gibi 50’den fazla ultra lüks tekneyi denizlerle buluşturdu. Ancak şirketin asıl sahibi Perini Navi, ekonomik krizden kurtulamadı. İlk olarak Türkiye’deki birim gözden çıkarıldı. İtalyan şirket, önümüzdeki günlerde diğer varlıklarını da satışa sunacak.

Martta Honda'dan fabrikayı almıştı

Peki HABAŞ bu tersaneyi ne yapacak?

İtalyan gazetesi İl Tirreno'da yer alan bilgilere göre Türkiye’nin öncü şirketlerinden HABAŞ tersanenin yat yapımında kullanımına sıcak bakmıyor. Hatırlayacağınız üzere benzer satın almayı HABAŞ, geçtiğimiz aylarda da yapmıştı. Mart ayında HABAŞ, 1992 yılından Türkiye’de faaliyet gösteren ve 1997’den beri Gebze’de üretim yapan Honda Türkiye’nin fabrikasını satın almıştı. 2019 yılında yaptığı açıklamada Türkiye’deki üretimini 2021 itibarıyla durduracağını açıklayan Honda Türkiye Fabrikası için HABAŞ Topluluğu’na devredilmek üzere anlaşıldığını duyurulmuştu. HABAŞ böylece Türkiye’de üretim konusunda çekilen Japon Honda ve İtalyan Perini Navi’nin varlıklarını alarak farklı alanlarda kullanmış olacak.



Kaynak: Dünya (Kerim Ülker)
Eklenme tarihi: 16.06.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 COBRA Yachting-Bo..
 DENİZ Destek
 BODRUM Denizcilik
 KALKAN Denizcilik
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 SEASON İnşaat Tur..
 ARAZLAR Denizcili..
 MARDES Gemi
 NEMTAŞ Denizcilik
 BATUM Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim