Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Mısır’ın Atlantisi’nde 2 bin 200 yıllık gemi enkazı bulundu
Mısırlı arkeologlar, şiddetli bir deprem nedeniyle aniden tarihten silinen Heraklion antik kentinin su altındaki kalıntıları arasında heyecan verici bir keşif yaptı. İskenderiye açıklarında yapılan ve Mısır'ın Atlantis'i olarak bilinen bölgedeki keşifte, Yunan tüccarlar tarafından kullanıldığına inanılan 2 bin 200 yıllık bir gemi enkazı açığa çıkarıldı. Uzmanlar, geminin 25 metre uzunluğunda olduğunu ve gövdesinin Nil Nehri'nde yaygın olan düz bir omurga ile inşa edildiğini açıkladı.



Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, arkeologlar büyük bir yelkene sahip olduğu düşünülen geminin Mısır'da inşa edildiğine dair başka kanıtlar da buldular.

Yapılan açıklamada, “MÖ 2. yüzyılda meydana gelen şiddetli bir deprem nedeniyle Büyük Amun tapınağının çökmesi ve üzerine düşen devasa blokların sonucu olarak gemi battı. Bu taş blokların düşmesi geminin şimdi tapınağın enkazının olduğu kanalda kalmasına neden oldu” denildi.



Bununla birlikte, geminin kalıntıları deniz tabanından 5 metre derinlikte bulundu. Enkazın aynı zamanda eski zamanlarda mezarları işaretlemek için kullanılan tümülüs kaya yığını ile kaplandığı görüldü.

YUNAN TÜCCRALARIN KENTTE YAŞADIĞINI KANITLIYOR

Bakanlık tarafından Reuters'e verilen demeçte, Firavun hanedanlarının son dönemlerinde Yunanlıların bölgede yaşadığına dikkat çekilerek, "Bu keşif, o şehirde yaşayan Yunan tüccarların varlığını net bir şekilde kanıtlıyor. Büyük Amun tapınağının yanında kendi kutsal alanlarını inşa ettiler. Bunlar deprem nedeniyle aynı anda yok oldu ve kalıntıları Mısır tapınağınınkilerle karıştırılmış halde bulundu” denildi.



DÜNYADA SADECE İKİ ÖRNEĞİ VAR

Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'nün baş araştırmacısı ve başkanı Franck Goddio ise bu döneme ait hızlı kadırga buluntularının 'son derece nadir' olduğunu söyledi.

Diğer taraftan, yeni enkazın keşfi, bir cenaze alanının kalıntılarıyla birlikte yeni bir tür sonar kullanılarak bulundu.

ÇANAK-ÇÖMLEK VE ALTIN MUSKA DA BULUNDU

Cenaze alanındaki uzmanlar, genellikle doğum, doğurganlık, cinsellik, mizah ve savaş ile ilişkilendirilen Mısır tanrısı Bes'in ayrıntılı tasvirlerine sahip çanak çömlek ve altın bir muska ortaya çıkardı.



AKDENİZ TİCARETİNİN MERKEZİNDEYDİ

Öte yandan, arkeologlar Herakleion'un bin yıldan daha uzun bir süre önce Akdeniz ticaretinin merkezinde olduğunu söyledi.

Kleopatra'nın tapınağına sa ev sahipliği yapan Herakleion şehri, İskenderiye MS 331'de Büyük İskender tarafından kurulmadan önce, Mısır'ın en büyük liman kentiydi.

Şehir, yaklaşık bin 200 yıl önce, MS 800 civarında, muhtemelen sonunda onu denize gömen bir dizi deprem nedeniyle yıkıldı.



Heraklion antik kenti, 21. yüzyılın başında arkeologlar ve Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü tarafından yeniden keşfedildi ve uzmanlar o zamandan beri onu inceliyor ve günümüzde 'Mısır'ın Atlantis’i olarak adlandırılıyor.




Kaynak: NTV
Eklenme tarihi: 27.07.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GULNAK Dnz. Nak. ..
 ERDOĞAN Shipping
 BEYAZ Deniz Taşım..
 NAVİGA Yatçılık
 ATASOY Denizcilik..
 AKUA GROUP Su Ürü..
 GÜLNAK Denizcilik
 EFE Gemi İşletmec..
 İSKOMARİNE Denizc..
 BİRLEŞİK Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim