Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Piyasalarda korsan endişesi
Uluslararası sulardaki gemi kaçırma olayları emtia piyalarında da dikkatle izleniyor. Gemilerin güzergâh değiştirmesi nedeniyle artan navlun giderleri fiyatları yukarı çekerken Sumatra Adası'nda üretilen kahve, kereste gibi ürünlerde de fiyat artıyor.

Dünya gündemini son bir yıldır daha çok meşgul eden uluslararası sulardaki korsanlar, emtia borsalarında da tedirginlik yaratıyor. Somalili korsanlar yüzünden güzergâh değiştiren, bu nedenle de navlun fiyatlarını yukarı çeken gelişmeler, taşınan emtia ürünlerinde de fiyat artışlarına neden oluyor.

FİYAT DENGELERİNİ ETKİLİYOR

Konu ile ilgili rahatsızlıkların artması ve özellikle petrol ve doğalgaz taşıyan gemilerin tehdide uğrama ihtimali ilgili hükümetleri de harekete geçirdi. Singapur, Malezya ve Endonezya Malakka Boğazı'ndaki güvenlik önlemlerini olası saldırılara karşı artırdıklarını açıkladılar. Bu gelişmenin nedeni ise Singapur deniz birliklerinin bir korsan grubunun petrol tankerlerine saldırı plandıkları yolundaki aldıkları istihbarat.

Singapur Armatörler Derneği (SSA), Singapur deniz kuvvetlerinin verdiği bilgiye dayanarak korsanların Malezya Yarımadası ve Endonezya'ya bağlı Sumatra Adası arasındaki 805 kilometre uzunluğundaki Malakka Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerine saldırı planladığını belirtti.

SSA açıklamasına göre deniz kuvvetlerinden gelen mesajda, korsan grubunun, Malakka Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerinin yanı sıra muhtemelen başka tehlikeli madde taşıyan tankerlere karşı da saldırı planladığı kaydedildi.

Deniz kuvvetlerinin mesajında, korsanların saldırı için motorlu tekne veya şişme bot kullanabileceği belirtildi. Geçmişte korsanların Malakka Boğazı'ndan geçen gemilere balıkçı tekneleriyle saldırdığı hatırlatılan mesajda, gemicilerin dikkatli olması ve güvenliği artırmaları istendi.

SUMATRA'YA TEHDİT KAHVEYİ VURUR

Dünyada en çok korsan saldırısı yaşanan bölge Endonezya'nın Sumatra Adası ile Malezya arasında uzanan Malakka Boğazı. Bangladeş, Nijerya, Hindistan, Jamaika kıyıları ve Kızıldeniz riskli bölgelerden. Singapur dünyanın en önemli denizcilik geçişi ve yakıt merkezi olma özelliğinden ötürü uluslararası ticaret bölgedeki korsanlar nedeniyle ciddi kayıplar veriyor.

Uzmanlar olası saldırıların özellikle Sumatra Adası'na yönelmesi halinde uluslararası emtia borsalarında farklı emtia gruplarının da etkilenebileceğini belirtiyorlar. Sumatra Adası özellikle palmiye yağı, kereste ve kahve üretiminde önemli bir merkez. Malakka Boğazı, ekonomik ve stratejik açıdan dünyanın en önemli deniz yollarından biri olarak kabul ediliyor. Uluslararası ticaretin yüzde 30'u ve petrol sevkıyatının yarısı Malezya, Endonezya ve Singapur'un ortaklaşa kontrol ettikleri Malakka Boğazı'ndan yapılıyor.


Kaynak: Referans
Eklenme tarihi: 05.03.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 AGS Union İnşaat ..
 ST Shipping Surve..
 ISKOMARINE Denizc..
 ARAS Gemi Kurtarm..
 AYGAZ A.Ş.
 VEYSEL VARDAL Gem..
 AKTUG Denizcilik
 ESENKIYI Denizcil..
 RİZE İPEKYOLU Den..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim