Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, ziyarete açıldı
Aralarında 120 metrelik İngiliz savaş gemisi HMS Majestic'in de yer aldığı 14 ayrı dalış noktası bulunan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, ziyarete açıldı.

I. Dünya Savaşı sürerken Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf devletlerini karşı karşıya getiren Çanakkale Muharebesi'nde batan gemiler, 106 yıl sonra ilk kez turistler için görücüye çıkıyor.



Yabancı temsilcilerin de katılımıyla açılışı yapılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, uluslararası haber ajansı Reuters tarafından çok sayıda fotoğraf ve bir haberle dünyaya duyuruldu.



I. Dünya Savaşı temalı ilk sualtı parkı özelliğini taşıyan bölgede, Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Donanması'na ait 'HMS Majestic'in de aralarında bulunduğu 14 batık gemi bulunuyor.



Muharebede İngilizlerin en büyük kaybı olan 120 metrelik HMS Majestic gemisi, Seddülbahir kıyılarında suyun 24 metre altında ziyaretçilerini bekliyor.



Tarihi zaferin elde edildiği 150 kilometrelik alanda dalışa imkan veren Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda 'HMS Majestic'in yanı sıra diğer noktalar şunlar:

'Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları', 'Helles Barçları', 'Tekke Koyu (W Beach) batıkları', 'Arıburnu Barç', 'Küçükkemikli Barçları', 'Arıburnu Layter', 'Lundy', 'HMS Louıs', 'S.S. Milo', 'Tuzla', 'Denizaltı Mania Ağı', 'Bebek Kayalıkları' ve HMS Trıumph.



Reuters, I. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren Çanakkale'de Osmanlı ve Alman güçlerinin İngilizlerin başını çektiği Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda ordularını durdurduğunu hatırlatıyor.

Uluslararası ajans, Türk fotoğrafçı Savaş Karakaş'ın sualtı parkına ilk dalan isimlerden biri olduğunu belirtiyor. Karakaş, dedesinin 1915'te Çanakkale'de savaştığını söylüyor:



"Büyükbabamla bir bağ kurabildim. Çanakkale Savaşı sırasında sırasında elleri yanmış ve bozulmuştu, her zaman korkardım ellerinden. Gelibolu'ya gelip daldığımda ise, suyun altında yatan gemileri gördüm. Pas tutmuş çelik ve metal enkazlar bana büyükbabamın ellerini hatırlattı, sanki suyun altında onun ellerini tutuyordum."



Bir başka sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin, "Bizler şanslı bir nesiliz, çünkü hala Çanakkale'nin hatıralarını ziyaret edebiliyoruz" diyor.



Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise, Çanakkale'nin tarih ve kültür turizminin yanı sıra dalış açsıından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguluyor:

"Çanakkale'de kayak turizmi dışında, turizm adına tarih adına ne istersek var burada. Yeter ki biz bunu çok güzel bir ürün haline getirelim. Dünyaya tanıtımını yapalım."



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 04.10.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFEMAY Denizcilik..
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 DİZMAN Denizcilik
 NEGMAR Denizcilik..
 KINAY Denizcilik
 AKIN AKSU Yat
 DERİN Dalgıçlık
 MERİDYEN Denizcil..
 YALTUR
 HDR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim