Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
ABD Başkanı Biden, demir yollarında olası bir grevi engelleyen kararname yayımladı
ABD’de demir yolu işçilerinin sözleşme görüşmelerinde anlaşma çıkmadı. İşçiler sendikalara “grev” yetkisi verdi ancak Başkan Biden, kararnameyle arabulucu atayarak grevi fiili olarak engellemiş oldu.



ABD Başkanı Joe Biden, demir yolu sektöründeki toplu sözleşme anlaşmazlığına müdahale ederek Başkanlık Acil Durumu Kurulu (PEB) oluşturulması talimatı veren bir kararname açıkladı. Böylece demir yolu işçilerinin bir grev kararı alması engellenmiş oldu. Demir yolu işçilerinin bir bölümü grev oylaması yaparak sendikalara yetki vermişti. Ancak sendika bürokrasinin de Biden’ın kararını desteklediği belirtiliyor.

100 BİNDEN FAZLA İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

Wsws.org’un haberine göre bir tür federal arabuluculuk kurumu olan PEB’in ilanı, 100 binden fazla demiryolu işçisinin 30 günlük bekleme süresinin dolduğu 18 Temmuz saat 12:01’den itibaren yasal olarak gerçekleştirme hakkına sahip olduğu, olası bir grevi de engelliyor. Geçtiğimiz hafta Lokomotif Makinistleri ve Tren Makinistleri Kardeşliği isimli sendikalara üye demir yolcuların yüzde 99.5’i grev eylemine izin verilmesi yönünde oy kullandı.

İşçiler yaklaşık üç yıldır sözleşmesiz çalışıyor ve demir yollarındaki koşullar oldukça kötü. Son yıllarda binlerce işçi, özellikle de haftalık çalışma saatinin 70 saati aştığı çalışma programı nedeniyle istifa etti. İşçiler 7 gün 24 saat tuttukları nöbet günleri nedeniyle aile hayatı planlayamadıklarını, doktor randevularını bile ayarlayamadıklarını belirtiliyorlar. Buna ek olarak, işçiler son sözleşmenin sona ermesinden bu yana ücret artışı alamadılar ve bu da onları yüzde 9’luk enflasyonun insafına bıraktı. Bu arada, demir yolu şirketleri pandemi sırasında rekor kârlar elde etti.

Richmond bölgesindeki bir CSX demir yolu şirketi işçisi “Enflasyona göre zam almalıyız” dedi: “Bunlar mesleğimin açık ara en kötü yılları. İnsanlar daha önce hiç görülmemiş bir şekilde işten ayrılıyor. Bordromuzda bizden sürekli olarak para çalınıyor. Geçerli taleplerde bulunduğumuzda, hiçbir açıklama yapmadan bize geri ödeme yapmaları altı ay sürüyor. Bu mide bulandırıcı.”

SENDİKAL BÜROKRASI BIDEN’LA ANLAŞIYOR

Öte yandan kimi sendikalar da Biden yönetimiyle iş birliği yapmakla eleştiriliyor. Uluslararası Liman ve Antrepo Sendikası’nın (ILWU) 1 Temmuz’da sona eren sözleşmeye rağmen liman işçilerini iki haftadan uzun bir süredir çalıştırması örnek gösteriliyor. Hem ILWU hem de liman işletmecilerinin Biden yönetimiyle günlük görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Geçen ay yayınladıkları ortak bildiride sendika, grev hazırlığı yapma niyetinde olmadığını açıklamıştı.

ABD’nin en büyük sendikal konfederasyonu AFL-CIO’ya bağlı Ulaştırma Ticareti Departmanı (TTD) da Biden’ın kararını destekledi. TTD Başkanı Greg Regan yaptığı açıklamada “Başkan Biden’ı, her iki tarafın da çözüm için çalışmasına yardımcı olacak tarafsız bir hakemler kurulunu ilan ettiği için takdir ediyoruz. Demir yolları tarafından yaklaşık üç yıl süren kötü niyetli müzakerelerin ardından, Demiryolu Çalışma Yasası tarafından yönetilen pazarlık sürecinde bu noktaya gelmemiz üzücü ancak şaşırtıcı değil. Açıkçası, gerçekler bizim tarafımızda ve başkan tarafından atanan hakemlerin gelecek tavsiyelerini dört gözle bekliyoruz” denildi.

KAYNAĞINI İŞÇİ KARŞITI YASADAN ALIYOR

Habere göre, PEB’in yasal çerçevesi, işçileri neredeyse sonu gelmeyen zorunlu müzakere, arabuluculuk ve tahkim turlarına hapsederek grev yapmayı fiili olarak ortadan kaldırmayı amaçlayan işçi karşıtı Demiryolu Çalışma Yasası’ndan geliyor. İlk kez 1926 yılında kabul edilen yasanın kendisi, Amerikan tarihindeki ilk büyük endüstriyel mücadele olan 1877 Büyük Demiryolu Grevi’nin ardından sektördeki grevleri önlemeye yönelik bir dizi yasal girişimin sonucu olarak kabul edildi.

Yasa, 10 işçi ve işçi yakınının öldürüldüğü 1922 Büyük Demiryolu Grevinden sadece dört yıl sonra kabul edildi. Bu yasa, işçilerle demir yolu şirketleri arasındaki anlaşmazlıklarda görünüşte “arabuluculuk” yapmak üzere 9 üyeli bir Demiryolu Çalışma Kurulu oluşturan 1920 tarihli önceki Ulaştırma Yasasının yerini aldı. Demir yollarında çalışan 400 bin işçinin katıldığı 1922 grevinin tetikleyicisi, Kurul’un demir yolu işçilerinin ücretlerinde kesinti yapılmasını onaylaması oldu.

SON PEB KARARINI OBAMA ALMIŞTI

Hükümet kayıtlarına göre bu, 1937’den bu yana Demiryolu Çalışma Yasası kapsamında toplanan 250. PEB olacak. Ulusal demir yolu sözleşmesi için toplanan son PEB, Biden’ın başkan yardımcısı olduğu Obama yönetimi sırasında 2011 yılının sonlarında toplanmıştı. Obama, şirketlerin taleplerinin neredeyse tamamını kabul eden bir kurul atadı. Demokrat Parti yanlısı sendikalar ise varılan anlaşmadan memnun olduklarını açıkladılar.



Kaynak: evrensel.net
Eklenme tarihi: 18.07.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AYANOĞLU Denizcil..
 TRUVA Denizcilik
 MERYEM ANA Deniz ..
 MARMARA RoRo
 ONEY Denizcilik G..
 TSC Denizcilik
 RAYBEN Denizcilik..
 AKTUG Denizcilik
 TUNCMETE Denizcil..
 İKİZLER Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim