Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Çarmıhtan düşen Türk Kaptan hayatını kaybetti
Çin'deki bir limanda yükleme boşaltma yapan geminin 2'nci Kaptanı, 38 yaşındaki "Selçuk Elibol" çarmıhtan düşerek hayatını kaybetti

Einilen bilgiye göre, Oldendorf firmasına ait 200.000 dwt taşıma kapasiteli "Mathilde Oldendorff" isimli dökme yük gemisi, yükleme-boşaltma yapmak üzere Çin'in Tianjin limanına yanaştı.

LİMAN YETKİLİLERİNİN İNADI TÜRK KAPTANIN HAYATINA MAL OLDU

Corona tedbirlerini bahane eden liman yetkililerinin, gemi personelinin rıhtıma inmesine izin vermemesi üzerine geminin 2'nci kaptanı Selçuk Elibol, çarmıh adı verilen ip merdivenden inerek geminin gövdesindeki draftı okumaya çalıştı. Bu esnada dengesini kaybederek rıhtımın beton zemine düşen Kaptan Selçuk Elibol hayatını kaybetti.



Mürettebatın iddiasına göre, Çinli yetkililer Kaptan Selçuk Elibol’un düşmesine rağmen yardım etmek isteyen arkadaşlarının gemiden inmesine yine izin vermediler.

TÜRKİYE DENİZCİLİK FEDERASYONU KONUYLA İLGİLİ DUYURU YAYINLADI

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) yönetim kurulu, resmi internet sitesinde konuyla ilgili kamuoyu duyurusu yayınladı.

İlgili açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"20’nci yüzyılın sonlarından itibaren gelişen teknoloji ve küreselleşmenin etkisiyle denizcilik endüstrisinin önemi daha da artmış, küresel tedarik zincirindeki kilit rolü yadsınamaz boyutlara gelmiştir. Son yıllarda yaşanan Covid-19 salgınında deniz insanları özverili bir şekilde çalışarak küresel tedarik zincirinin devamlılığını sağlamışlardır. Hatta bu nedenle 20 Mayıs 2020’de IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) tarafından 4204/Add.35/Rev. 7 sirküleri ile arasında ülkemizin de yer aldığı 46 ülkenin de kabulüyle gemi insanları kilit çalışan ilan edilmiştir.

11 Eylül 2001’de Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan saldırı sonrasında güvenlik gerekçesi ile gemi insanlarına getirilen kısıtlamalar; salgın sürecinde artarak devam etmiş, seyahat kısıtlamalarına ilave olarak gemi insanlarının limanlarda sahile ayak basmalarının engellenmesine kadar varmıştır. Bu süreçte uzun seyir sürelerinin üzerine limanda kısa süre kalan gemilerde çalışan gemi insanları insani haklardan biri olan sağlık hizmetlerine erişme hakkından dahi mahrum bırakılmışlar ve neticesinde gemide ölümler, intiharlar vb. hususlar vuku bulmuştur.

Ne yazık ki, son yaşadığımız hadise de, 29/01/2022 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tianjin Limanı’nda “Mathilde Oldendorff” gemisi 1’nci Zabiti Selçuk Elibol liman yetkililerinin sahile inmesine izin verilmemesinden dolayı gemi draftlarını çarmıhla okumaya çalışırken, çarmıhtan düşerek hayatını kaybetmiştir. Bu olay denizcilik camiamızı derin bir yasa boğmuştur.

Her ne kadar son yıllarda çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve güvenli hale gelmesi için çeşitli kural/konvansiyonlar (ISM, MLC vb) yürürlüğe girmiş olsa da artan yük/gemi trafik hacmi, limanlarda kalış sürelerinin kısalması, ticari baskılar nedeniyle gemi insanlarının üzerindeki psikolojik baskılar ve fiziksel kısıtlamalar her geçen gün artmaktadır. Salgın süreciyle gemi insanlarının sorunlarına bir de seyahat kısıtlamaları eklenmiştir. Uzun olan kontratların dolmasının ardından ne yazık ki seyahat kısıtlamalarıyla birlikte gemi insanları sevdiklerine dönmekte zorlanmaktadır. Aynı zamanda son yaşanan yukarıdaki elim olayda da görüleceği üzere gemi insanları insanlık dışı muamelelere maruz kalmaktadır.

Türkiye Denizcilik Federasyonu olarak denizcilik sektöründeki ulusal/uluslararası kurum, kuruluş, sivil toplum kuruluşları ve paydaşlarını buradan bir çağrıda bulunarak bu konunun uluslararası örgütler nezdinde gündeme getirilmesi, gemi insanlarının maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalara son verilmesi için bağlayıcı kural ve tedbirleri yürürlüğe koymak üzere iş birliği ve dayanışmaya davet ediyoruz.

Son olarak Türkiye Denizcilik Federasyonu olarak bu elim olay ile ilgili üzerimize düşen sorumluluğumuzu yerine getireceğimizi, bu elim kazanın bir daha tekrar etmemesi için gerekli çalışmaları yapacağımızı ve sürecin yakından takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.”


*************************

Gemipersoneli.com olarak bütün denizciler adına,
Sitemizin değerli üyelerinden 2009 İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunu, 38 yaşındaki Uzakyol Birinci Zabiti Selçuk Elibol için Allah'tan rahmet,
Ailesi, sevenleri ve denizcilik camiasına sabırlar ve başsağlığı dileriz.


Eklenme tarihi: 31.01.2022




Share |




YORUMLARINIZ


taziye
Allah rahmet eylesin sevenlerine sabırlar dilerim

Yazan: Rüştü Yavuz - 31.01.2022 13:34:40


İnsan hayatinin değeri bu mu?
Bu tip kazalarin engellenmesi gerekir. Hadi hadi hadinin sonu bu oluyor. Allah rahmet eylesin. Denizcilerin haklarini savunacak bir tek İTF Mİ VAR????????
Yazan: Savaş Ozcengiz - 31.01.2022 10:18:58




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CİNER Marine Ters..
 HASRETLER Gemicil..
 SETA Denizcilik v..
 NARAL Deniz Taşım..
 GÜÇLÜ Denizcilik ..
 BATU Shipping
 MS Denizcilik ve ..
 ORTAK Denizcilik
 ORSA Tanker İşlet..
 BERGEN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim