Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Çanakkale'ye bu yıl gemiyle 15 bin turist gelecek
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, kruvaziyer turizmine dair açıklamada bulundu. Açıklamada, Çanakkale ekonomisi için daha fazla katma değer üretmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalar ve ihtiyaçlar hakkında bilgi verildi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, kruvaziyer turizmine dair açıklama yaptı. ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman, Çanakkale ekonomisi için daha fazla katma değer üretmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalar ve ihtiyaçlar hakkında bilgi verdi.Yalman, "Günümüzde alışılagelmiş turizm olaylarından farklı olan kruvaziyer turizmi özellikle üst ve orta gelir grubu turistlerin talep ettiği konfor ve güvenliğin hakim olduğu yüzer otel niteliği taşımaktadır. Kruvaziyer turizmi; içerisinde konaklama, yeme-içme, seyahat, eğlence gibi birçok paydaş bulunduran entegre kompleks olarak lüks gemilerle gerçekleştirilen bir turizm türüdür. Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği (CLIA)`ne göre son yıllarda dünya kruvaziyer turizminin başlıca bölgeleri; Karayipler, Alaska, Bahamalar, Hawai ve Akdeniz`dir. Kruvaziyer turizminin ekonomiye etkisi iki ana başlık altında incelenmektedir. Bunlar, doğrudan ve dolaylı etkidir. Doğrudan etkiler, liman sistemindeki yük ve yolcu hareketleri ile ilgili liman sektörü hizmetleri, yeni liman yapımı, liman genişletilmesi veya liman iyileştirilmesiyle ilgili sermaye harcamaları sonucu ortaya çıkan istihdam ve harcamalardan oluşmaktadır. Dolaylı etki ise doğrudan etkilere ekonomik açıdan bağımlı olan bölgedeki diğer ekonomik aktiviteler üzerinden ortaya çıkmaktadır. Normal bir turistin günlük ortalama harcaması 48 ila 55 dolar arası iken, transit bir limanda kruvaziyer gemi ile seyahat eden yabancı bir turistin yapmış olduğu ortalama harcama 120-130 dolar arasındadır. Dolayısıyla ilimizdeki turizm hareketliliğine önemli bir ekonomik katma değer yaratacak kruvaziyer turizm yolcu profilinim talep ve ihtiyaçlarına göre kısa, orta ve uzun vadeli plan ve projeler üretmeliyiz" sözlerine yer verdi.

"Pastandan hak ettiğimiz payı almamız gerekiyor"

ÇTSO Meclis Üyesi Ahmet Çelik ise, kruvaziyer yolcu profillerinin en belirgin özelliğini tekrar seyahat etme isteği olduğunu ifade ederek, "Florida Karayipler Kruvaziyer Birliği (FCCA)`nin hazırlamış olduğu rapora göre kruvaziyer yolcu profillerinin en belirgin başlıca özelliklerini; Yalnız katılımın oldukça düşük, aile veya eş ile katılımın yüksek olması, transit destinasyonların kısıtlı zaman zarfında ziyaret edilmesi, turistlerde beğenilen bu destinasyonlara özel olarak gelme isteği uyandırması, kruvaziyer yolcuları diğer turist tiplerinden daha fazla harcama yapması, seyahat zamanı içerisinde bar ve restoran kullanımının fazla ve planlı günlük tur katılımlarının yüksek olması olarak sıralayabiliriz. Kruvaziyer liman seçiminde belirleyici olan kruvaziyer hatlarıdır. Turistik bir ürünün varlığı ve turistlerce tercih edilebilir olması kruvaziyer hattının seçim sebepleri arasındadır. Bu nedenle mevcut kruvaziyer limanları incelendiğinde, bu limanların tarihi ve doğal güzelliklere erişimin kolay olduğu yerlerde bulunduğu görülmektedir. Bu yıl Türkiye`de 1100 kruvaziyer gemi ile 1,5 Milyon turist gelmesi bekleniyor. Bizimde Çanakkale olarak bu büyük pastandan hak ettiğimiz payı almamız gerekiyor. Uluslararası bilinirliğe sahip en önemli turizm destinayonumuz olan "Troya" `nın gücünü kullanarak ilgi çekici diğer destinasyonlarımızı da ön plana çıkaracak çalışmalar gerçekleştirmeliyiz" dedi.

"İlimizin uluslararası tanıtımı için önemli bir fırsat"

ÇTSO Meclis Üyesi Armağan Aydeğer, "Turistleri bir şehre, bir bölgeye, bir ülkeye çeken, buralara gelerek turizm arzı olarak sunulan ürünlerden faydalanmasını sağlayan birçok çekicilikler ve varlıklar bulunmaktadır. Turistlerin ekonomik anlamda talep etmiş oldukları bu istek ve beklentileri onlara sunan, bu hizmetlerden faydalanmalarını sağlayan çeşitli turizm kuruluşları vasıtasıyla turistik ürünlerdir. Bir turizm bölgesinin turistik ürünler açısından kaynakları başlıca iki başlık altında incelenebilir: Birincisi; Bölgenin, iklimi, coğrafyası ve dağılımı, ekolojik özellikleri, doğal güzellikleri ile çekiciliği, bölgede kurulmuş uygarlıklar ve tarihi eserleri, kültür birikimleri, bölgedeki eserlerin mimari özellikleri, bölgenin demografik yapısı ve bunların sunumu gibi doğal yapısı ile ilgili unsurlar, ikincisi; bölgede kurulmuş konaklama, yeme-içme, eğlence, spor tesisleri, alışveriş merkezleri ve hediyelik eşya dükkanları gibi turizm işletmeleridir. Bu iki özellik, birlikte bir turizm bölgesinin turistik ürün açısından çekiciliğini oluşturmakta, talebin bölgeye yönelmesini sağlamaktadır. Kruvaziyer turizminin İlimizde büyümesi ve gelişmesi için her iki başlığa da yoğunlaşmamız gerektiğine inanıyorum. Ortalama 1 ile 2 gün konaklama potansiyeli olan kruvaziyer turistleri için limana ayak bastıkları andan itibaren ilimizin tanıtımı etkin ve profesyonel olarak gerçekleştirecek platformlar oluşturmalıyız" sözlerine yer verdi.



Kaynak: Çanakkaleolay
Eklenme tarihi: 16.06.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İSKETE Deniz Taşı..
 ADAMAR Denizcilik
 YÜTEK Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 V.SHIPS Inc. Turk..
 SARIOĞLU Denizcil..
 MP Uluslararası G..
 CK Shipping
 ALEYNA denizcilik
 ARSLAN Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim