Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Dünya liman yükünün %80'i 21 şirkette
Küresel liman taşımacılığının yüzde 80’ini 21 global şirket yürütüyor. Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin raporuna göre Türkiye’de elleçlenen 316 milyon ton yükün 221 milyon tonu küresel ortaklı limanlar tarafından elleçlenirken, yüzde 100 yerli limanlarda konteyner elleçleme miktarı ise 70 milyon ton oldu.



Türkiye Liman İşletmecileri Derneği tarafından hazırlanan “Konteyner Taşımacılığında Küresel Terminal Operatörlerinin (KTO) Etkinliği ve Türkiye’ye Yansımaları” raporu yayınlandı. Küresel konteyner taşımacılık sektörünün son 30 yılına ışık tutan rapor, KTO’ların küresel ölçekte üstlendikleri rolü ve ülkemize yansımalarını da çarpıcı rakamlar ile gözler önüne seriyor. Limanların dış ticarete katkısı 200 milyar doların üzerine çıktı.

15 YILDA PAYINI %25 YÜKSELTTİ

Rapora göre; yaklaşık 30 yıl süren gelişim dönemi sonunda 2020 yılı itibariyle sayısı 21’i bulan KTO’lar küresel konteyner elleçleme hacminin yüzde 80,5’ini yaparken, dünya toplam konteyner elleçleme kapasitesinin yüzde 75’ine sahipler. 15 yıl önce bu pay 220 milyon TEU (5,9 milyar ton) ile yüzde 55 iken, bugün baktığımızda KTO’lar küresel konteyner elleçleme hacminin neredeyse yüzde 80’den fazlasını elleçler duruma geldiler.

KTO’ların etkinliği 2001 yılından itibaren oldukça hızlı bir artışla ivmelenirken, özellikle 2010’lu yıllardan sonra KTO’ların ortak olduğu liman ve terminallerin sayısı da önemli oranlarda artış gösteriyor. 2020 yılına gelindiğinde Türkiye’de elleçlenen 11,7 milyon TEU (316 milyon ton) konteynerin 8,2 milyon TEU’su (221 milyon ton) KTO ortaklı limanlar tarafından elleçlenirken, %100 yerli sahipli ve/veya ortaklı terminallerde ve limanlarda konteyner elleçleme miktarı ise sadece 2,6 milyon TEU (70 milyon ton) olarak kaydediliyor. Bu durum 2022 yılında da değişmiyor.

KTO’LAR TİCARETTE LİMANI CANLANDIRIYOR

KTO’ların liman ve terminal işletmeciliğindeki önemine değinen Türklim Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, “Hazırlamış olduğumuz rapor, KTO’ların liman işletmeciliğindeki rolünü hem nitel hem de nicel olarak tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Ülkemizdeki KTO varlığının bazı avantaj ve dezavantajları olsa da küresel konjonktür dikkate alındığında bu varlığın pek çok yönüyle ülkemize ve sektörümüze önemli kazanımlar sağladığı oldukça açıktır. KTO’lar, Türk dış ticaretine ve ülkemizin rekabet gücüne büyük ivme kazandırıyor. Örneğin ülkemizdeki tüm limanların bir yılda elde ettikleri cironun hacmi yaklaşık 10 milyar dolarken, limanlarımız üzerinden gerçekleştirilen Türkiye dış ticaretinin ekonomik değeri 200 milyar doların üzerindedir” dedi.

Dış ticarette denizyolunun payı her geçen gün artarken buna bağlı olarak KTO’ların yarattığı olumlu katkı da artmaya devam ediyor.



Kaynak: Yenişafak
Eklenme tarihi: 08.02.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UZAKLAR Denizcili..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 ETA Petrol A.Ş.
 ALİDAŞ Liman İşle..
 MALATYA Belediyes..
 OBA Den. Pet. İnş..
 SAMBURCO Denizcil..
 MARDES Gemi
 KAPTAN ACAR Yatçı..
 SEA PIONEER Deniz..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim