Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
Otonom gemiler denize açılıyor, yapay zekâ dümende
Otonom araçlarla direksiyon başına geçen yapay zekâ denizde de kontrolü ele alıyor. Araştırma gemilerinden yük gemilerine kadar artık dümen yapay zekâya geçiyor. Personele ihtiyaç duymayan gemilerde tayfa dönemi de sona eriyor. İşte denize yelken açan yapay zekâlı gemiler…

SIFIR EMİSYONLU

Otonom kargo gemisi Yara Birkeland, geçen yıl kasım ayında Norveçli amonyak ve gübre üreticisi Yara International’a teslimatının ardından Oslo fiyordundaki ilk yolculuğunu tamamladı. Yara Birkeland, Kongsberg ile iş birliği içinde geliştirildi ve Vard tarafından Enova aracılığıyla Norveç hükûmetinin 15,2 milyon dolarlık desteğiyle inşa edildi. Porsgrunn ve Brevik arasında mineral gübre taşıyan gemi, 2022’den itibaren ticari seferlerine başlayacak. Gemi 1.000 ton CO²yi kesecek ve kara yolu taşımacılığını yılda 40.000 kamyon yüküne kadar azaltacak.



KAPTAN VE MÜRETTEBAT YOK

Dünyanın ilk yapay zekâlı akıllı araştırma gemisi olarak tarihe geçen Mayflower tekrar ABD’ye yelken açtı. Geçen sene başarısız bir denemenin ardından çarşamba günü İngiltere Plymouth’tan ayrılan gemi her şey planlandığı gibi giderse, yaklaşık üç hafta içinde Atlantik’i aşarak Virginia’ya ulaşacak. 50 fit uzunluğundaki gemide insan kaptanı ve mürettebatı yok. Bunu yerine Twitter hesabına sahip bir yapay zekâ kaptanı bulunuyor. Mayflower, balinaların sayısı gibi okyanus hakkında veri toplayacak.

TOKYO KÖRFEZİNİ GEÇTİ

Japonya yakın zamanda, MEGURI2040 olarak bilinen 'Tam Otonom Gemi Programı'nın beşinci testini tamamladı. 30'dan fazla şirket ve toplam 60 organizasyonun yer aldığı programda konteyner gemileri ve feribotlar kullanılarak, insansız otonom gemilerde manevra, yanaşma ve seyir operasyonları test edildi. Yapılan son test için sistemler, Japonya’da faaliyet gösteren 85 metrelik Suzaku adlı bir kargo gemisine yerleştirildi. 12 knot hıza kadar seyredebilen kargo gemisi Tokyo Körfezi’nden ayrıldı ve Ise Körfezi’ndeki Tsu-Matsusaka Limanı’na ve ayrıca ana Honshu adasına olmak üzere toplam yaklaşık 426 deniz mili gidiş-dönüş seyri gerçekleştirdi.



5G’Lİ KONTEYNER GEMİSİ

Dünyanın ilk otonom elektrikli konteyner gemisi Çin'de ticari hizmete başladı. 117 metre uzunluğunda ve 16 metre genişliğindeki gemi ilk düzenli seferine 22 Nisan'da başladı. Zhi Fei’nin yaklaşık 8.000 dwt ve 300 TEU kapasiteli olduğu bildiriliyor. Konteyner gemisi, insanlı seyir, uzaktan seyir ve insansız seyir olmak üzere üç farklı modda seyredebiliyor. Akıllı sistemler, bağımsız rota planlaması, akıllı çarpışmadan kaçınma ve uzaktan kumanda operasyonları sağlıyor. Gemide 5G, uydular ve diğer çoklu ağ sistemleri kullanılıyor.






Kaynak: turkiyegazetesi
Eklenme tarihi: 01.05.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFOR Denizcilik
 MIRAGE
 ARKAS holding
 RANA Denizcilik
 BATUM Denizcilik ..
 BELUGA Yatcılık
 ORSA SU ÜRÜNLERİ
 KALKAVAN Transpor..
 GRANDİ Gemi Kiral..
 YENAL Gemi İşletm..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim