Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Türk tersaneleri gemi tamirinde Akdeniz'de bir numara !
Sefine tersanesi Genel Müdürü Dr. Süleyman Akın Tuzcuoğlu, yaptıkları çalışmaları ve gelecek planlarını anlattı. Tuzcuoğlu, “Tamirde Türkiye 1 numara. Yeni inşada ise yerlilik oranını arttırmaya çalışıyoruz. Platform tecrübemizi arttırdık. Akdeniz ve Karadeniz’de yapılacak platformlara talibiz” dedi.



Tuzcuoğlu şunları söyledi :

Ropax öne çıkıyor

“Bizim tersanemiz gemi inşa ile ilgili üç konuda çalışıyor. Yeni gemi inşası var. Geminin tamir bakım ve dönüşümü var. Biz bunları da yapıyoruz. Son zamanlarda Ropax dediğimiz gemilerde boy uzatma ekonomik olduğu için ona gidiyor armatörler. Bir tane İtalya ile imzalamak üzereyiz. Akdeniz’deki ilk LNG gemiyi vermiştik o müşterimize. Aynı zamanda askeri gemileri de yapıyoruz. Büyük çelik konstrüksiyon işleri de yapıyoruz, işimiz çelik olduğumuz için. Havaalanında bir kısmını biz yaptık çatı inşaatının”

Yeni yatırımlar yapıyoruz

“Tersanede aslında dört bölüm var. Her birimin kendi başına idaresi var. Genel Müdürlük de genel kararlar için toplanılıyor. Bir tek biz yapıyoruz böyle hepsini bir arada. O yüzden de yatırımı genişletiyoruz. Yan tarafta 100 dönüm daha yerimiz olacak. Tersanemiz şu an 45 dönüm. Kapasitemizi yüzde 50 arttırır diye planlıyoruz. Niye bunları yapıyoruz çünkü o oranda talep var. İhracat konusunda da zaten bizim ciromuzun neredeyse yüzde 100’ü oraya dahil. Tamir hizmet ihracatı oluyor. Çok az malzeme var. Gemi inşada ise hem malzeme hem işçilik var”



Yerli malzeme kullanmaya gayretliyiz

“İnşada yerli oranını arttırmak için yerli malzeme kullanmaya dikkat ediyoruz. Yerli oranı arttı ama bu çok hızlı bir artış değil. Global bir dünyada yaşıyorsunuz. Bir sürü ekipmancı var. Her zaman o ekipmanı yapmak ekonomik olmuyor. Bazı ürünler var ki yerli yapmanın büyük faydası var. O zaman karşınızdaki pazarda yerli alternatifiniz olunca daha uygun fiyat alabiliyorsunuz. Biz de yerli üreticilere yardımcı oluyoruz. Garantileri biz veriyoruz gemilerde. Gemi inşada elektrikli-akıllı gemiler yapıyoruz Norveç’e. Bunun genelde ana sistemini birkaç ana firma yapıyor. Biz bir gemide Norveçli armatörü ikna ettik. Bunu komple Türk firmasına yaptırtıyoruz. Bu gemi de teslim edilmek üzere. 44 numaralı gemimiz. Elektrik sistemi Türk. Bunu ispat edersek orada, bundan sonra geçiş yapabiliriz. Bu ülkemiz için büyük bir adım. Armatör de buna fiyat farkından dolayı yanaştı. Herkes belli oranda maliyete bakıyor. Gemi inşada Norveçliler ana müşterimiz. Şu ana kadar 30 gemi yaptık Norveçliler’e. İtalya var, Danimarka var. Bunlar da yabancı müşterilerimiz”



Tamirde Türkiye bir numara

“Tamirde ise Akdeniz’de Türkiye 1 numara. Genelde burada çalışan gemiler Türkiye’ye geliyor. Biz yıllık 100-120 gemi arası ağırlıyoruz geminin boyutuna göre. O da ciromuzun bir bölümünü oluşturuyor. Ama tamir-bakım girdi açısından oranı daha yüksek. İnşada yurtdışına yine para verebiliyoruz ama cirosu yüksek”

Türk Loydu en iyi klas kuruluşu

“Askeri gemide ise yerlilik oranı daha yüksek. Kendi deniz kuvvetlerimize yaptığımız için daha fazla yerli kabul edilebiliyor. Türk Loydu var klaslama kuruluşu. O da çok gelişti. Bence askeri gemide en iyi klas kuruluşu Türk Loydu. O kadar çok gemi onayladılar, geliştirdiler ki. Askeri gemilerimizi de onlar yapıyor”



Rusya pazarı Türk tersanelerine açıldı

“Başka bir pazar daha açmak için uğraştık ve açtık; Rusya pazarı. İki senedir üzerinde çalışıyoruz. Rus basınında epey yer aldık. Rusya devletinden ihale aldık Türk firması olarak. Çalışan başka tersaneler de var. İnşallah o pazar da bize açılacak. İlk ihaleyi aldık, 3 senelik. Teferruatlı bir gemi. Nene Hatun gemisini yapmıştık. O dünyada sayılı gemilerden birisidir. İçinde hastanesi, 100 metreden çıkartması. Denizden yakıt toplar. Katıldık ihaleye ve aldık. O da imzalandı iki hafta önce. Bunu da başarıyla verirsek o sektöre de açılmış oluruz. Devamlı hareket halinde olmamız gerekiyor. Yarın Rusya pazarı biterse başka pazara açılmamız gerekiyor. Afrika pazarına bakıyoruz. Orada da yönetim sürekli değiştiği için zor oluyor. Konuştuğumuz kişi sonra olmuyor. Biraz zor oralar ama biz zor işlerin insanlarıyız. Basit yerlere diğer ülkeler gidiyor zaten. Hatta daha rahat gidiyorlar. O yüzden biz zor yerlerle uğraşıyoruz”

ASELSAN ile İDA yapıyoruz

“Askeri alanda başka bir projemiz de var. ASELSAN ile birlikte insansız deniz araçları yapıyoruz. İnşallah sene sonunda bitecek o proje. Sene sonuna doğru prototipleri görülecek. Ondan sonra onun da ihracatı için çalışmalara başlayacağız. Şimdiden de pazarını yapmaya çalışıyoruz. O da yeni bir atılım ve pazarı olan bir sektör. Çünkü özellikle Uzakdoğu ülkeleri çok adalı olduğu için küçük botlara ihtiyaçları oluyor. Hızlı ve daha az maliyetli üretimler istiyorlar. Sektörde böyle bir atılımla ilerliyoruz”

Sadece pazarlık yetmiyor

“Koloğlu Holding’e ait olmamızın da bir yararı var. Bir holdinge aitsiniz. Oturduğunuz zaman masaya daha güçlü oturuyorsunuz. Bu güçlerin ayakları da var. Sadece pazarlıkla olmuyor. Holdingin yönetim unsurunun katkıları var. 2020 yılı vergi rekortmeniyiz bizim sektörde”



Pandemiyi iki ayda atlattık

“Pandemi bizi iki ay etkiledi. Cironun yükselmesine pandeminin şöyle bir etkisi olabilir. Teslim olmayıp gemiler yığılırsa bunun cironun yükselmesine etkisi olur. İlk iki ay mühendisler gelemedi. Sonra özel uçakla mühendisleri getirttik. Dört bakanlık destek verdi. Ticaret Bakanlığı, Dışişleri, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı koordinasyon kurdu. Genel müdürlük bazında izinler aldık. Uçakla mühendisleri getirttik. Onları misafirhanemizde ağırladık. O aşamayı öyle aştık. Şimdi başka aşamalar geliyor. Bu felaketlerden dolayı, mesela Almanya’daki sel felaketi gibi. Fabrika diyor ki ben malzemeyi size 6 ay sonra verebilirim”



Korona döneminde dört yeni sipariş

“Biz koronavirüs döneminde dört sipariş aldık. Tanıyorduk armatörleri. Video konferansla yaptık kontratları. Biz zamanında teslim için çok üzerinde duruyoruz. Bizi biliyorlar. Gemide geç kalmamak çok önemli. Bizim de o konuda ismimiz iyi. O konuda daha iyi kontrat yapabiliyoruz. Önemli olan banka teminatları gibi belgeleri sunabilmeniz ve size güvenmeleri. Sizin ülkenizin değeri de burada önemli”

3-4 bin kişiyi istihdam ediyoruz

“Yaklaşık 3 bin ile 4 bin arasında çalışanımızı istihdam ediyoruz burada. Bunlardan 732’si kendi personelimiz. İşe göre istihdam ediyoruz. Gemi inşada bunu 7 ile çarparlar. 3 bin kişi ise 21 bin kişiyi istihdam ediyorsunuz demektir. Sosyal konularda da çalışmalarımız oluyor. Belediyelerle çeşitli çalışmalarımız oluyor. Çevre ile ilgili neler yapabiliriz onlara bakıyoruz”

Müsilaj işleri keserdi

“Bizim için çok büyük bir problemdi müsilaj. Gemileri çalıştıramıyorsunuz. Soğutma suyu emerken filtreler hemen doluyor bir saatte. Bu sefer de sizin gemi ihracatınızı, tamirinizi engelliyor. Adam diyor ki ‘niye geleyim tamire. Filtrelerim tıkanıyor” diyor. Biz bariyerler kurduk tersanemizin önüne. Denetleme için bize de geldiler. Bizde çalışan 3 çevre mühendisi var. Bizim bir sorunumuz yok”

AR-GE’ye yatırımı artırıyoruz

“AR-GE’de bir takım üretim sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Yeni yerde daha hızlı ve verimli çalışmak için üretim bantları üzerinde çalışıyoruz. AR-GE bölümüne geçen sene 8 milyon, bu yıl 14 milyon seneye 30 milyon harcayacağız. Bu işin geleceğinde AR-GE’nin üretim kapasitesini arttıracağına inanıyoruz”



Canlı balık taşıma gemilerinde bir numarayız

“Canlı balık taşıma gemileri yapımında Türkiye bir numara. En fazla teslimat yapan tersane de biziz. 8 teslimat yaptık. Şimdi dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisini yapıyoruz. Bir başka tersanemiz ondan biraz daha büyüğünü yapacak. Zincirleme gidiyor bu. Birbirimize böyle bir faydamız da var. Norveçliler normalde başka bir ülkede yaptırıyordu gemilerini. Ancak balıklarını kaybetti Norveçliler. Sonra Türkiye’ye yöneldiler. İlk canlı balık taşıma gemisini biz teslim ettik. Sonra bir başka tersane teslim etti. Türkiye’de yapılan gemiler iyi çalıştığı için diğer siparişler de geldi. Ama bir sonu var. Bir ara da bayağı feribot siparişi vardı”

Gaz ve petrol yapılacak platformlara talibiz

“Mega çelik yapılara girdiğimizde, BOTAŞ’ın Silivri’de gaz depolama tesisinde iki tane sabit platform yapılıyordu. O platformların üst kısmını inşa ettik. O da çelik yapı ama içinde borusu falan hepsi var. Biz onun çelik kısmını ve boru kısmını yaptık. Bir hafta önce ikinci kısmını teslim ettik. O da bizim için önemli bir aşama. Tecrübe edinmiş olduk. Yarın öbür gün Karadeniz, Akdeniz gibi yerlerde platform yapımı gündeme gelirse o konuda da hazırlıklıyız. Nasıl yapacağız, hangi standartları kullanacağız hepsi hazır. Bu önemli bir adımdı bizim için”

24 knot hızla giden askeri tanker

“İDEF Fuarı’na gelen heyetler tersanelerimizi ziyaret ediyorlar. Özellikle askeri gemilerle ilgililer. Halen inşa ettiğimiz bir gemi – TCG Derya – 200 metre ve hızı 24 knot. Aynı anda üç gemiye yakıt ikmali yapabiliyor. Ana gemilerden bir tanesi bu. Daha hızlı gidiyor ve intikal ediyor. Aynı zamanda üzerinde ASELSAN ve HAVELSAN’ın ürettiği savaş yönetim sistemleri bulunuyor”




Kaynak: denizcilikdergisi (Çelik Çelikyaman)
Eklenme tarihi: 19.08.2021




Share |




YORUMLARINIZ


Çöplük
Çünkü siz fason çalışıyorsunuz tuzlanın tersaneye benzer tarafı yok tam bir çöplük. KORE'yi görün.

Yazan: Yavuz akyol - 19.08.2021 22:24:41




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ORSA Tanker İşlet..
 ASYELKEN Gemi Ace..
 BÜYÜKHANLI KARDEŞ..
 ÇANAKKALE Liman İ..
 MİLLER&FLAMA Deni..
 AVRASYA Dentur
 AR-GAZ
 TURKON Holding
 MED MARİNE HOLDİN..
 AKAR Deniz
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim