Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Almanya'da Liman işçilerinin grevi yasaklandı, işçiler öfkeli!
Almanya limanlarında süren toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin uyarı grevi yapması yasaklandı. Yasak kararına öfkeyle yanıt veren Hamburg liman işçileri şehir merkezini eylem alanına dönüştürdü.

Alman deniz limanlarında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin uyarı grevi yapması yasaklandı. Grevin yasaklanmasına öfkeyle yanıt veren Hamburg liman işçileri şehir merkezini eylem alanına dönüştürdü.



Değişik fabrikalardan yüzlerce işçi liman işçilerinin mücadelesine destek vermek üzere dayanışma grevine çıkarak eyleme katıldılar. Uyarı grevi ve eylemler, cumartesi sabah 06.00’ya kadar devam edecek.

Cuma günü sabah erken saatlerde işyerlerinin önünde buluşan işçiler saat 10 gibi Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di’nin çağrısı ile merkezi tren garının yanındaki Heidi-Kabel-Platz alanını doldurdu. Burada yapılan konuşmalarda işçiler ve değişik işletmelerden temsilciler işlerin haklı taleplerinin karşılanmasını ve grev yasağının kabul edilemez olduğunun altı çizilerek tepki gösterdiler.

GREV YASAĞINA KARŞI GREV!

Yapılan kısa mitingin ardından yürüyüşe geçen işçiler liman HAPAG – LLOYD tekelinin binasının önüne gelindiğinde işçilerin tepkisi dahada yoğunlaştı. Burada uzun süre yapılan protestonun ardından tekrar işçiler yürüyüşe devam ettiler. Eylem boyunca grev yasağına “grev, grev” diyerek cevap verdiler.

Hamburg DGB binasının önüne kadar yürüyen işçiler burada polisin havai fişek patlatan bir işçiyi gözaltına almasına tepki gösterdi. İşçilerin “defolun”, “serbest bırakın” gibi sloganlarına polis gaz sıkarak saldırdı. Bunun üzerine işçiler hep birlikte polisin üstüne yürüyerek polisi miting alanının dışına çıkardı. Bu esnada bazı işçiler polisin gazlı saldırısı sonucu fenalık geçirdiler. Polisin alandan çıkmasından sonra işçiler normal mitingine devam ettiler.



GREV YASAĞI HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

Sendika binası önündeki mitingde aralarında HOCHBAHN, Emden limanı ve AIRBUS olmak üzere birçok işyerinden işçi ve sendikacı liman işçileri ile dayanışma içinde olduklarını grev yasağının herkesi ilgilendirdiğine dikkat çekerek grev yasağının kaldırılmasını talep ettiler. Bazı temsilciler kürsüden yaptıkları konuşmalarda “Ver.di sendikası sürekli bize sakin olun, biz sorunu çözmeye çalışıyoruz diyerek bizleri oyalıyorlar” diye tepkilerini dile getirdiler. İşçiler bu tutumlarıyla da mücadeleye hazır olduklarını ortaya koydular.

ULUSLARARASI DESTEK

Mitingde yapılan konuşmalarda Almanya’daki liman işçilerine uluslararası destek geldiği bildirildi. ABD ve Hollanda’dan liman çalışanları adına gönderilen dayanışma mesajları okundu. Amerikalı ve Hollandalı liman işçileri, Hamburg liman işçilerinin yaşadıkları sorunların aynısı kendilerinin de yaşadıklarını vurguladıkları mesajlarda, “denizin bir ucunda siz diğer ucunda biz olsak da karşılaştığımız sorunlar aynı. Enternasyonal dayanışmaya mücadelelerimizi güçlendirir” dediler.

DIDF-Hamburg’da Liman işçileri ile dayanışmayı güçlendirmek için Almanca-Türkçe bildiri çıkarıp dağıttı. DIDF üyesi işçiler ve yöneticiler eyleme katılarak liman işçilerine destek verdiler. DIDF Hamburg başkanı Dilan Baran, sendika binası önünde yapılan mitingde işçilere hitaben yaptığı konuşmada, “DIDF bir işçi derneği olarak her zaman liman işçilerinin yanında oldu. Bugünde haklarınız için verdiğiniz haklı mücadeleyi ve grevi destekliyoruz. Sizler grev yaptığınız için sizleri sorumsuz ilan edenler, aslında işçilerin haklarını gasp edenler sorumsuzdurlar, çünkü onlar işçilerin haklarını, geleceklerini gasp ediyor. Anayasal bir hak olan grevi yasaklıyor” dedi. Baran, “Bir an önce grev yasağı kaldırılmalıdır” sözleriyle konuşmasına son verdi.

DÖRT MAHKEMEDE ALTI DAVA

Limanlarda bir ay önce yapılan ilk uyarı grevinin ardından Alman İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger, “Şirketlerin acilen malzemeye ihtiyaç duyduğu bir dönemde greve gidilmesinden büyük rahatsızlık duyuyorum. Belki de ihtiyaç duyulan şey, grev hakkını da sınırlayan bir ulusal olağanüstü hâl yasasıdır” demişti.

24 saat süren ikinci uyarı grevinin ardından başta liman şehirlerinde yayınlanan sermaye yanlısı gazeteler olmak üzere grevin tedarik zincirine zarar verdiğini ve Almanya’nın üretim merkezi olarak geleceğini tehdit ettiğini ileri süren gerici bir propagandaya başlamışlardı.

Sendikanın üçüncü uyarı grevinin 48 saat sürmesini kararlaştırması üzerine limanlardaki değişik lojistik şirketler Bremen, Oldenburg ve Wilhelmshaven'daki iş mahkemelerine uyarı grevini durdurmak için ihtiyati tedbir başvurularında bulundular. Bu iş mahkemeleri ihtiyati tedbir başvurularını reddederken Hamburg İş Mahkemesi işverenlerin başvurularını onayladı.

İŞVERENLERDEN CİDDİ BİR TEKLİF YOK

Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) 3 Mayıs’tan bu yana Alman Liman İşletmeleri Merkez Birliği (ZDS) ile deniz limanlarındaki yaklaşık 12 bin çalışanın ücret artışı konusunda müzakereler yürütüyor. Ancak yedi tur müzakereden yapılmasına karşın ZDS ciddi bir teklifte bulunmadı. ZDS tarafından 13 Temmuz'da hazırlanan son sözde teklif bile, işçilerin talep ettiği enflasyon tazminatı yerine reel ücret kaybını güvence altına alıyor.



LİMAN İŞÇİLERİ NE TALEP EDİYOR?

Ver.di, toplu sözleşme kapsamında Aşağı Saksonya, Bremen ve Hamburg'da grup toplu sözleşme kapsamındaki 58 şirkette çalışan yaklaşık 12 bin işçinin saat ücretlerinin 1,20 avro yükseltilmesini ve on iki aylık toplu sözleşme döneminde reel ücretlerin düşmemesi için enflasyon denkleştirilmesi talep ediyor. Sendika buna ek olarak yıllık ikramiyenin 1200 avro artırılmasını talep ediyor.




Kaynak: evrensel.net
Eklenme tarihi: 18.07.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DENTA Denizcilik
 KAMAN Denizcilik ..
 DENSA TANKER İşl...
 İÇDAŞ A.Ş.
 OBA Denizcilik
 TRANSPASİFİK deni..
 IEC Denizcilik
 URSA Denizcilik v..
 TRİO Denizcilik
 ALTINTAŞ Gemi Ace..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim